spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

Un weekend sub ploaia de stele!

- Advertisement -

CU OCHII LA STELE Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, îsi fac aparitia ca de obicei în luna august, cei mai multi meteori putând fi observati în noaptea de 11 spre 12 august si în cea de 12 spre 13 august. „Anul acesta, pentru tara noastrã maximul este undeva în dupã-amiaza zilei de 12 august, asta înseamnã cã nu putem observa maximul acestui fenomen astronomic. Cu toate acestea, în noaptea de 11 spre 12 august, când conditiile de observare a acestui fenomen sunt mai bune, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad va fi deschis pentru public, în intervalul orar 21.00 – 4.00″, ne-a precizat Dumitru Ciprian Vântdevarã, muzeograf la Muzeul „Vasile Pârvan” si presedintele Astroclubului „Perseus” din Bârlad.

Ca de obicei, în luna august îsi face aparitia curentul de meteori Perseide, se spune într-un mesaj postat pe site-ul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, care precizeazã cã orice roi de meteori are o anumitã perioadã în care este activ si un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare. Pentru Perseide, perioada de activitate este între 17 iulie si 24 august. În aceastã perioadã se pot observa, pe lângã meteorii ce nu apartin unui curent (sporadici), si meteori ce par cã vin din constelatia Perseus. Maximul curentului va veni pe 12 august, în jurul orei 16.00, ora României. În aceasta perioadã se vor observa cei mai multi meteori. Însã, cum în România atunci este zi, cei interesati pot sã-i observe în noaptea de dinainte (11 spre 12 august) si în cea de dupã maxim (12 spre 13 august). Cea mai bunã perioadã de urmãrire este dupã miezul noptii pânã dimineata. Potrivit muzeografului Ciprian Vântdevarã, orice meteor a cãrui traiectorie inversã ajunge în constelatia Cassiopeia este o „perseidã”. Denumite dupã constelatia din care par cã vin, Perseidele reprezintã unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru cã este perioada concediilor si a vacantelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea. Fenomenul de stea cãzãtoare este arhicunoscut. Dâra luminoasã de pe cer este lãsatã de o particulã sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pãmântului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secundã vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferã se numeste meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pãmânt se numeste meteorit. Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângã Soare, sublimeazã si praful cosmic prins în nucleul înghetat este eliberat în spatiu.

Cum putem urmãri ploaia de stele

Fenomenele astronomice se urmãresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Asa cã din orasele mari nu se pot observa multi meteori. Cel mai bun este un loc la tarã sau la munte. Este bun si un loc de observatii aflat la marginea oraselor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea maximum 100 de meteori pe orã. Cei ce observa din orase vor vedea 10-20 de meteori pe orã. Pentru vedea meteori, cei interesati nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie ceva pe care sã stea întinsi, un sac de dormit sau un sezlong. Le mai trebuie îmbrãcãminte groasã pentru cã noptile de august sunt destul de rãcoroase. Pentru a vedea cât mai multi meteori, este nevoie sã priveascã spre cer mãcar o orã. Urmãrind bolta cereascã, persoanele pasionate vor vedea stelele si Calea Lactee. Uneori, o dârã luminoasã, ce va dura mai putin de o secundã, se va vedea printre stele. În vechime, pãrea cã una din stelele de pe cer a cãzut, de aici venind numele de „stea cãzãtoare”. Însã stelele nu au cum sa cadã, de fapt s-a observat o particulã foarte micã, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pãmântului si la frecarea cu aerul a fãcut ca acesta sã emitã luminã (ionizare). Predictiile spun cã se vor vedea maximum 100 de meteori pe orã, în conditii ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut. Perseide nu pot fi comparate cu ploaia de stele. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe orã, acestea fiind foarte rare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.