spot_img
22.3 C
Vaslui
10-oct.-2024
spot_img

UE ne reglemeteazã ouãle

- Advertisement -

Mai sunt doar trei luni panã va intra în vigoare regulamentul UE

REGULI De la 1 ianuarie 2012, Uniunea Europeanã interzice cu desãvârsire comercializarea ouãlelor produse necorespunzãtor; este vorba de ouãle crescute în baterii, spatii mici, improprii, cauzatoare de probleme mari bunãstãrii animalelor. UE nu vrea eliminarea bateriilor , ci doar îmbunãtãtirea lor: vor fi extinse de la 500 cmp la 750 cmp, vor avea un cuibar, o stinghie. “În toatã lumea, pãsãrile sunt crescute la custi, noi mâncãm astfel de ouã de 60 de ani” a declarat Decebal Sãraru, directorul DSVSA Vaslui. Ouãlele produse la Vaslui sunt regulamentare, gãinile fiind rãsfãtate cu spatii de odihnã, cuibare, cãldurã si luminã atent dozate.

Fermele vasluiene, mari producãtoare de ouã, nu prezintã niciun motiv de îngrijorare odatã cu apropierea datei de 1 ianuarie, pentru cã toate îndeplinesc conditiile optime productiei de ouã de calitate. Directia Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui ne asigurã cã în judet nu poate fi vorba de ouã “stresate” si cã niciuna din fermele producãtoare de ouã nu are motive de îngrijorare din cauza reglementãrii europene”. În primul rând, nu este vorba de o nouã reglementare, încã din anul 1999 existã o directivã europeanã care reglementeazã procesul de crestere a gãinelor ouãtoare. De atunci se stie cã, la 1 ianuarie 2012, în toate statele comunitare nu se va mai face comert cu ouã provenite de la gãini crescute în conditii necorespunzãtoare, acele baterii învechite, din care provin asa-zisele ouã stresate. În ceea ce priveste judetul Vaslui, toate fermele producãtoare de ouã îndeplinesc cele mai înalte standarde europene, animalele fiind crescute în conditii corespunzãtoare producând ouã de bunã calitate. Proprietarii de ferme avicole si-au pus la punct tehnica de productie încã de la începutul anului acesta, înlocuind bateriile vechi, cu spatii reduse cu unele moderne, dotate cu adãpãtori, cuibare, spatiu de relaxare, mecanisme de prevenire a canibalismului si a oricãrei altã deviere de comportament.” declarã directrul executiv al DSVSA Vaslui Decebal Sãraru. Reprezentantul DSVSA adaugã cã, în judet, functioneazã un numãr de 7 ferme de gãini ouãtoare, dintre acestea trei utilizeazã sistemul de crestere în baterii îmbunãtãtite, iar celelalte folosesc sistemul de crestere la sol si sistemul ecologic, subliniind cã nu existã producãtor care sã utilizeze tehnologii neîmbunãtãtite. Ei adaugã cã legislatia europeanã permite folosirea custilor neperformante pânã în 2012 si dau ca exemplu a unui stat care va întâmpina probleme – Polonia -, unde 75% din productia de ouã este obtinutã de la gãini crescute în aceste conditii. Având în vedere cã sectorul avicol din județul Vaslui a luat o amploare destul de mare si cã fermele de pãsãri s-au modernizat în ultimii ani, unele chiar cu fonduri europene, si cunoscând precizãrile directivei 74/1999 ca fermele modernizate dupã anul 2012 nu mai pot achiziționa custi neîmbunãtãtite este de la sine înteles cã fermele respectã prevederile europene privind bunãstarea .

Cifra 3 nu este mãsura stresului

“Numerotarea este doar un criteriu de comercializare, care indicã sistemul de exploatare a gãinilor care au produs ouãle respective si nicidecum un instrument de mãsurare a stresului! ” adaugã Decebal Sãraru. La ora actualã pe piatã, la dispozitia consumatorilor existã patru tipuri de ouã. Legislata europeanã a impus marcaje cu cifre de la 0 la 3 în functie de sistemul de crestere a pãsãrilor. Ouãle marcate cu cifra 3, sunt ouãle gãinilor crescute în baterii, cele marcate cu 2 provin de la gãinile din sistemul de crestere la sol, cifra 1 indicã ouãle gãinilor crescute în aer liber, dar nu în sistemul gospodãresc, iar pentru ouãle produse în fermele organice marcajul corespunzãtor este cel cu cifra 0. Reprezentantii fermelor producãtoare de ouã atrag atentia asupra importantei unei distinctii care, pânã la începutul anului, nu se poate face.”Consumatorii nu trebuie sã se alarmeze din cauza acestei cifre 3, problema e cã, pânã la 1 ianuarie, când nu vor mai functiona acele baterii neîmbunãtãtite, ambele categorii de ouã si cele a gãinilor crescute în baterii “stresante” cât si cele ale gãinilor din bateriile îmbunãtãtite sunt marcate cu aceeasi cifrã 3. Ceea ce trebuie retinut este cã cel putin la nivelul judetului nostru nu mai functioneazã echipament vechi, toate fermele sunt competitive, ba chiar si la nivel national stãm bine, mai bine de 95% din ferme functioneazã cu echipament conform prevederilor ce vor intrã în vigoare în 2012. În ferma noastrã, bateriile sunt spatii mari peste 780 de centimetri pãtrati pentru fiecare cap în parte, cu locuri speciale de depus ouã, au apã la discretie, locuri de furajare, spatii de relaxare cu bare de cãtãrare. Un alt lucru foarte important ce meritã retinut este cã orice pasãre face ouã pentru a se înmulti, iar pentru cã asa este legea naturii, gãina va pune tot ceea ce mai bun în elementul care îi asigurã continuitatea speciei, asa cã, indiferent de conditii, niciodatã o gãinã nu va depune un ou stresat. Calitativ, din punct de vedere al sigurantei alimentare, nu existã diferente între cele patru tipuri de ouã, avantajul unei astfel de baterii este cã sporeste productia de ouã. O gãinã care trãieste într-o baterie îmbunãtãtitã face mai multe ouã decât una crescutã în spatiu deschis, dar calitatea nu diferã enorm. Cel putin la nivelul judetului nostru nu vor exista niciun fel de probleme cu reglementãrile care intrã în vigoare la începutul anului viitor.” declarã Fãnel Bogos, reprezentantul unei ferme producãtoare de ouã din Vaslui. Desi s-a fãcut suficientã vâlvã în jurul cifrei 3 ca fiind plinã de conotatii negative, putini consumatori citesc pe coaja oului ceva mai mult decât informatia privitoare la data expirãrii produsului. “

“Nu cred în ouã si gãini stresate”

“Am auzit de problemele care ar fi cu aceste ouã marcate cu cifra 3, dar nici pânã atunci si nici de atunci nu am cãutat sã vãd cu ce cifrã sunt marcate ouãle pe care le consum; de obicei verific sã nu fie expirate. Nu cred în ouã si gãini stresate. Înteleg treaba asta cu grija pentru animale, dar nu cred cã trebuie sã exagerãm, dacã gãinile sunt sãnãtoase si trãiesc în conditii care le permit sã dea ouã de calitate, nu vãd de ce ar trebui sã avem pretentii sã mâncãm ouã mai scumpe pentru cã sunt luate din cuibar de paie direct cu mâna sau pentru cã provin de la o gãinã care se ouã doar de douã ori pe sãptãmânã ca cele din poiata bunicii” declarã Cornelia F., clienta unui supermarket.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.