Un nou caz de pestã porcinã africanã, autoritãtile judetene în alertã!

ALERTÃ… Prefectul Mircea Gologan a convocat ieri o sedintã a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) – judetul Vaslui, pentru a aproba Programul de mãsuri în confirmare pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) la mistreti, la Fondul de Vânãtoare nr. 40 Popeni, comuna Zorleni. Pe 7 februarie, Laboratorul National de Referintã pentru Diagnostic si Sãnãtate Animalã Bucuresti a confirmat rezultatul pozitiv în ceea ce priveste detectia anticorpilor anti-virus pestã porcinã africanã pentru o femelã de 12 luni, la un porc mistret din Fondul de vânãtoare nr. 40, din zona Popeni, în apropierea Bârladului. Din dispozitia prefectului Gologan, s-au luat o serie de mãsuri, cu aplicabilitate imediatã, printre care luarea unor mãsuri de control specifice, stabilite prin Manualul operational pentru Pestã Porcinã Africanã la mistreti, plus planul de mãsuri specific acestei situatii.

Prefectul a decis sã se întocmeascã ancheta epidemiologicã, fiind emisã decizia de plasare sub supraveghere în confirmare de Pestã Porcinã Africanã pe judetul Vaslui. În zona afectatã sunt cuprinse mai multe fonduri de vânãtoare, care vor fi verificate foarte atent în perioada urmãtoare, respectiv 40 Popeni (AJVPS), 38 Schineni (AJVPS), 41 Vinderei (AJVPS), 39 Epureni (AJVPS), 32 Banca (AJVPS), 42 Bârlad(AJVPS). Prefectul a dispus urmãtoarele mãsuri, la nivelul fondurilor de vânãtoare din zona afectatã (zona infectatã si zona tampon): organizarea de vânãtori la pândã (prin metode de vânãtoare care nu dislocã efectivul, respectiv prin pândã si dibuire, fãrã gonaci si câini de vânãtoare) pentru întregul efectiv de mistreti aflati în zona afectatã; vânãtorile care se vor organiza în zilele urmãtoare vor avea în componentã vânãtori autorizati, personal silvic, personal de vânãtoare angajat si cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat; toti porcii sãlbatici care vor fi sacrificati cu armã de foc sau vor fi gãsiti morti în zona afectatã trebuie sã fie examinati de un medic veterinar oficial si sã fie supusi unui examen de depistare a pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic; recoltarea probelor de la mistretii împuscati sau gãsiti morti se va face de cãtre medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în conditii de biosecuritate. Sunt doar câteva dintre mãsurile dispuse ieri de cãtre prefectul Gologan, care urmeazã sã fie puse în aplicare de toate institutiile abilitate, în zilele urmãtoare.

Pentru crescãtorii de porci, sfaturi de la DSVSA Vaslui

Conform directorului DSVSA Vaslui, în aceste conditii în care pesta porcinã africanã se extinde în centrul judetului, este obligatorie anuntarea medicului veterinar de liberã practicã dacã înainte de sacrificare, apar unele modificãri a stãrii de sãnãtate a animalului sau dacã, dupã sacrificarea animalului, existã unele modificãri ale organelor interne. În cazul confirmãrii unui focar de Pestã Porcinã Africanã la porcinele din gospodãriile populatiei din judetul Vaslui, proprietarii de porcine vor fi despãgubiti, în conditiile respectãrii legislatiei sanitar-veterinare. „Totodatã atragem atentia cetãtenilor cã este interzis consumul cãrnii de porc fãrã a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugati sã se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuãrii examenului trichineloscopic”, spune directorul Ponea.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ