Un politruc din PSD urlã „afarã cu penalii din functii publice”, iar în partidul sãu condamnatii au fãcut musuroi

Ionuț Mancaș

CONTRE SI SPECTACOL… Sedintã cu scântei ieri în Consiliul Local Vaslui. Cuiul lui Pepelea a fost, de aceastã datã, covid-ul. Mai exact, cinci consilieri confirmati cu COVID-19 si aflati în izolare la domiciliu, au participat la sedintã în sistem de videoconferintã si au vrut sã-si exercite dreptul de vot, însã liberalii si cei de la USR PLUS s-au opus. Motivul: legea nu prevede votul electronic în cazul hotãrârilor individuale, cu caracter nominal, ci votul secret cu buletin pus într-o urnã. “Suntem în izolare pentru cã respectãm legea si câteva minime norme de convietuire socialã. Dacã am o problemã de sãnãtate, nu doresc sã-i contaminez si pe ceilalti colegi. Dar asta nu înseamnã cã eu am mai putine drepturi decât dvs, care ati putut sã vã deplasati în sala de sedinte a Primãriei”, a spus revoltat consilierul Alexandru Barbu. “Domnule presedinte, dacã este nevoie, în cinci minute mã urc în masinã si vin în Consiliul Local si mã asez lângã domnul consilier Braniste”, a intervenit apoi si Luminita Vîrlan. Alãturi de cei doi consilieri PSD, în izolare s-au mai aflat si Leonard Negruti, Cezar Bahrim si Alexandru Andrei. Liberalii si consilierii USR PLUS nu au fost, însã, înduplecati de insistentele consilierilor PSD, constienti fiind cã, dacã ar accepta votul electronic, hotãrârea privind alegerea celor doi viceprimari ar urma sã fie revocatã de Institutia Prefectului. Astfel, Lucian Braniste si Cãtãlin Mîndru au fost alesi, din nou, în functiile de viceprimar al municipiului Vaslui, cu 12 voturi “pentru” si 5 voturi “nule”.

Problema legatã de asigurarea unui loc în comisie consilierului Sorin Radu, reprezentantul ALDE, s-a rezolvat destul de repede. Acesta a primit un loc în Comisia Culturã, Învãtãmânt, Sport si Sãnãtate, alãturi de consilierii Luminita Vîrlan, Dumitru Prisan, Ioan Mancas (+1 loc consilier supleant), Maria Clãtinici, Florin Cricler, Toma Enache si Vasile Filipescu. În Comisia Buget-finante au fost alesi Miticã Jora (presedinte), Valentin Dragomir, Lucian Braniste (secretar), Dragos Chirica, Cãtãlin Mîndru, Corneliu Adumitroaie, Luminita Vârlan, Daniel Neacsu, Leonard Negruti; în Comisia Urbanism – Valentin Dragomir (presedinte), Andrei Nãfornitã (secretar), Toma Enache, Dragos Chirica, Mihaela Bohotineanu, Daniel Neacsu, Dumitru Prisan, Alexandru Barbu, Cezar Bahrim; în Comisia Programe, studii si proiecte cu finantare externã – Miticã Jora, Andrei Nãfornitã, Sorin Cârlan, Dragos Chirica (presedinte), Cãtãlin Mândru (secretar), Cezar Bahrim, Alexandru Andrei, Leonard Negruti (+1 loc supleant PSD); iar în Comisia Juridicã – Maria Clãtinici (secretar), Florin Cricler, Lucian Braniste(presedinte), Mihaela Bohotineanu, Vasile Filipescu, Corneliu Adumitroaie, Cezar Bahrim, Ioan Mancas si Alexandru Andrei.

“Profesorul” Mancas s-a dat în stambã

Dupã alegerea membrilor comisiilor de specialitate, discutiile din consiliu au luat o altã turnurã. Consilierul Ioan Mancas si-a însusit rolul de profesor si s-a dat în spectacol. Dupã ce a cerut sã fie exclus din comisia juridicã, acesta a împãrtit note de 3 si 4 consilierilor PNL si USR, pentru cã s-au consultat în formarea comisiilor de specialitate cu Tudor Polak, presedintele filialei municipale PNL Vaslui. “Multumesc colegilor din PSD pentru nominalizare, însã îi rog sã se gândeascã la un alt membru în comisia juridicã, pentru cã eu nu doresc sã fac parte din aceastã comisie. Nu pentru cã ar fi un moft, dar la sedinta trecutã majoritatea datã de consilierii PNL si USR PLUS au decis ca subsemnatul sã nu facã parte din Comisia juridicã. Eu o astfel de decizie nu am putut sã o transpun într-o altfel de traducere decât aceea cã nu este nevoie de Mancas în Comisia juridicã, pentru cã ar deranja. Un al doilea argument ar fi urmãtorul: când s-a adoptat componenta comisiilor, majoritatatea consilierilor PNL si USR PLUS au fost convocati de Tudor Polak în fata mea. A dat ordin <tãiati-l pe Mancas>. În atare conditii, dacã o persoanã publicã vine si controleazã majoritatea în CL, eu am serioase dubii cu privire la activitatea mea în comisie. Consider cã nu îmi voi putea desfãsura activitatea în Comisia juridicã si, din acest motiv, nu doresc sã îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce va face comisia juridicã în componenta actualã. Pe colegii de la PNL îi înteleg, este seful lor, nu puteau sã ia alte mãsuri. Din partea mea, nota 4, stati jos”, a spus Mancas, bucuros cã si-a îndeplinit un vis din copilãrie, acela de a da note.

Avocatul Mancas, un luptãtor pentru dreptate, în functie de cum i se dicteazã de la partid

Din acelasi rol de “profesor”, Mancas nu s-a sfiit sã dea note si presei, pentru cã nu a titrat pe prima paginã a ziarelor fonfleul clocit în bucãtãria PSD si interpretat magistral de Cristi Turcu, consilierul judetean supãrat cã a fost nevoit sã-si dea demisia de la CJ din cauza trecutului sãu de condamnat penal. Dom’ profesor a tinut o adevãratã lectie de deontologie jurnalisticã în CL, spunând cã presa este aservitã si cã trebuia sã fie nemiloasã cu un tânãr politician care candideazã si care acum 11 ani a fost prins bãut la volan. Ne întrebãm, dacã ar fi fost din PSD, acest politician ar mai fi trebuit sã-si dea demisia? E pãcat cã Mancas vorbeste de funie în casa spânzuratului sau mai bine spus în partidul în care un lung cârd de primari condamnati penal stau pe functii publice fãrã nicio jenã, conducând primãriile din umbrã, iar ei pozeazã doar în consilieri personali. Si pentru a-i întelege ipocrizia acestui consilier local, sã amintim de un caz asemãnãtor, când în Baroul de avocati s-a pus problema excluderii din breaslã a unui avocat care fusese condamnat pentru consum de alcool, acesta s-a opus vehement. Când se lucreazã cu douã mãsuri, unde mai este dreptatea? Dar poate ne explicã domnul jurist politician, Ioan Mancas? Presa si-a însusit critica si încearcã, de dragul cititorilor, sã nu punã semnul egalitãtii între coruptie sau trafic de minori si consum de alcool la volan. Dar dacã Mancas si-a fãcut tricou inscriptionat cu „afarã cu penalii din functii publice”, presa îl invitã sã îl poarte si la sedintele de CL din Mãlusteni, Puiesti, Voinesti, Rebricea, Murgeni, etc si nu numai la Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ