spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Trufandale de primãvarã: mult prea scumpe pentru vasluieni!

- Advertisement -

SCUMP Prima lunã de primãvarã a adus nu numai zile mai cãlduroase, ci a si umplut pietele cu legume si zarzavaturi de sezon. Deocamdatã, pe tarabele din Piata Traian , „turcoaicele” si „grecoaicele” sunt la putere. Strãlucitor de colorate, care de care mai oachese si mai înfoiate, salatele, ceapa si ridichile din import lâncezesc sub greutatea cartoanelor pe care comerciantii au mâzgâlit preturi între 3,5 si 4 lei, iar rosiile, ardeii sau castravetii sunt sortite risipei de preturile care variazã între 8 si 12 lei. Piata merge prost, vasluienii nu se înghesuie, deocamdatã chiar si pofticiosii sunt destul de retinuti din cauza preturilor piperate.

Timpul frumos i-a cam pãcãlit pe comerciantii din piete, acestia s-au grãbit sã le serveascã vasluienilor tot soiul de trufandale de primãvarã, numai cã vasluianul manifestã, în acest început de primãvarã, intolerantã la preturi drept pentru care încã alege ceapa uscatã în locul cepei verde. Chiar dacã în piatã gãsesti de toate, oferta nu este absolut deloc pe gustul potentialului cumpãrãtor, asa cã vasluianul de rând de cele mai multe ori are în piatã statut de vizitator. Dacã în perioada 8-9 martie, vânzãrile au mai fost cum au mai fost, acum piata a cam înghetat. „Imediat dupã 8 Martie vânzãrile au înregistrat o scãdere dramaticã, desi au apãrut trufandalele, acestea sunt de import si adevãrul este cã sunt prea scumpe pentru marea majoritate a oamenilor. Cel mai probabil lucrurile se vor mai precipita dupã 15 martie când vor apãrea mai multi producãtori, cam atunci vor scoate cei mai multi salata si ceapa verde din solarii. Sunt câtiva si acum, vreo doi, si sã stiti cã doar pe la ei mai merge treaba cât de cât”, ne-a spus Nicu Ropotã, administratorul pietei. Un raid prin piatã si un calcul matematic justificã linistea de la tarabe, salata primãverii 2013 e mai scumpã decât un kilogram de carne sau 20 de pâini. Preturile sunt cam aceleasi pe la toate tarabele comerciantilor, o legãturã de ridichi 1,5 lei-2 lei, adusã din tãrile calde, salata verde se vinde la pretul de 3,5-4 lei, spanacul costã si el între 1 si 2 lei legãtura, iar ceapa si usturoiul verde pot fi cumpãrate cu putin noroc la 1 leu legãtura. Ei bine, adãugarea a ceva mai multã culoare în salatã pare deja un lux, kilogramul de rosii costã între 8 si 9 lei, cel de castraveti depãseste adesea 10 lei, iar ardeii, în functie de culoare si mãrime, au preturi care variazã între 11 si 13 lei pentru un kilogram. Totusi, reprezentantii pietei ne dau o veste bunã, din declaratiile lor se pare cã usor, usor din ce în ce mai multi producãtori autohtoni au reusit sã se impunã în piete. Administratorul pietei Traian sustine cã anul acesta numãrul producãtorilor autohtoni, prezenti în piatã a crescut simtitor.” Din fericire, anul acesta, în piata Traian a crescut simtitor numãrul producãtorilor locali, ceea ce este foarte important si îmbucurãtor. Dacã înainte veneau multi producãtori de la Matrca, de la Tecuci, de prin alte judete, anul acesta avem din ce în ce mai multi de-ai nostri, de la Munteni, de la Crasna, Poienesti, Stefan cel Mare, Ivãnesti Crasna, si mai sunt si altii. Deocamdatã nu sunt chiar toti, cred cã vor apãrea din ce în ce mai multi în urmãtoarele sãptãmâni. În piatã, 36 de tarabe sunt închiriate penru producãtori, dintre care pentru 28 se plãtesc chirii continue, adicã indiferent dacã omul vine sau nu într-o zi cu marfã la piatã, aia e taraba lui si stie una si bunã. Alte 54 de tarabe sunt pentru comercianti. Întotdeauna îmi mai rãmân 8 tarabe pentru cei care au nevoie, adicã, eu sunt obligat, trebuie sã am un loc de exemplu si pentru bãbutele care vin cu ce pot, cu trei legãturi de pãtrunjel si cinci de mãrar, urzici ca sã mai facã câte un bãnut. Eu n-am voie sã nu am loc si pentru dumnealor. Sã vedeti, dimineata e plinã piata cu urzici, acum e momentul lor”, a adãugat Nicu Ropotã.

La urzici înainte, la salatã înapoi

La aceastã orã, la mare cãutare în piata Traian este urzica. Cu zâmbetul pe buze, unii comercianti zic cã vasluienii vin dimineata în piatã dupã salatã si pleacã cu urzici. Dacã ai noroc, iei douã-trei grãmãjoare la 1 leu, aceata e oferta care plaseazã urzica în topul vânzãrilor de verzãturi. La urzici, tocmeala merge, este sezonul lor si de fiecare datã le gãsesti la tarabele bãtrânelor care vin la piatã cu ce-au prin casã ca sã facã un ban cinstit. ” Douã grãmezi la un leu, asa le dau acum, eu zic cã nu-i scump, se meritã, sunt sãnãtate curatã. Pentru o mâncare bunã nu-ti trebuie mai mult de 25 de grãmãjoare. Urzica e mai bunã si mai ieftinã ca buruienile alea turcesti”, ne-a zis o precupeatã.

Si de’a noastrã si mai ieftinã

Surprinzãtor, ieri, pe tarabe am gãsit si ceva verzãturi autohtone, „made in” Crasna si Oprisita. Dan este printre putinii producãtori de aici, de la noi din judet de la care astãzi puteti cumpãra trufandale autohtone, mai exact, crescute la Crasna, în solarii. Ce-i drept, la ora prânzului, pe om l-am gãsit cu taraba cam goalã, patru-cinci legãturi de ridichi, ceva ceapã si câteva cãpãtâni de salatã, dar multumit. Dan cere pe o salatã 2,5 lei, cu un leu, un leu si ceva mai putin decât se cere pe una turceascã la doar câteva tarabe distantã. Legãtura de ceapã o dã cu un leu, iar pe cea de ridichi cu 1,5 lei. Omul e multumit, este primul producãtor care a iesit cu trufandale autohtone pe piatã si, desi se putea mai bine, recunoaste cã lui, unuia, nu-i merge chiar rãu. „Am tras tare toatã iarna si am reusit sã ies pe piatã cu 15 zile mai devreme ca anul trecut. La noi, în solarii am început munca din toamnã, a fost destul de greu mai ales astã iarnã pentru cã a fost foarte frig, a trebuit sã facem eforturi foarte mari sã aducem temperatura de la -15 grade la + 15 grade Celsius, au fost multe cheltuieli, cu rumegusul, cu sãmânta, dar sã stiti cã nu merge chiar rãu, cât de cât se cumpãrã. Dacã muncesti si investesti timp si bani profitul iese, da trebuie multã muncã. Eu ce fac, fac din banii mei, ce-am câstigat anul trecut am reinvestit în mare mãsurã, dar se poate. Am solarii pe aproape un hectar, se munceste în ele de dimineata pânã seara si nu-mi pare rãu, meritã, am fãcut singur si singur o sã fac atât cât o sã pot”, ne-a declarat tânãrul. Dan ne-a explicat cã tot secretul pentru ca producãtorii sã-si scoatã profitul este acela de a nu scoate toti, în acelasi timp, aceleasi produse pe piatã. De exemplu, el a scos acum salata, ridichile si ceapa, în timp ce altii le vor scoate din solarii cam într-o sãptãmânã, si la rosii aproximeazã cã stã bine, e aproape sigur cã va fi tot el primul cu rosii adevãrate pe piatã pe la jumãtatea lui mai.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.