Umilitã de institutiile din Vaslui, o tânãrã mãmicã a ales sã plece în strãinãtate: “N-am mai suportat”

ROMÂNIA REALÃ…Pe Dascãlu Laura am întâlnit-o joi, la Serviciul de Pasapoarte din Crucea Gãrii. Era împreunã cu bãietelul ei de 11 ani, care are handicap de grad I. Ca si cum acest lucru n-ar fi fost de ajuns, bãietelul este si orb. “Nu pot sã-l las nesupravegheat mai mult de 2-3 ore. Când mã duc la apã sau la magazin, mai stã singur, dar când vin în oras, trebuie sã-l iau neapãrat cu mine”. De câtiva ani, statul român refuzã sã-i facã femeii dosar de întretinãtor si sã o plãteascã pentru a avea grijã de fiul ei, desi este mai mult decât îndreptãtitã sã beneficieze de aceste drepturi. Laura stãtea joi la coadã, pentru a obtine pasaportul. “Nu mai suport. Vreau sã plec din România pentru cã aici nimeni nu te respectã. Cei de la primãria Poienesti, de care apartin, nici nu m-au bãgat în seamã. Sunt altii în sat care beneficiazã de ajutoare de la primãrie, desi nu au acest drept, cu mine nici nu stau de vorbã. Vreau sã plec în Germania, la fiul meu mai mare. Aici statul te trateazã ca un câine, sper ca acolo sã mã bucur de mai mult respect”, ne-a declarat Dascãlu Laura.

Atunci când vine vorba sã încaseze, statul pare sã aibã trei mâini, când trebuie sã dea bani, te umileste cu dreptatea în mânã. De acest lucru s-a convins si o tânãrã mãmicã din satul Frasinu, comuna Poienesti. În urmã cu 11 ani a nãscut prematur un bãietel. Copilul are handicap de grad I. Este orb si nu poate vorbi. Din aceastã cauzã, pãrintii au decis sã nu-l dea la scoalã. “Nu mi-e usor sã-l cresc, dar e copilul meu. Îl iubesc si am sã lupt cât pot ca sã-i fie bine.” Azi, pentru Laura Dascãlu “bine” înseamnã doar strãinãtatea si asta pentru cã, în Vaslui institutiile statului au refuzat sã o ajute, desi erau obligate sã o facã. “Am vrut sã mã angajez ca însotitor pentru copil, dar cei de la primãria Poienesti nici n-au stat de vorbã cu mine. Am încercat si pe timpul fostului primar (n.r. Gheorghe Poede), dar si a actualului. Cu fostul am mai reusit sã schimb câteva vorbe, m-a ajutat sã-mi fac dosarul, dar cel de acum nici nu se uitã la mine. M-am luptat doar pentru drepturile mele, nimic mai mult, dar în România, pe cei necãjiti si îndreptãtiti sã fie ajutati, nu-i vede nimeni. O zic cu tristete, cu amãrãciune, dar nu mai suport viata din România. Mã simt umilitã. De aceea am ales sã plec în Germania, la fiul meu mai mare. Lumea de acolo îti acordã mai mult respect. Sunt convinsã cã la început îmi va fi greu cu limba, cu oamenii de acolo, dar prefer sã risc decât sã continui viata pe care o duc, acum, în Vaslui”, ne-a spus Laura Dascãlu.

Fostul primar al Poienestiului recunoaste: “Avea tot dreptul sã beneficieze de ajutoare”

L-am contactat pe Gheorghe Poede, fostul primar al Poienestiului, pentru a discuta despre cazul Laurei. Fostul edil a recunoscut cã doar dintr-o rãutate a secretarei primãriei, mama bãietelului cu handicap nu a beneficiat de ajutorul statului. “Ea a fost angajata primãriei pe timpul fostului primar. Când am ajuns eu la primãrie am vrut sã o încadrez înapoi, sã-i fac dosar de întretinãtor, dar secretara s-a opus. În mod normal, mama acestui copil ar trebui sã aibã statut de salariat, dar pentru cã o cloacã din primãrie nu vrea sã plãteascã CASS-ul si alte obligatii cãtre stat, nimeni nu a ajutat-o. Sunt si foarte multi lenesi, care fac tot felul de smecherii si care beneficiazã de aceste ajutoare. Persoana de care vorbim e o femeie vrednicã, muncitoare, care a avut grijã de copii, dar care nu-l poate lãsa singur niciodatã pe cel mic. N-are cum sã-l lase nesupravegheat, pentru cã e orb. Cei care dicteazã acum la primãrie sunt persoane foarte lacome, care nu se uitã la astfel de cazuri”, ne-a declarat Gheorghe Poede, fostul primar al Poienestiului. Peste douã sãptãmâni Laura va pleca în Germania, scârbitã cã în tara ei nu si-a putut creste, asa cum trebuie, copilul cu handicap. Statul a refuzat pur si simplu sã o ajute. 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ