20.7 C
Vaslui
05-iul.-2022

Un incendiu la Duda Epureni a încins spiritele între săteni și primar! (FOTO)

ACUZAȚII… Oamenii spun că s-au chinuit singuri să stingă vâlvătaia, întrucât primarul Petrică Chiriac nu a venit să conducă operațiunea, fiind plecat

SCANDAL… Supărare mare la Duda Epureni, după un incendiu de vegetație care a pârjolit viile mai multor cetățeni și era cât pe ce, spun sătenii, să ardă și două stâni, din Valea Duzii. Oamenii spun că s-au chinuit singuri să stingă vâlvătaia, întrucât primarul Petrică Chiriac nu a venit să conducă… operațiunea. În timp ce cârcotașii susțin că edilul nu a venit la incendiu, pentru că ar fi fost plecat cu Dusterul Primăriei într-o plimbare de weekend și era obosit de pe drum, apărătorii primarului sunt și ei vehemenți: „Dușmănia politică e mare! Și-au dat singuri foc la teren, ca mai apoi să aibă de ce îl critica pe domnul primar”. Adevărul este că, dincolo de animozitățile locale, în tot județul Vaslui ard câmpurile în neștire, iar oamenii iresponsabili continuă să dea foc la vegetație, fără să țină seama nici de riscuri, dar nici de faptul că pompierii ISU ajung să fie și ei depășiți de numărul mare de incendii care apar simultan, în diferite locuri ale județului.

Luni, după-amiază, în zona numită Valea Duzii din comuna Duda Epureni a izbucnit un incendiu de vegetație. Din relatările sătenilor, focul a fost pus de un localnic ce a vrut să își curețe un teren de vreo trei hectare, năpădit de buruieni. Vântul însă a împrăștiat repede vâlvătaia, care risca să ajungă la animalele unor stâni, conform martorilor. Vreo zece săteni au sărit să ajute, folosindu-se de ceea ce au avut la îndemână: târnuri, tractoare, un plug, etc. Lupta cu flăcările a fost grea, spun oamenii, întrucât bătea vântul și focul deja ajunsese la via unor localnici, unde ar fi ars în jur de un hectar, niște salcâmi, dar și foarte aproape de niște stâni. Pompierii de la Huși nu au ajuns, din relatările celor de la fața locului, întrucât erau mobilizați în alte locuri unde, la fel, iresponsabilii au dat foc la miriști, generând incendii. A venit însă să coordoneze toată acțiunea Viorel Folescu, responsabilul de la Situații de Urgență al Primăriei Duda Epureni, pe care sătenii l-au lăudat. „A venit Viorel Folescu și s-a implicat foarte mult, a ajutat aici, a coordonat, că noi, ca simpli cetățeni, nu știm cum trebuie acționat. Dar el ne-a ajutat să stingem focul. S-a muncit cam patru ceasuri. S-au tras brazde cu plugul ca să nu ajungă focul la animale, nu a fost ușor”, au spus localnicii.

După focul vegetației a urmat „pălălaia” declarațiilor!

Vâlvătaia însă nu a fost numai pe câmp, ci și în… constatările unora dintre cei care au fost la locul incendiului. „Pe mine m-au chemat oamenii și m-am dus să ajut. Dar pe primarul Petrică Chiriac l-au sunat și nu a venit. A spus că să stingă cine a dat foc. Așa se procedează cu oamenii? ISU Vaslui spune mereu că primarii sunt cei care trebuie să vină în cazul fiecărei situații de urgență, însă primarul nostru nu se deranjează. Eu am înțeles că a fost plecat din comună cu Dusterul primăriei în weekend, pe la munte și a revenit duminică noaptea. S-a întâlnit în trafic cu niște consăteni pe la Târgu Secuiesc. Și m-am gândit că dacă și-a oxigenat creierul cu aer proaspăt, de munte, nu vrea acum să vină aici, să se umple ca noi de fum, de miros de ars. Dar așa se procedează? Viorel Folescu de la Situații de Urgență din Primărie a fost, și-a făcut datoria, dar primarul nu. Ca primar, trebuie să vii să ajuți oamenii, să vezi care sunt problemele la fața locului. Vineri nu a fost la serviciu, că a fost plecat în weekend, iar oamenii care aveau nevoie de hârtii semnate pentru APIA stăteau degeaba pe lângă ușile primăriei”, a spus Sandu Vasilache, fost primar al comunei Duda Epureni. Primarul Chiriac nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere, însă apărătorii săi au fost categorici și nu s-au lăsat mai prejos decât reclamanții: „A fost un incendiu mic, ei exagerează ca întotdeauna. Și-au dat foc singuri, că îi duce mintea, ca să aibă apoi cum să îl vorbească de rău pe domnul primar Chiriac. A fost angajatul Primăriei de la Situații de Urgență la fața locului și a stins focul. Nu e de ajuns? Dar, vedeți dumneavoastră, dușmănia politică e mare. Nu mai știu ce să mai scornească, pentru a-l critica degeaba pe primar”, au spus apărătorii edilului.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri