Libertatea publică astăzi consecințele unei ordonanțe președințiale judecătorești, probabil fără precedent în Uniunea Europeană: la cererea unei puteri a statului (administrația locală a sectorului 4), o altă putere a statului (instanța Judecătoriei Sectorului 2), intervine în ce ar trebui să întrebe jurnaliștii, cum să răspundă un intervievat și ce să ajungă la public.
În 2 august 2021, Libertatea a publicat un interviu cu directorul Colegiului Gheorghe Șincai din București, profesorul de matematică Mircea Țeca. Discuția a vizat tema relocării liceului, cerută de Primăria Sectorului 4 pentru a consolida clădirea. Redacția îl intervievase înainte și pe inginerul Dumitru Popescu, expertul independent a cărui cercetare a stat la baza deciziei primăriei. „Eu nu mi-aș trimite nepotul să învețe în clădirea Colegiului Șincai”, a spus inginerul în interviul pentru Libertatea. Primăria nu a trimis nicio poziție redacției După publicarea celuilalt interviu, cu directorul liceului, Primăria nu a trimis nicio poziție ziarului. Dar după trei zile, sectorul 4 s-a adresat instanței, căreia i-a solicitat să decidă o ordonanță președințială urgentă. PS4 susține că nu e niciun conflict între ea și liceu, deși există procese În plângerea sa, primăria susține inclusiv faptul că jurnalistul nu trebuia să spună în prezentarea situației, din introducerea interviului, că există un conflict între primărie și liceu.
Citeşte întreaga ştire: Un judecător din România încurajează autoritățile să decidă ele ce întrebări are voie să pună presa și cum să fie cenzurați cetățenii