Un documentar despre familia regală britanică, interzis timp de peste 50 de ani, a ajuns pe YouTube

Se presupune că documentarul din 1969 ar fi fost interzis chiar de regina Elisabeta a II-a, pentru că oferă publicului prea multe detalii intime despre familia regală. Acum, documentarul a ajuns în mod misterios pe YouTube, scrie CNN, fiind însă șters imediat de pe platformă după o sesizare pe drepturi de autor.

Filmul, realizat prin tehnica „muștei pe perete” – realist, fără intervenția regizorului -, a fost văzut de 30 de milioane de britanici când a apărut prima dată pe BBC. A fost însă scos de pe TV și îngropat în arhive la solicitarea Palatului Buckingham, nemaifiind difuzat de-atunci. Documentarul a rămas una dintre cele mai urmărite transmisiuni TV din Marea Britanie, potrivit CNN. Peste 350 de milioane de oameni din toată lumea l-au văzut atunci, în 1969, estimează BBC. Ambasadorul SUA, comparat cu o gorilă Nu se știe cum documentarul „Familia regală” a fost scos din nou la lumină sau cine l-a publicat recent pe YouTube, însă a fost oricum eliminat de pe platformă după o sesizare de copyright. Documentarul oferă o perspectivă foarte intimă a familiei regale. În film, regina îl compară pe ambasadorul SUA de-atunci cu o gorilă, iar alte scene surprind familia regală la masă sau pe regină scotocind prin geantă după bani pentru a-i cumpăra prințului Edward, în vârstă de 6 ani, bomboane. „Chestia asta dezgustătoare și lipicioasă va ajunge în mașină, nu-i așa?”, a spus regina, conform PA, citat de CNN. Toate aceste scene au fost considerate inovatoare, pentru că au arătat faimoasa familie, de regulă opacă, în altă lumină. BBC nu a vrut să comenteze, pentru CNN, reapariția documentarului pe YouTube, însă nici nu a negat că a sesizat platforma de streaming video să-l șteargă din cauza drepturilor de autori. Nici Palatul Buckingham nu a vrut să vorbească despre asta. Familia regală a oferit acces exclusiv BBC pentru a documenta viața ei de zi cu zi, după ce a început să fie percepută ca fiind complet deconectată și înstrăinată de societatea obișnuită. Filmul a fost considerat o încercare de a-și recâștiga legătura. Prințesa Anna, fiica reginei Elisabeta a II-a, nu a fost de acord cu documentarul și a vorbit, mult după filmări, despre cât de nefericită a făcut-o. „Nu mi-a plăcut niciodată ideea unui film despre familia regală. Fiecare dintre noi primește foarte multă atenție încă de când suntem copii. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este și mai multă atenție”, a spus prințesa Anna.
Citeşte întreaga ştire: Un documentar despre familia regală britanică, interzis timp de peste 50 de ani, a ajuns pe YouTube

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ