28.6 C
Vaslui
01-iul.-2022

Un oraș vechi de 3.400 de ani din imperiul dispărut Mittani a ieșit la suprafață din cauza secetei extreme

Un oraș vechi de 3.400 de ani a ieșit la lumină în Irak după ce nivelul apei unui rezervor de apă a scăzut rapid din cauza secetei extreme, relatează CNN.

Arheologii kurzi și germani au excavat așezarea din lacul de acumulare Mosul, aflat pe fluviul Tigru, în regiunea Kurdistan din nordul Irakului. Se crede că ruinele descoprerite în situl arheologic din Kemune, actualul nume al locului, sunt ale orașului Zakhiku, un centru important al Imperiului Mittani (1550 și 1350 î.Hr). Teritoriul regatului se întindea de la Marea Mediterană până în nordul Irakului, potrivit Ivanei Puljiz, profesor la departamentul de arheologie și asiriologie de la Universitatea din Freiburg, Germania, care este unul dintre conducătorii proiectului.

Zakhiku a fost scufundat sub apă după ce guvernul irakian a construit barajul Mosul în anii 1980. Când Puljiz a aflat că orașul a reapărut, echipa ei s-a grăbit să facă săpături, deoarece nu se știa când va crește din nou nivelul apei.

„Din cauza presiunii enorme a timpului, am săpat în frig, zăpadă, grindină, ploaie, chiar și furtuni, fără să știm când va crește apa din nou și cât timp vom avea”, a spus Puljiz…https://www.digi24.ro/stiri/externe/un-oras-vechi-de-3-400-de-ani-din-imperiul-disparut-mittani-a-iesit-la-suprafata-din-cauza-secetei-extreme-1983427

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here