spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Un medic de familie vasluian câstiga 50.000 de Euro pe an (facsimil)

- Advertisement -

Au apărut sumele cheltuite de medicii de familie în anul 2014

Boierii din sistemul de sanatate

SCUMPI…Un medic de familie din municipiul Vaslui a avut un venit de nu mai putin de 51.000 de euro, adicã 226.000 lei. Atât i-a decontat Casa de Sãnãtate, anul trecut, medicului Gentimir Libelula. Si cel mai cunoscut medic din Vaslui, Marius Nimirceag (foto) a ridicat o sumã apropiatã de a colegei sale, 207.170 lei. Potrivit datelor de pe site-ul institutiei, la polul opus, medicul cu cea mai micã retributie, în 2014, a primit de la CAS Vaslui suma de 37.421 lei. Este vorba despre Damian Carmen Gabriela, din comuna Lunca Banului. Sume deloc de neglijat pentru medicii de familie din mediul rural intrã si de pe urma centrelor de permanentã, campion în anul 2014 la acest capitol fiind medicul Apetrei Petricã, din comuna Cozmesti, cu 71.169 lei.

Medicii de familie vasluieni se împart în douã mari categorii. Cei care au avut grijã sã-si adune pe liste cât mai multe persoane, de preferat asigurati, si cei care abia au ajuns sã îndeplineascã minimum de 800 de persoane înscrise pentru a-si putea deschide un cabinet. La fel se împart si sumele pe care lunar le ridicã de la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui (CJAS). Sunt medici de familie care primesc 5000-6000 de lei pe lunã, dar sunt altii care se pot mândri cu venituri si de peste 200.000 de lei pe an. Multi dintre ei sunt abonati si la deconturile centrelor de permanentã, astfel cã sumele pe care un medic de familie le câstigã anual pot stârni invidia si unui CEO al unei companii multinationale.

3 medici de familie cu peste 200.000 lei venituri în 2014

Plata medicilor de familie se face dupã un sistem care ia în calcul atât numãrul de pacienti înscrisi pe liste, medicul fiind remunerat indiferent dacã pacientul solicitã servicii sau nu, cât si pe baza decontãrii efective a serviciilor prestate. De aceea, cu cât un medic are mai multi pacienti pe liste, cu atât îi cresc veniturile. Potrivit reprezentantilor CJAS, în judetul Vaslui sunt medici de familie care abia îndeplinesc criteriul minim de asigurati, 800, dar sunt si medici cu peste 5000 de asigurati pe liste. Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate a decontat medicinei de familie în 2014 suma de 22.191.676 lei, adicã aproximativ 220 de miliarde de lei vechi. Din cele 182 de cabinete aflate sub contract cu CJAS, 40 au decontat sume mai mici de 100.000 lei. Cei mai multi dintre medicii de familie, 111, au decontat sume între 100.000 si 150.000 de lei, iar 28 medici, sume între 150.000 si 200.000 lei. Au fost însã si trei medici de familie care au sãrit pragul de 2 miliarde de lei vechi, doi din Vaslui si unul din Bârlad. Pe primul loc în topul celor mai bine plãtiti medici de familie din 2014 s-a clasat Gentimir Libelula cu cabinet în municipiul Vaslui si în Deleni. Aceasta a decontat în 2014 de la CJAS suma de 226.862 lei. Al doilea cel mai gras decont pe anul trecut îi apartine unui alt medic de familie din municipiul Vaslui, Nimirceag Gabriel Marius. În urma contractului, acesta a încasat de la Casa de Asigurãri de Sãnãtate suma de 207.170 lei. Podiumul este completat de Pecheanu Maria, medic de familie în municipiul Bârlad, care a decontat în 2014 suma de 202.627 lei.

Centrele de permanentã, o altã minã de aur pentru medicii de familie

Pentru a nu mai aglomera unitãtile spitalicesti cu acele cazuri usoare, care nu necesitã internare, Ministerul Sãnãtãtii a înfiintat la nivel national centre de permanentã. În judetul Vaslui sunt 11 astfel de centre în localitãtile: Codãesti, Cozmesti, Ivãnesti, Vutcani, Puiesti, Duda-Epureni, Dragomiresti, Oltenesti, Stãnilesti, Dragomiresti si Husi. Centrele de permanentã reprezintã însã o afacere doar pentru medicii de familie, care în felul acesta storc bani frumosi de la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui, fãrã a se osteni prea tare. Anul trecut, cele 11 centre au “pãpat” din bugetul CJAS suma de 2.138.404 lei, adicã putin peste 20 de miliarde de lei vechi. O sumã fabuloasã, având în vedere cã majoritatea vasluienilor nici mãcar n-au auzit de aceste centre. “E prima datã când aflu de asa ceva. Dom’le, eu, dacã mã îmbolnãvesc, mã tratez cu pastile, dar dacã e ceva mai grav, chem Salvarea. Acum un an de zile am chemat masina dupã ce i s-a fãcut rãu lui nevastã-mea. Ce era sã fac? Sã mã duc cu ea în cãrutã la dispensar la 2 noaptea? Cine-mi deschidea mie usa la ora aia?” s-a întrebat retoric Ion Adãscãlesei din Arsura, comunã arondatã centrului de permanentã de la Duda-Epureni. Medicul cu cea mai mare sumã decontatã în 2014 în urma muncii depuse la centrul de permanentã este Apetrei Petricã, medic de familie în comuna Cozmesti si care a primit din partea CJAS Vaslui suma de 71.169 lei.

VEZI TABELUL CU SUMELE INCASATE DE MEDICII DE FAMILIE DIN JUDETUL VASLUI deconturiMF_pe_luni_2014

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.