Un fost paznic de lagăr de concentrare care trăieşte de peste 70 de ani în SUA va fi deportat în Germania. Cum a fost descoperit

Un fost agent de pază la lagărele de concentrare care şi-a ţinut ascuns trecutul vreme de peste 70 de ani urmează să fie deportat din SUA în Germania unde ar putea fi condamnat. Justiţia americană i-a descoperit rolul în moartea unor prizonieri supuşi la muncă forţată în lagărele de concentrare Neuengamme.

Friedrich Karl Berger, 94 de ani, a primit ordinul de deportare în februarie şi a pierdut săptămâna trecută apelul la el.   Acesta a declarat pentru The Washington Post citat de The Telegraph: „După 75 de ani e de-a dreptul ridicol. Nu pot să cred că se întâmplă asta. Mă obligă să plec din casa mea”.   La audieri Berger a recunoscut că a fost agent de pază la unul din lagărele reţelei Neuengamme din nordul Germaniei -unde peste 40.000 de prizonieri evrei, polonezi şi ruşi au fost forţaţi să muncească până la moarte – dar că nu a avut de ales. El a menţionat că nu a deţinut o armă.   „Aveam 19 ani. Am primit ordin să mă duc acolo”, a spus el la audierea care a stabilit deportarea sa.   Totuşi a ieşit la iveală că el a avut un rol moartea a cel puţin 70 de prizonieri conduşi într-un marş brutal de două săptămâni în 1945.   Ca majoritatea agenţilor de pază, Berger nu a fost membru al miliţiei politice SS, el fiind detaşat din marina militară la lagărul Meppen, din nord- vestul Germaniei.   Potrivit mărturiilor el a fost responsabil de escortarea prizonierilor obligaţi la munca zilnică de săpare a fortificaţiilor anti-tanc „până la limita epuizării şi moarte”. În martie 1945, Berger a supravegheat marşul de două de săptămâni al prizonierilor după abandonul lagărului de către nazişti şi fuga din calea forţelor canadiene şi britanice.

Citeste mai mult: adev.ro/qk5fe4
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ