Useristul Ionuț Vintilă vrea director la Casa de Sănătate, bazându-se pe experiența de șef de bloc

GHINION… Ionuț Vintilă, numit de curând purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, este un tânăr educat, care a studiat fizica informatică în facultate. A lucrat în mai multe companii de IT din Iași, numai că la capitolul management este deficitar. Nu deține o vechime de doi ani într-o funcție de conducere, așa cum i s-a cerut într-o funcție publică, unde de curând a aplicat.

ȘMECHERIE… Vasluiul a mai înregistrat o premieră națională, de data aceasta bifată de tinerii politicieni de la USR. Vicepreședentele Organizației Municipale de la Bârlad, Ionuț Vintilă, poftește la funcția de director general la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, deși nu-l ajută CV-ul. Astfel, acesta a încercat să păcălească vigilența comisiei de evaluare a dosarelor, trecând la rubrica privind experiența de minim doi ani în funcția de conducere, faptul că a fost președintele unei Asociații de Proprietari. O astfel de trăsnaie încă nu s-a mai auzit, să asimilezi funcție de manager într-o instituție publică sau o companie privată, cu cea de șef de scară! Pare mai degrabă o glumă a celor de la Grupul Vouă, care timp de câțiva ani buni au făcut o pastilă de umor reușită la Național TV, în care “acțiunea” se învârte taman în jurul unui președinte de … bloc. Noroc că cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu au gustat gluma proaspătului purtător de cuvânt al prefectului Marcel Lăudatu și i-au respins dosarul. Astfel, la proba scrisă a concursului s-a calificat doar Marius Arcăleanu care, pentru a ocupa în continuare postul de director general la CJAS Vaslui, trebuie doar să ia nota 7.

Președintele CNAS, Andrian Gheorghe, adus de fostul ministru Voiculescu tocmai de la Londra pentru a conduce instituția care gestionează banii din asigurările de sănătate ale românilor, declara înainte de organizarea concursurilor pentru ocuparea tuturor posturilor de directori generali ai caselor județene de asigurări de sănătate că: “Pentru ca reglementările stabilite la nivel național să producă efectele scontate pe întreg teritoriul țării este nevoie de un management performant la nivelul tuturor caselor de asigurări de sănătate din subordinea CNAS. Gestionarea eficientă a fondurilor repartizate și aplicarea corectă și unitară a măsurilor reglementate la nivel național sunt principalele modalități prin care putem  asigura un acces mai bun al pacienților la serviciile de care aceștia au nevoie în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Sper că acest concurs va atrage candidaturi puternice la toate casele de asigurări de sănătate”. Entuziasmat de discursul competent al colegului său de partid, șeful unei Asociației de Proprietari din Valea Lupului de la Iași, Ionuț Vintilă, ajuns între timp și purtător de cuvânt al prefectului de Vaslui, a decis că expertiza acumulată în această funcție onorifică, de doi ani și șapte luni, este suficientă pentru a îndeplini una din cerințele concursului de la CJAS Vaslui. Și anume, cea prin care viitorului manager i se cerea pe lângă studii superioare de lungă durată și studii complementare în managementul sănătății, o experiență de minim doi ani într-o funcție de conducere. Aceste cerințe sunt stipulate în anunțul publicat pe site-ul CJAS Vaslui privind concursul pentru postul de director general al instituției. Numai că, examinatorii de la București nu au ținut cont de vasta experiență a tânărului userist în managemnentul asociațiilor de bloc și i-au respins dosarul. Motivul?Această funcție deținută nu se regășeste în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). «Nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 4 alin (2) din Anexa la Ordin Președinte CNAS nr. 973/2020 “activitatea desfășurată în funcții de conducere de minim doi ani”. Din legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, cu modificările și completările ulterioare și art. 26 din Ordinul MDRAP 1058/2019 privind aprobarea conținutului cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului, nu rezultă activitatea de conducere, iar funcția nu se regăsește în COR», se arată în motivarea respingerii dosarului. În total, la nivel național, pe lângă dosarul lui Ionuț Vintilă, au mai fost respinse și alte șapte dosare ale candidaților de către comisia de evaluare.

Marius Arcăleanu a rămas singurul candidat pentru funcția de director general al CJAS Vaslui

Marius Arcăleanu

Concursul va avea loc pe data de 6 mai, în Amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgență București, când se va susține proba scrisă, după care va urma, în termen de cinci zile, cu condiția obținerii de către candidați a cel puțin notei 7, proba orală în care va fi susținut proiectul de management. Examenul se organizează pentru toate casele județene din țară. Mandatul celor care vor ocupa funcția de director al Caselor Județene de Asigurări de Sănătate va fi încheiat pe o perioadă de patru ani. Anul trecut, mandatele tuturor directorilor s-au încheiat, dar au fost prelungite temporar până la organizarea concursurilor. Marius Arcăleanu, singurul candidat rămas în cursa pentru funcția de director general al Casei de Asigurări de Sănătate Vaslui, a fost numit pe acest post în luna decembrie 2019. Să vedem ce notă va obține Arcăleanu, care a trecut de exigențele comisiei de evaluare. Cei patru ani petrecuți în fruntea Casei de Pensii Vaslui au fost hotărâtori.
15 COMENTARII

  1. Omul are probleme cu capul. Cum naiba sa crezi ca ai sanse sa participi la concurs fara experienta. Ionut Vintila o rusine pentru judetul Vaslui.

  2. Serios Vremea nouă? Dar pe domnul Solomon zis Șaormel ce îl recomandă ca deputat? Nu sunteți voi cam cîrcotași cu ce nu trebuie?? Uite la PNL domnul Bode poate fi și ministru la transporturi și la interne…la cultura nu cred ca merge pentru că o “zdruncinează ” puțin.

  3. Arcaleanu ce experienta mare are? La un chiosc de flori ai mii de angajati . Educatoarele aduse la ISJ ce experienta aveau? Posturile de la Goscom si AJOFM pentru cine se pregatesc? Pentru unii care sunt soferi de taxi sau instructori la scoala de soferi? Lasati vrajeala asta de doi bani. Ziaristul lui peste ce competenta a avut sa fie numit secretar de stat si apoi in CA la Antibiotice? Betivii si analfabetii cin consiliul local promovati de PNL ce inteligente artificiale sunt? PNL = PSD = USR = AUR= animale politice puse pe jecmanit si distrus tara asta amarata.

  4. Dupa aur usr e cel mai nepregătit partid
    Vrei la guvernare fără specialiști ? da-o in ..
    Poate n-ar trebui sa permită înființarea partidelor fără ca ele sa aibă specialiști în domeniile vizate.
    La ce puii mei vii ? tot ca pe timpul lui ceașcă cu tractoriști și sculeri matrițeri ? Cu ăștia sa schimbi sistemul ?

LĂSAȚI UN MESAJ