15.1 C
Vaslui
16-mai-2022

Tudor Polak, un nou proiect de lege: “fără impozite la diurnele angajaților care efectuează transport internațional”

INIȚIATIVĂ… Proiectul de lege propus de deputatul Tudor Polak și colegii săi liberali prevede ca diurnele angajaților care efectuează transport internațional să nu mai fie impozitate.

PROIECT… Deputatul Tudor Polak a inițiat un nou proiect de lege alături de colegii săi liberali Alina Gorghiu, Gheorghe Pecingina, Bogdan Huțucă și George Tuță. Parlamentarii PNL vor să clarifice regimul fiscal ce se aplică indemnizației pentru detașările internaționale. Astfel, proiectul de lege propus de aceștia prevede ca diurnele angajaților care efectuează transport internațional să nu mai fie impozitate. Până în prezent, legislația în acest domeniu a lăsat loc interpretărilor, iar diurna acestora era încadrată ca venit asimilat salariilor. “Partidul Național Liberal vede absolut necesară clarificarea acestor aspecte legislative, pentru a răspunde nevoilor sociale ale salariaților din acest domeniu. Suntem conștienți că pe parcursul ultimilor doi ani, normalitatea a primit noi definiții pentru fiecare dintre noi. Aproape orice sector de activitate a suferit în urma noilor condiții impuse de pandemie, iar efectele economice s-au simțit din plin. Aceste schimbări ne cer să ne adaptăm și să venim către cetățeni cu măsuri de susținere și protecție socială, pentru a trece cu bine de această etapă”, a explicat deputatul Tudor Polak.

Proiectul de lege propus de parlamentarii PNL anulează diferențele de obligații fiscale principale și alte obligații accesorii stabilite de ANAF, ca urmare a reîncadrării sumelor neachitate, reprezentând indemnizația aferentă pe perioada detașării, în intervalul 1 iulie 2015 și data intrării în vigoare a prezentei legi. “Am urmărit, de asemenea, aplicarea unui regim fiscal diferențiat față de cel prezent, astfel: Indemnizațiile și alte plăți similare, precum și costurile de transport și cazare nu se impozitează pe perioada detașării sau delegării în altă localitate, în țară și în străinătate în limita plafonului neimpozabil legal.Plafonul neimpozabil este reglementat astfel: în țară, 2,5 ori nivelul legal aferent indemnizației, stabilit prin HG pentru personalul autorităților și instituțiilor publice; în străinătate, 2,5 ori nivelul legal aferent diurnei, stabilit prin HG pentru personalul român trimis pentru îndeplinirea unor misiuni cu durată determinată.Aceste sume nu vor fi incluse în baza de calcul a contribuției la asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate și a contribuției asiguratorii pentru muncă”, a explicat deputatul Polak.

ITM-urile, obligate să confirme încadrarea prestărilor de servicii ca detașări transnaționale

De asemenea, acesta a explicat că a propus ca, pentru perioada 1 iulie 2015 până la data intrării în vigoare a legii, sumele de această natură să nu fie reîncadrate și să nu se emită decizii de impunere. “Dacă deja acestea au fost plătite în intervalul precizat, contribuabilii au dreptul la restituirea sumelor, la cerere, în termen legal, stabilit de la 1 ianuarie 2022. Totodată, indemnizația pentru detașările transnaționale ar putea fi reîncadrată de către organul fiscal, ca venit asimilat salariului pentru care există restanțe la plata impozitului pe venit și contribuții sociale obligatorii, doar în urma verificărilor Inspecției Muncii. Inspectoratele Teritoriale de Muncă vor avea obligația ca, la cererea celor interesați, să confirme încadrarea prestărilor de servicii ca detașări transnaționale. Munca șoferilor care fac transporturi în străinătate și nu numai nu este deloc ușoară. Încercăm, prin acest proiect, să le oferim un sprijin financiar acestora, dar și să prevenim migrația firmelor de transport în străinătate. Salariații și angajatorii români trebuie să găsească la noi sprijinul necesar pentru a-și îndeplini activitatea în cele mai bune condiții. Sper că toți colegii noștri să înțeleagă utilitatea acestei măsuri și să-și arate susținerea prin vot”, a explicat parlamentarul PNL, Tudor Polak.

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here