spot_img
31.6 C
Vaslui
20-iul.-2024
spot_img

Un parlamentar de Vaslui denuntã bãtaia de joc din Vama Albita

- Advertisement -

HALAL, AN CENTENAR!… Deputatul USR de Vaslui, Mihai Cãtãlin Botez, a sustinut ieri o declaratie politicã în Parlamentul României, intitulatã „Vama Albita – ca dupã rãzboi”. Botez a atras atentia asupra simbolisticii anului 2018 pentru cele douã state, România si Republica Moldova, unite prin punctul vamal Albita, si asupra responsabilitãtii autoritãtilor de a se îngriji de starea infrastructurii din acest punct vamal. Mai mult, declaratia politicã a fost sustinutã la doar o zi dupã celebrarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. „În drum spre un important eveniment simbolic, am tranzitat vama Albita, din judetul Vaslui, pentru a ajunge la Adunarea Centenarã, organizatã în capitala Republicii Moldova, Chisinãu. Am asistat la scene absurde în acest punct vamal, unde, din cauza gropilor din drum si a conditiilor meteo neprielnice, mai multi soferi au trebuit sã împingã masinile pentru a fi scoase din gropile pline cu gheatã”, a declarat deputatul Mihai Botez.

Acesta a atras atentia si asupra încãrcãturii simbolice reprezentatã de un punct vamal, vama fiind ultimul loc vãzut atunci când pãrãsesti un stat, precum si primul pe care îl vezi atunci când intri în statul român, un astfel de punct având o semnificatie profundã în constiinta celor care intrã si ies din România. „Situatia este cunoscutã la nivelul autoritãtilor. Acum jumãtate de an, li s-a adus la cunostintã autoritãtilor centrale situatia de la vama Albita, însã pare cã, pânã în acest moment, nu a existat vointa necesarã pentru a repara infrastructura rutierã din acea zonã. Fiind un punct de importantã strategicã, estimãrile arãtând cã un sfert din mãrfurile care tranziteazã România trec prin acest punct, m-am adresat prin intermediul unei întrebãri ministrilor Transporturilor, Finantelor si Afacerilor Interne, pentru a afla care este strategia lor comunã referitoare la problemele si solutiile ce se impun în acest punct. Drumul care trebuie reparat este scurt, iar remedierea situatiei depinde direct de vointa autoritãtilor locale si centrale. Îmi exprim convingerea cã se va lua decizia corectã si se va actiona de îndatã”, a mai declarat deputatul Mihai Botez.

Infrastructura din Vama Albita este de-a dreptul dezastruoasã

Ziarul nostru a semnalat, în mai multe rânduri, situatia din cea mai importantã vamã de la granita cu R. Moldova. Cei care intrã în România prin Vama de la Albita dau de un peisaj greu de imaginat într-o tarã membrã a UE. Adevãrate cratere în asfalt s-au format pe sensul de intrare în tarã, atât la microbuze si turisme, cât si pe zona de trafic TIR-uri. Mai grav, la zona de TIR-uri, gãurile sunt atât de mari, încât cei din vamã se roagã în fiecare zi ca un mastodont sã nu cadã în vreo gaurã si sã se zdrobeascã de asfalt. Niciun Guvern nu a fãcut investitii în infrastructurã, mai ales cã drumurile din interior sunt în sarcina ANAF, în ultimii 21 de ani. Asta, în conditiile în care pe aici trec zilnic peste 1.200 de masini si pânã la 10.000 de oameni, ceea ce înseamnã un sfert din traficul din vãmile terestre din tarã. De un an de zile, toti cei care au functii de conducere în judetele Vaslui si Iasi (pentru cã Finantele au sediul în capitala Moldovei, n.r.) încearcã sã gãseascã o solutie pentru a spãla rusinea autoritãtilor centrale si chiar a celor de la Bruxelles.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.