spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
29-mart.-2024

UNDE AI ASCUNS AVEREA, “PONGO”?

- Advertisement -

BILANT…Falimentul SC Vaslui în cifre: 43 creditori, 100 milione de euro datorii, din care 138 de milioane lei la bugetul de stat

FALIMENT…O nouã paginã în desfiintarea Sporting Club Vaslui s-a scris ieri la Tribunalul Vaslui, în procesul de intrare în insolventã deschis de ANAF. În total, se vorbeste de o datorie de aproape 100 milioane euro în contul societãtii care a finantat clubul de fotbal, de care se face rãspunzãtor Ciprian “Pongo” Damian, administratorul si presedintele Consiliului de Administratie de la Sporting Club. La termenul de ieri, reprezentantul lichidatorului judiciar numit de instantã a depus raportul de faliment, lucru care practic bate ultimul cui pe cosciugul Sporting Club Vaslui. Cererea lichidatorului a fost fãcutã în contextul în care nu s-a depus nici un fel de plan de esalonare de platã a datoriilor clubului din partea administratorului Ciprian Damian, iar societatea nu mai are obiect de activitate. În acest timp, “Pongo” si-a pus la adãpost averea strânsã pe vremea în care FC Vaslui functiona si îi aducea, anual, sute de mii de euro în conturile personale. Cel care sfida vasluienii cu aerele sale de VIP, care îsi fãcea cumpãrãturile la Madrid, unde “spãrgea” mii de euro pe haine de firmã si parfumuri, si care schimba ca pe sosete masinile scumpe, a ajuns acum sã arunce cu noroi în stânga si în dreapta, uitând cã tare i-a mai plãcut sã fie patronul celei mai iubite echipe de fotbal care a existat vreodatã la Vaslui.

I-a plãcut sã fie patron la FC Vaslui, sã încaseze sute de mii de euro, salarii si bonusuri, anual, însã acum, când s-a ajuns la insolventa societãtii la care se lãuda cã era patron, se considerã o victimã a jocurilor de culise. Ciprian Damian, presedintele CA de la Sporting Club Vaslui, a strâns datorii de aproape 100 de milioane de euro pe aceastã societate, peste o treime din debite fiind cãtre bugetul de stat, potrivit raportului de creante depus în instanțã de cãtre administratorul judiciar. Sporting Club SA Vaslui, societate aflatã în insolventã, înregistreazã datorii totale de 382,3 milioane lei (conform altor surse, datoriile ar fi de aproape 415 milioane lei, în jur de 100 milioane euro!), cãtre diverse institutii, firme, fosti jucãtori si salariati, acumulate pe parcursul ultimilor ani în care echipa a evoluat în Liga I la fotbal. Potrivit raportului de creante depus la Tribunalul Vaslui, cele mai mari datorii, respectiv 138 milioane de lei, sunt cãtre bugetul de stat, iar “Pongo” stie foarte bine acest lucru, În total, la masa credalã sunt înscrisi 46 de creditori, printre care Primãria Vaslui, Liga Profesionistã de Fotbal, Administratia Judeteanã a Finantelor Publice, Politia Localã Vaslui, Serviciul de Ambulantã Judetean, Clubul de Fotbal Steaua Bucuresti, fosti jucãtori si antrenori, bãnci, firme de pazã, precum si societãtile detinute de omul de afaceri Adrian Porumboiu, care are de primit în jur de 20 de milioane de euro de la Damian, pentru anii în care societatea a fost finantatã de fostul mare arbitru international, prin grupul sãu de firme. Acum, când s-a ajuns la faliment, Ciprian Damian ridicã din umeri si aruncã vina pe altii. I-a plãcut sã conducã destinele clubului FC Vaslui, când era presedintele Consiliului de Administratie si încasa sute de mii de euro anual, ca salarii, bonusuri, prime si alte asemenea. Se vorbeste chiar de o sumã de 50 miliarde lei vechi, în jur de 1 milion de euro, pe care “Pongo” ar fi încasat-o din postura de numãrul 1 la FC Vaslui. Apropiatii sãi spun cã îsi fãcea cumpãrãturile numai de la Madrid, pe când era mare si tare la FC Vaslui, schimba aproape sãptãmânal masinile de lux, îsi cumpãra vile si alte proprietãti, totul cu banii obtinuti de la finantãrile asigurate de grupul de firme al lui Adrian Porumboiu. Nu mai punem în calcul masinile de off-road, multe la numãr, cu care se lãuda prin oras si cu care se dãdea peste cap pe toate dealurile din jurul Vasluiului. Când lucrurile s-au stricat cu Sporting Club, a început sã arunce cu noroi în stânga si în dreapta, uitând ce bine i-a fost când era mare mahãr la FC Vaslui si se uita de sus la toti vasluienii, cu aerele sale de mare finantator.

Ce vor mai vinde cei care se ocupã de lichidarea Sporting Club…

46 CREDITORI…Dacã instanta de la Vaslui va aproba raportul de faliment, se va trece la vânzarea tuturor bunurilor si creantelor clubului, sumele obtinute urmând a fi plãtite strict cãtre ANAF, în contul datoriei de aproape 100 milioane euro, incluzând si dobânzile si penalitãtile de întârziere a taxelor si impozitelor cãtre stat. În zilele urmãtoare, instanta urmeazã sã se pronunte cu privire la cererea administratorului judiciar. Din pãcate, nu prea mai sunt bunuri de scos la vânzare, Damian având grijã sã înstrãineze mare parte a acestora, inclusiv jucãtorii fostei echipe fiind lãsati sã plece fie liberi de contract sau în urma unor decizii a forurilor fotbalistice pentru salarii neachitate. Pentru datorii salariale de 200.000 de euro, Sporting Club Vaslui a pierdut, în ultimele luni de existentã, jucãtori cotati la 7-8 milioane de euro, poate chiar mai mult, în timp ce Damian nu a fãcut nimic. Suma de 200.000 de euro necesarã clubului pentru a plãti salariile jucãtorilor, care a împiedicat Vasluiul sã obtinã licenta si pentru care Damian nu s-a zbãtut deloc, a fãcut ca echipa sã piardã jucãtori foarte bine cotati pe piata transferurilor, în loc sã-i vândã si sã achite datoriile. FC Vaslui nu mai existã din cauza lui Ciprian Damian, cel care a distrus visul a mii de vasluieni. “Pongo” stia cã, dacã FC Vaslui ar fi rãmas în Liga I, numai pentru locul cinci ar fi primit 3,4 milioane de euro din drepturi de televizare, însã a preferat sã distrugã clubul de fotbal. Toate acestea puteau fi evitate dacã “Pongo” ar fi luat la timp mãsuri de reorganizare judiciarã, asa cum au procedat alte cluburi: Dinamo, Rapid, CFR Cluj. Numai din vânzarea jucãtorilor si drepturile de relevizare aferente anului competitional 2014 se putea acoperi o parte din datorii si, cu un plan de reorganizare bine întocmit, echipa de fotbal fanion a judetului putea rãmâne mai departe în Liga I. În fapt, Damian a dorit, si reusit, intrarea cât mai târziu a SC Vaslui, în acelasi timp încercând sã obtinã cât mai multi bani din asa-zisele datorii pe care principalul sponsor al echipei le-ar fi avut cãtre club înainte de declararea falimentului, bani care urmau sã intre în buzunarul sãu si a apropiatilor. Din pãcate pentru el, toate cererile fãcute în instantã prin care cerea diverse sume de bani, de ordinul milioanelor de lei, de la firmele din grupul Racova, ori de la alti terti au fost respinse, rând pe rând, de cãtre instantele judecãtoresti. Ce va mai recupera statul român de la Damian? Nimic, pentru cã acesta nu are niciun bun trecut pe numele sãu. Iatã cum explicã situatia “Pongo”, într-o plângere fãcutã la instantã, contra ziarului Vremea Nouã: “Mentionez de la început faptul cã subsemnatul nu detin în proprietate niciun spatiu comercial. Fosta sotie a subsemnatului, mama copiilor mei, este persoana care desfãsoarã activitãti comerciale în scopul de a întretine pe cei trei minori”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.