spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Un vasluian acuză: legumele și fructele din piețe conțin pesticide, autoritățile dau asigurări că lunar se fac controale

- Advertisement -
GRAV… Nu mai puțin de 24 de alerte de depășire a limitelor de pesticide, la fructe și legume, au fost date numai în ultimele șase luni, de laboratoarele din România.

AVERTIZARE… Un bărbat din municipiul Vaslui spune că s-a îmbolnăvit după ce a mâncat roșii cumpărate din Piața Traian. Acesta reclamă faptul că unele legume și fructe ar conține pesticide cu mult peste limita admisă și știe acest lucru de la un alt vasluian, care și-a cumpărat un dispozitiv cu ajutorul căruia poate detecta aceste substanțe toxice. “Aproape în fiecare dimineață, mai ales pe timpul verii, obișnuiesc să mănânc roșii dimineața. Săptămâna trecută, după ce am mâncat roșii din Piața Traian, mi-au apărut niște eczeme la nivelul brațelor și m-am simțiti rău toată ziua. Pentru că în ultima perioadă s-a tot vorbit de aceste pesticide din legume și fructe, am încercat să aflu când s-au făcut ultimele controale și care au fost rezultatele. Auzisem că cineva din oraș, o persoană privată, are un dispozitiv cumpărat din străinătate cu ajutorul căruia poate stabili nivelul pesticidelor din legume și fructe. La noi, nici DSVSA, nici Direcția Agricolă, nici Protecția Consumatorului nu au un asemenea aparat, ceea ce mi se pare incredibil. Am dat telefoane peste telefoane, însă am fost trimis de la Ana la Caiafa până când m-am lăsat păgubaș“, ne-a declarat vasluianul. O persoană care își desfășoară activitatea în Piața Traian a afirmat că autoritățile fac controale mai mult formal, verificând comercianții și producătorii doar la documente, fără a fi prelevate probe. L-am contactat telefonic pe Gheorghe Bordeianu, de la Oficiul Fitosanitar Vaslui, unitatea responsabilă cu determinarea nivelurilor maxime de pesticide din legumele și fructele comercializate în piețele vasluiene. Acesta ne-a declarat că în fiecare lună se prelevează probe, însă până acum nu s-au înregistrat valori peste cele normale. “În luna martie am avut un singur caz, la o salată recoltată într-un județ din sudul țării și comercializată într-un lanț de magazine. Am înștiințat colegii de acolo, care au mers direct la acel producător. În rest, nu au fost probleme”, a dat asigurări șeful Oficiului Fitosanitar Vaslui.

Nu mai puțin de 24 de alerte de depășire a limitelor de pesticide, la fructe și legume, au fost date numai în ultimele șase luni, de laboratoarele din România. Fructele și legumele respective, majoritatea din Turcia și Egipt, au fost retrase de la vânzare și distruse. Specialiștii de la Institutul de Cercetări Alimentare au întocmit o listă roșie cu legume și fructe care au o cantitate mai mare de reziduuri de pesticide. Astfel, potrivit acestora, ar trebui să fim atenți, mai ales la mere, roșii, salată și căpșuni.

Roșiile, coapte forțat cu Ethrel sau 2,4D

Dacă în anii trecuți, roșiile se comercializau, mai ales, pe timpul verii, în ultima perioadă acestea se vând în orice anotimp. Secretul, spun speciliștii, îl reprezintă unele substanțe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, care ajută grăbirea coacerii. “Putem vorbi de stimulatori aprobați, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar și interziși, care sunt mult mai concentrați. Se folosea în trecut și încă se mai folosește, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forțată a fructelor. Se stropește planta sau se aplică la codiță cu un tampon cu vată îmbibată în aceste substanțe. Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4D, se producea o strangulare ce blochează alimentarea cu substanțe nutritive, cu hrană, a plantei, oprește fructul din creștere și grăbește coacerea. Se practică, din păcate, pentru a prinde preț, să valorifice mai devreme recolta”, spun specialiștii.

Un vasluian s-a simțit rău după ce a mâncat roșii

În această perioadă, piețele sunt pline de zeci de soiuri de roșii. Deși unele dintre ele sunt importate, comercianții susțin că tomatele sunt coapte chiar în România, în solare și sunt prezentate sau vândute ca “roșii românești”. Din cauza lor, un vasluian a fost cât pe ce să ajungă pe patul de spital. Spune că legumele cumpărate ar fi fost stropite excesiv cu pesticide, însă nu are dovezi în acest sens, doar simptomele specifice unei intoxicații. “Eu, aproape în fiecare dimineață, mai ales pe timpul verii, obișnuiesc să mănânc roșii dimineața. Săptămâna trecută, după ce am mâncat roșii din Piața Traian, mi-au apărut niște eczeme la nivelul brațelor și m-am simțit rău toată ziua. Pentru că în ultima perioadă s-a tot vorbit de aceste pesticide din legume și fructe, am încercat să aflu când s-au făcut ultimele controale și care au fost rezultatele. Auzisem că cineva din oraș, o persoană privată, are un dispozitiv cumpărat din străinătate cu ajutorul căruia poate stabili nivelul pesticidelor din legume și fructe. La noi, nici DSVSA, nici Direcția Agricolă, nici Protecția Consumatorului nu au un asemenea aparat, ceea ce mi se pare incredibil. Am dat telefoane peste telefoane, însă am fost trimis de la Ana la Caiafa până când m-am lăsat păgubaș“, ne-a declarat vasluianul. Informația cu dispozitivul de măsurare a pesticidelor ne-a fost confirmată ulterior și de către un angajat al Pieții Traian. “Aceste dispozitive sunt de vânzare și costă câteva zeci de euro. Are două lamele în capăt care sunt introduse în fruct sau legumă. După câteva secunde, ele arată nivelul de pesticide. Era, la un moment dat, un client care atunci când venea să facă cumpărături, verifica fructele și legumele cu acel dispozitiv. De multe ori și-a pus mâinile în cap pentru că valorile indicate de aparat erau foarte mari. În piețele din Vaslui se fac controale, dar mai mult formale, la documente. Nimeni nu vine la fața locului să măsoare nivelul de pesticide din legume și fructe.”

Zero neconformități în urma celor mai recente controale

În urmă cu trei săptămâni, echipe mixte de control formate din consilieri ai Direcției pentru Agricultură Vaslui, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui și Oficiul Fitosanitar Vaslui au efectuat controale pentru depistarea, sancționarea și eliminarea abaterilor de la legislația specifică din domeniul producerii, depozitării, transportului și comercializării legumelor și fructelor proaspete, precum și determinarea nivelurilor maxime de pesticide din sau de pe acestea. Potrivit lui Gheorghe Bordeianu, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Vaslui, nu au fost găsite neconformități. “Am prelevat probe, iar rezultatele sunt sub limita maximă admisă. Nu am avut cazuri de depășire de limită maximă admisă la reziduri în fructe și legume. În afară de acțiunea pe care am întreprins-o cu colegii de la DSVSA și Direcția Agricolă, noi avem un plan național de monitorizare și în fiecare lună prelevăm probe de legume, fructe și cereale numai din producția autohtonă. Am avut un singur caz, de salată, în luna martie, proba fiind luată dintr-un lanț de magazine. Cum producătorul era din sudul țării, noi i-am înștiințat pe colegii din județul respectiv, care au ajuns la el. Aceste persoane trebuie să dețină un registru de evidență a tratamentelor, se verifică perioada când s-a făcut ultimul tratament, dacă s-a respectat timpul de pauză, pentru că în funcție de substanța activă trebuie să treacă acest timp de pauză de la ultimul tratament până la recoltare. În afară de acel caz, noi nu am avut depășiri ale pesticidelor la legume, fructe și cereale. Și săptămâna trecută, după controlul cu cei de la Direcția Agricolă și DSVSA, am luat probe, mâine (n.r. marți) vom lua din nou. Probele sunt trimise în București, la un laborator autorizat, iar de acolo primim și rezultatele”, ne-a declarat șeful Oficiului Fitosanitar Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. La Vaslui pietele sunt acaparate de falsii producatori, care nu au pamant, dar cumpara cerificate de la altii,fac pretul in piata, autoritatile sunt mana in mana cu ei, ca votul lor conteaza.
    Ar trebui sa li se ceara si titlu de proprietate unde se specifica cat pamant are fiecare in parte.

  2. Pai aia care ii vezi in sectorul de producatori ce sunt?
    Aaa si da sau inmultit oameni care produc produse legume-fructe e altceva,dar problema e de ce sunt lasati alti din alte orase sa vanda in vaslui si nu doar producatori dimprejurul orasului. Pai vin tocmai din Barlad,tecuci sa vanda in oras la noi si ce I din Vaslui nu au loc. Asta e marea problema. Si de ce se mai duce lumea la kaufland,Lidl,carrefour ca si aia tot sunt comercianti

  3. Care producatori în piata Traian? Câți sunt producători adevărați? Câțiva ascunși în fundul pieței! Restul sunt țigani bișnițari care au pus stăpânire pe aceasta piata cu aprobarea primăriei! Unde au pământ și plantează legume? Cumpara de la Matca și la vând cu supra preț la Vaslui! Bișnițari! Totul cu acordul primăriei! Producătorii adevărați, care intradevar au pământ și l muncesc nu au loc în piata ci doar pe terasa ca piata este a țiganilor!

  4. Producatori din jurul Judetului Vaslui ce va vand zi de zi cate 1000-1500kg de rosii,500-1000kg de ardei si alte legume oare ce le fac de au asa multa productie?
    Supermarketurile vand aceleasi rosii an de an,cu miezul alb tot timpul anului dar nimeni nu se plange daca e mai ieftin la pret cu 50 de bani sau 1 leu.
    cu totii vor sa faca bani,producatorul cel mai mult,nu mai fiti creduli ca va vand produse bune,sanatoase ca sunt produse de ei.comerciantul cauta de la X numar de producatori si alege ce e mai bun,producatorul vinde ce si cum ia iesit productia (poate a pus mai putin sau mai multe chimicale).
    Cultivati,produceti singuri,mancati sanatos.

  5. ROMANI trezitiva !!!! Aceasta problema e VECHE si sigur se va ACUTIZA . Mergeti la tara si plantativa voi legume ca , cu siguranta cei mai multi dintre voi aveti unde . CU AUTORITATILE MURIM INCET SI SIGUR CONSUMIND LEGUME ,, CURATE „” DIN PIETE . Sanatate va doresc si minte limpede .

  6. Fac controale autoritatile de nu se mai poate. Poate mai fac controale pe la Kaufland si alte supermarketuri din cand in cand, dar prin piete baietii astia trec mai rar. Sa traca in mai sa vina cum pietele sunt pline cu rosii „romanesti” care atunci cand sunt taiate sunt pe jumatate albe la cat de fortate sunt. Cat a fost sezonul capsunilor, domnii nu cred ca au trecut prin piata, alfel observau acele capsuni enorme, dar crude si fara nici un gust care sigur au fost fortate. N-am nevoie de DSVSA ca sa-mi spun ca unele legume si fructe din pietele vasluiene nu sunt in regula. Sincer, in multe situatii, fructele si legumele de la supermarket sunt mai ok decat cele din piete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.