spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
23-apr.-2024

Un an de la înfiintarea Politiei Animalelor, dar niciun adãpost pentru animalele salvate !

- Advertisement -

REALIZÃRI…La aproape un an de la înfiintarea Politiei Animalelor în judetul Vaslui, sute de oameni au fãcut sesizãri, iar zeci de animale au fost salvate. Din pãcate, chiar dacã politistii îsi îndeplinesc meseria ca la carte, nu au unde duce animalele salvate, deoarece la nivelul judetului nu existã un adãpost care sã gãzduiascã si alte animale domestice, pe lângã câini. Caii, vacile si oile maltratate ajung la mila oamenilor care se oferã sã le gãzduiascã. Numãrul redus al membrilor echipajului, dar si lipsa acestui adãpost îngreuneazã salvarea vietãtilor fãrã apãrare. Desi la începutul verii ni se comunica faptul cã autoritãtile judetene au în vedere construirea unui adãpost public pentru toate animalele, în cel mai scurt timp, se pare cã lucrurile stagneazã. Dacã animalele ar fi avut drept de vot, probabil cã acest sanctuar s-ar fi aflat deja în atentia politicienilor. Mai jos vã prezentãm câteva dintre momentele în care Politia animalelor a fãcut diferenta dintre viatã si moarte agonizantã în rândul unor animale.

O echipã de sase persoane, din cadrul Politiei Animalelor din Vaslui, salveazã necontenit vietile animalelor puse în pericol. Chiar dacã nu întotdeauna pot oferi ajutor atunci când sunt solicitati, ei fac tot ce le stã în putere. Munca politiei s-ar vedea mai bine dacã autoritãtile ar acorda animalelor minimul necesar sau mãcar un adãpost la standarde europene. Larisa, o iubitoare, dar si o salvatoare de animale din Vaslui, ne povesteste cã a avut mereu parte de sprijinul politiei animalelor când le-a cerut ajutorul.”Prima interactiune cu Politia Animalelor din Vaslui a fost prin primãvarã, când am mers voluntar la adunat gunoaie în zona Pajistii Moara Grecilor. Nici nu am început când am vãzut trei cãtei abandonati sub un pod, dintre care unul era mort. Pentru cã erau speriati, înfometati si nu stãteau la prins, am solicitat sprijinul politiei. A venit un echipaj de pompieri, deoarece cazul depãsea competenta politistilor. A venit un echipaj format din cinci oameni, cu masinã de teren, foarte bine pregãtiti. Pompierii au fost prompti, si-au fãcut treaba si au ajuns repede la fata locului. Nu au traumatizat cãteii si au fost cât se poate de delicati si implicati. A fost muncã de echipã. Fãrã ei as fi stat o zi întreagã acolo, iar soarta cãteilor probabil ar fi fost alta. Câinii au supravietuit mâncând noroi, deoarece nu aveau altã sursã de mâncare. Cãteii sunt acum adoptati în Marea Britanie, în familii iubitoare”, a povestit Larisa. Asadar, munca politistilor schimbã vieti. Doi cãtei trãiesc acum vieti linistite alãturi de familiile lor. Dacã nu ar fi actionat, membrii familiei nu ar mai fi avut parte de dragostea si loialitatea oferitã de cei doi patrupezi.

„Unde duci un cal salvat, când Politia Animalelor nu are un adãpost?”

Cazul calului care alerga disperat de durere prin Moara Grecilor a fãcut înconjurul internetului. Desi calul pãrea agresiv, politistul nu a ezitat si a înlãturat sârma prinsã în gura animalului, fãrã sã-i fie teamã. Efortul acestuia era sã fie în zadar, deoarece, din cauza lipsei unui adãpost pentru animalele mari, calul putea rãmâne pe strãzi, fãrã îngrijire medicalã. Norocul acestuia a fost o vecinã, care s-a oferit sã-l gãzduiascã.”Mã pregãteam sã merg la alergat, când deodatã aud un cal pe stradã. L-am vãzut în suferintã, avea nevoie de ajutor pentru cã era prins cu sârmã de mandibulã. Nu avea nici cum sã respire, avea gura plinã de sârmã. Am mers dupã el, am apelat 112 si am stat toatã dimineata dupã cal, ca sã nu-i pierd urma. Mergea ba spre Gura Bustii, ba spre Moara Grecilor. A durat mai multe ore. Nu am vrut sã-l pierd din ochi, sã intre în pãdure si sã moarã în agonie, nestiut de nimeni. A venit tata cu iapa si a fãcut calul sã vinã mai aproape si a putut sã-i punã o funie la gât, ca sã-l poatã tine. A ajuns echipajul format dintr-un jandarm si un politist, ambii foarte tineri. Unul din ei a sãrit din autospeciala lor direct sã-i ia sârma. I-a dat-o jos, însã o parte nu putea fi îndepãrtatã decât cu un patent. Intrase în carne. În câteva momente bãrbatul a rezolvat situatia. Desi nu s-a aflat nici acum cine a fãcut asta, politia si-a fãcut totusi treaba si a ajutat bietul cal. Politia animalelor a fost salvarea lui. Politistul a fãcut munca unui medic veterinar, deoarece în mod normal ar fi trebuit tranchilizat, ar fi existat niste costuri suplimentare. Marea problemã a fost unde ducem calul. Nu stiam cui îi apartine. Unde duci un cal salvat, când Politia animalelor nu are un adãpost, un sanctuar unde sã adãposteascã animalele în nevoie?”, se întreabã Larisa.

„Am gãsit un bichon plin de râie, în lant”

De la aproape un an de la înfiintarea politiei animalelor, aceasta a intervenit în zeci de cazuri, printre care în cazul lebedei cu ciocul prins cu un cârlig, dar si în cazul cãtelului bãgat în smoalã.”În octombrie cãutam un bichon pierdut, dar am dat de altul în lant. Era o zi ploiasã, iar el, un cãtel de 4 kg, era afarã, cu un mare lant la gât. Era cumpãrat. Dupã 9 luni m-am întors la casa aceea, pentru cã mi-a rãmas gândul la cãtel. Era într-o stare jalnicã, plin de râie. Proprietara a spus cã nu are timp sã-l îngrijeascã, asa cã am chemat politia animalelor. Femeia s-a închis în casã când a venit echipajul. Din pãcate nu au putut face nimic sau cel putin nu direct. Aparent, vizita politistilor i-a speriat pe proprietari, care si-au dus în scurt timp câinele la veterinar si i-au oferit îngrijirea necesarã. La urmãtorul control al politiei, câinele era în stare bunã”, a povestit salvatoarea. Desi ajutorul politiei nu este de fiecare datã unul direct, implicarea acestora duce la salvarea multor vietãti. Rãmâne de vãzut dacã adãpostul „luat în calcul” de Consiliul Judetean va fi vreodatã materializat, în cazul în care autoritãtile judetene îi vor vedea utilitatea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Ma adresez primarului! În zona gării, pe lingă podul de fier este un asa zis adăpost! Am trecut ieri pe acolo , e jalea de pe lume! Se mănâncă câinii între ei de foame! Luați fraților masuri, e sub orice critica ce se întâmplă acolo!gandi-ti – va ca aceste animalule șanț și ele niște ființe, am sa sesizez televiziunea, nu se poate asaceva!

  2. HCL 66 art 13 reglementează clar condițiile în care se pot adăposti câinii chiar și în curțile interioare dar nu se tine cont, ce logica ar mai avea adăposturile daca poliția locala încasează bani degeaba?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.