DECIZIE… Administratorul unei societãti din Bârlad a reusit sã anuleze în instantã o Hotãrâre de Guvern datã în 2019, privind declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privatã care constituie coridorul de expropriere al lucrãrii de utilitate publicã de interes national „Varianta de ocolire Bârlad”. Marti, Tribunalul Vaslui i-a dat câstig de cauzã lui Ionel Silvestru, administratorul Silvesrom, obligând statul român sã îi plãteascã sume de peste un milion de lei, din care 880.087 lei doar pentru imobilul expropriat. Initial, firma Silvesrom a primit pentru 32 de metri pãtrati expropiati de teren intravilan, la Trestiana, care figura la categoria de folosintã, curti-constructii o sumã modicã de 3.680 lei. Iatã cã instanta a decis sã primeascã de 240 de ori mai mult. De mentionat cã întreaga proprietate a companiei era de 581 de metri pãtrati
Ani la rând, mai exact de prin 2017, aproape toate Masterplanurile pentru Transporturi au fost serios întârziate, câteva si anulate, fie din cauza contestatiilor depuse de firmele de constructii care pierdeau licitatiile, fie de cei care urmau sã fie expropriati. Ca sã rezolve problema, statul a intervenit cu „bocancii” în modificarea legislatiei, cu scopul de a face aproape imposibilã reactia la timp a celor care urmeazã sã fie expropriati cu despãgubiri derizorii. Pentru a se apãra, proprietarii de case si terenuri care au fost inclusi pe lista expropriatilor ar trebui sã aibã foarte multi bani pentru plata avocatilor, dar si foarte mult timp, pentru cã astfel de procese se tãrãgãneazã prin instantele de judecatã chiar si cîtiva ani. În prezent existã o primã Lege a exproprierii, 33 din 1994, care la articolul 26, stabileste ca exproprierea si stabilirea despãgubirilor sã se facã astfel: „(1) Despãgubirea se compune din valoarea realã a imobilului si din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane îndreptãtite. (2) La calcularea cuantumului despãgubirilor, expertii, precum si instanta vor tine seama de pretul cu care se vând, în mod obisnuit, imobilele de acelasi fel în unitatea administrativ- teritorialã, la data întocmirii raportului de expertizã, precum si de daunele aduse proprietarului sau, dupã caz, altor persoane îndreptãtite, luând în considerare si dovezile prezentate de acestia”. Pânã aici, totul bine si frumos. Numai cã în urmã cu 15 ani, parlamentarii de la acea vreme s-au gândit sã dubleze aceastã Lege nr. 33/1994 cu Legea 255/2010, care ulterior a fost modificatã prin Legea 233/2018, astfel încât statul sã poatã dispune exproprierea fãrã niciun fel de expertizã, fãrã studii de fezabilitate si fãrã documentatie tehnico-economicã, propunând viitorilor expropiati despãgubiri calculate la valoarea „de piatã” stabilitã în grilele notariale. Prin urmare, dacã statul vrea sã deposedeze pe cineva de o casã construitã recent, cu o valoare de piatã de 150.000 de euro, va merge la grila notarialã unde preturile sunt mult mai mici si va calcula o despãgubire cu mult sub valoarea realã a casei.
Termenul de contestatie, scurtat de la 6 luni la 30 de zile
Pe lângã valoarea despãgubirilor, pe care le stabileste „din pix”, statul român a modificat, în aprilie 2023, si Legea Contenciosului administrativ, astfel încât pãgubitii sã nu aibã timp sã depunã contestatiile în termenul redus de la 6 luni la 30 de zile calendaristice. Asta în conditiile în care oamenii nu stau zilnic sã citeascã Monitorul Oficial, deci ar putea sã afle prea târziu cã sunt pe cale sã-si piardã casele si terenurile. În municipiul Vaslui, proiectul privind viitoarea variantã ocolitoare a orasului trece efectiv peste locuintele oamenilor. Cotidianul Vremea Nouã a prezentat, în luna octombrie 2024, cazul a douã familii care au fost puse în fata faptului împlinit, urmând a li se acorda niste sume derizorii pe casele lor. Familia Cobleschi, de exemplu, care locuieste pe strada Plevnei si care detine o locuintã cu 4 camere, racordatã la toate utilitãtile, a fost informatã de statul român cã urmeazã sã fie despãgubitã cu 33.000 de euro pentru a renunta la casã, sumã cu care în oras nici un apartament cu douã camere nu se poate achizitiona.
Dupã patru ani, un bârlãdean câstigã procesul cu statul român
Prin ce trece acum familia Cobleschi din Vaslui au trecut, în perioada 2019-2020, zeci poate chiar sute de bârlãdeni, care au fost expropriati pentru a face loc variantei de ocolire a Bârladului. Multi s-au multumit cu sumele acordate de statul român, altii si-au cãutat dreptatea în instantã. Printre ei, si Ionel Silvestru, administratorul firmei Silvesrom, care îsi desfãsoarã activitatea pe piata materialelor de constructii începând cu anul 1994. Ieri, dupã patru ani de luptã prin instante, bârlãdeanul a câstigat procesul cu statul român dupã ce Tribunalul Vaslui a dispus anularea, în parte, atât a Hotãrârii de Guvern nr. 637/2019 privind declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privatã care constituie coridorul de expropriere al lucrãrii de utilitate publicã de interes national „Varianta de ocolire Bârlad” cât si a deciziei de expropiere. Totodatã, judecãtorii Tribunalului Vaslui au obligat pârâtul, adicã statul român, prin ministerul Transporturilor, la plata cãtre reclamantã a urmãtoarelor sume: – 47.618 lei, profit nerealizat; – 184.486,75 lei, cheltuieli amenajare spatiu; – 880.087 lei, reprezentând valoarea de piatã a imobilului expropiat. Decizia nu este definitivã, ea putând fi atacatã cu apel în termen de 30 zile de la comunicare.
Așa justiție,așa oameni,așa țara..!
Daca un judecator da despagubiri de 200.000 euro pentru 32 mp la Barlad pe seama statului roman inseamna ca e un dusman al statului si un prost ganditor al
justitiei. Nici la New York nu ar fi fost acordate aceste despagubiri. Cu asa judecatori in tara asta nu se va putea face niciodata nimic.
CORECT