spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
23-apr.-2024

Ușa antifoc aprinde spiritele la Huși, în cazul Spitalului neautorizat ISU!

- Advertisement -
SITUAȚIE… De ani de zile, Spitalul Huși funcționează fără a avea autorizația în privința securității în caz de incendii, iar datele curente arată că nici în viitorul apropiat lucrurile nu se vor schimba.

URGENȚĂ… Hușenii vor o ușă antifoc la spitalul Huși, cu care să rezolve cazul autorizației la incendii, neobținută de ani de zile, însă ISU Vaslui le măsoară cu ruleta holul unității medicale și le arată că spațiul e mai strâmt cam cu 20 de centrimetri decât prevede legea! În prezent, Primăria Huși ar vrea să atragă fonduri europene, în cadrul apelului de proiecte privind creșterea siguranței pacienților în structurile spitalicești publice (obiectivul vizat acum fiind creșterea capacității spitalului Huși de a gestiona criza sanitară Covid-19, n.r.), însă, pe bună dreptate, consiliera Cătălina Popa a întrebat dacă nu cumva lipsa autorizației ISU nu va zădărnici demersul obținerii de fonduri pentru Spital.

De ani de zile, Spitalul Huși funcționează fără a avea autorizația în privința securității în caz de incendii, iar datele curente arată că nici în viitorul apropiat lucrurile nu se vor schimba. Motivul ar fi acela că holurile instituției ar fi mai strâmte cam cu 20 de centrimentri decât prevăd normele ISU, iar în aceste condiții evacuarea pacienților, în caz de foc, nu s-ar putea face în siguranță. “Noi suntem medici, ne ocupăm de pacienți, nu de astfel de probleme, însă, din ce am înțeles, cei de la Situații de Urgență ar vrea ca spațiul de pe holuri să fie îndeajuns pentru ca o targă să poată fi întoarsă, în caz de nevoie. Bine, nu este o pretenție a oamenilor, ci așa prevăd normele în vigoare. La noi însă este un pic mai strâmt. Ce poți să faci? Dărâmi spitalul?! Practic, e o situație cam fără ieșire, pentru că nici ISU nu poate autoriza ceva ce nu e conform cu regulile în vigoare, dar nici Primăria nu poate lărgi niște holuri ale unei clădiri care e gata, finalizată și de dimensiunile care se văd. E un paradox, din care s-ar putea ieși cu dialog, cu soluții tehnice. Noi, ca medici, ne facem datoria pentru pacienți și sperăm ca niciodată să nu avem necazuri de felul acesta”, spun cadrele medicale.

“Atâta timp cât cei de la ISU nu vor să accepte acea ușă antifoc la mijlocul holului, care înseamnă diminuarea la jumătate a timpului de evacuare, nu am ce să fac”

La Primăria Huși, subiectul revine în discuție din când în când, mai ales când opoziția e curioasă să știe ce se mai întâmplă cu Spitalul.

La una din cele mai recente întruniri, Cătălina Popa a adresat o astfel de întrebare, în contextul proiectului de hotărâre privind avizul pentru atragerea de fonduri europene, necesare unității medicale. “Am mai solicitat doamnei economist Sirghe să ne prezinte o situație privind starea actuală a Spitalului în ceea ce privește obținerea sau posibilitatea de obținere a avizului ISU la Spital, știm că este o problemă acolo și nu am vrea să fie un impediment pentru accesarea acestor fonduri”, a spus Cătălina Popa. Răspunsul l-a dat primarul Ioan Ciupilan. “În ce privește problema cu ISU, la ora actuală este o expertiză pe care noi încercăm să o facem și, dacă cei de la conducerea acestei instituții își vor da acceptul și ne vor da scris că dacă realizăm ceea ce ni se spune în expertiza sau solicitarile lor, vom încerca să rezolvam această problemă. Dacă nu, eu nu am ce să fac, Spitalul nu a fost construit de mine, recondiționarea nu a fost dirijată de mine, plata a fost dirijată de Minister. Holurile s-au îngustat cu 20 de cm datorită “cămășuirii” pentru rezistență. Cred că am o singură vină, că atunci când am obținut fonduri pentru redeschiderea investiției de la Spital, trebuia să mă gândesc că soluțiile acestea vor fi împotriva lui. Aici, cu ISU este o problemă. Deocamdată, am avut discuții și am în continuare cu toate conducerile care au fost și sunt de la ISU, aceeași problemă ni se pune, problema holurilor. Eu am dat mai multe soluții din punct de vedere tehnic, dar vreau să mi se dea un aviz pentru ca să cheltui banii, altfel nu mai cheltui banii. Proiectul nu are niciun impediment de a atrage aceste fonduri, problema este alta, să facem un front comun cu toții, să ne accepte varianta să împărțim holul în două, cu o ușă antifoc, astfel încât timpii de evacuare să corespundă, dar atâta timp cât cei de la ISU nu vor să accepte acea ușă antifoc la mijlocul holului care înseamnă diminuarea la jumătate a timpului de evacuare, nu am ce să fac, nu pot să încadrez în 5,6 sau 5,8 secunde. Ei vor să fie 2 fluxuri simultan, ceea ce nu este nevoie din punctul de vedere al experților. Avem acum a doua expertiză pe care o ducem la îndeplinire, o să vedem ce o să fie mai departe”, a spus primarul Ciupilan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.