Vânzoleala candidatilor de la Puiesti, la Judecãtorie: tinta, fostul primar Ion Duca!

Ion Duca

DE-ALE CAMPANIEI… Comuna Puiesti, unicat în România, în care toti primarii pe care i-a avut în frunte dupã 1990, au fost condamnati, a ajuns acum în atentia judecãtorilor bârlãdeni. Campania pentru alegerile locale este una furibundã în aceastã comunã, pe rolul instantei bârlãdene fiind nu mai putin de sase contestatii la legea electoralã! Toate contestatiile sunt îndreptate împotriva unui singur candidat: fostul primar Ion Duca, aflat pe lista pentru functia de primar, de la un partid verde, dupã ce acesta a avut probleme mari cu legea, în 2016 fiind si condamnat cu suspendare. Candidatura acestuia, contestatã de aproape toate partidele înscrise în cursa electoralã, a fost validatã ce Biroul Electoral de Circumscriptie al comunei, în ciuda protestelor celorlalti „viitori” primari! Judecãtorii bârlãdeni le-au repins plângerile pe bandã rulantã! „Ei mã vãd pe mine ca principal adversar, asa cã fac totul pentru a mã scoate din cursã. N-au reusit! Cel mai bun sã câstige”, a spus Ion Duca, amuzat de vânzoleala contracandidatilor lui pe la usile Judecãtoriei Bârlad.

Nici n-a început campania electoralã pentru alegerile locale din acest an, cã deja situatiile în care se pun unii dintre candidati sunt de-a dreptul hilare! Cazul cel mai elocvent este în comuna Puiesti, o comunã din judetul Vaslui, unicat în România, care a avut în fruntea ei numai edili penali! Vasile Vieru (PSD) si Ion Duca (PDL- actualmente PER), precum si arhimediatizatul Costel Moraru, primar timp de aproape trei mandate, pânã când a fost trimis pe tusã de ANI! Ei bine, acum, Ion Duca, candideazã iarãsi la functia de primar, dupã ce în 2016 a avut o condamnare cu suspendare de 2 ani si 6 luni, precum si interdictie timp de 3 ani sã candideze sau sã fie ales într-o functie publicã. Perioada de „pedeapsã” complementarã i-a expirat din 2019, asa cã, Ion Duca si-a depus candidatura, pentru functia de primar, iar BEC al comunei Puiesti i-a acceptat-o, pe 18 august. Imediat s-au nãpustit contracandidatii, care au fãcut front comun si au înaintat cãtre Judecãtoria Bârlad nu mai putin de 6 plângeri pentru încãlcarea legii electorale, ba unii au fãcut chiar si douã plângeri! Cei care au contestat decizia BEC Puiesti de acceptare a candidaturii lui Ion Duca sunt: Costel Moraru (care este pe lista de consilieri locali ai PSD, desi nu are voie sã candideze), Maria Gresalã (2 contestatii – una pentru acceptarea candidaturii lui Costel Moraru, femeia contestând întreaga listã a PSD de consilieri si una împotriva deciziei de acceptare a candidaturii lui Ion Duca), Ion Gresalã (sotul Mariei, care a contestat decizia BEC de acceptare a candidaturii lui Ion Duca), Cezar Vasile Ticu (a contestat si el decizia de acceptare a candidaturii lui Ion Duca) si Novac Liviu – la fel ca ceilalti, a contestat decizia de acceptare a candidaturii lui Ion Duca. Judecãtoria Bârlad le-a respins toate contestatiile! Unele pe 19 august (cea a lui Costel Moraru si a Mariei Gresalã – privind lista de consilieri a PSD). În acest caz, Maria Gresalã, în loc sã conteste doar candidatura pentru consilier local a lui Costel Moraru, a contestat toatã lista! Si tardiv, deoarece PSD si-a depus lista la BEC pe 16 august, iar contestatia Mariei Gresalã a fost depusã si judecatã pe 19 august, fiind … tardivã! Alte patru cereri – ale lui Cezar Vasile Tecu, Maria Gresalã, Liviu Novac si Ion Gresalã, au fost „rezolvate” de judecãtorii bârlãdeni ieri, pe 20 august! Respinse!

„Ei mã vãd pe mine ca pe un adversar de temut în drumul lor de a ocupa vreunul functia de primar. Da, am avut probleme cu legea, am fost condamnat pentru o faptã, cercetatã de DNA, comisã în 2006. Condamnarea a fost cu suspendare si am avut interdictie de a candida si a fi ales trei ani, iar sentinta definitivã s-a dat în 2016. A trecut timpul, a expirat termenul de interdictie, asa cã, acum am dreptul sã candidez. Adversarii mei au bãtut toba pe acest subiect un an de zile, ca sã distragã atentia oamenilor de la persoana mea, însã judecãtorii au arãtat acum cã legea se aplicã si trebuie respectatã”, a spus pentru cotidianul Vremea Nouã, Ion Duca.

Vã reamintim cã fostii primari Vasile Vieru si Ion Duca, au fost condamnati definitiv în 2016, la câte doi ani si zece luni închisoare cu suspendare si interzicerea unor drepturi, pentru fapte de coruptie. Cei doi au fost judecati pentru comiterea faptelor de coruptie, fals intelectual si înselãciune în dauna Agentiei de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit, Vieru Vasile fost primar PSD în perioada 2004 – 2008 si Ion Duca, fost primar (PD) în perioada 1996 – 2004. Faptele pentru care au fost trimisi în judecatã de DNA sunt petrecute în 2006, când era primar Vasile Vieru, iar Ion Duca fãcea parte din comisia de receptie a unui drum executat cu fonduri SAPARD. Din rechizitoriul DNA reiese cã primarul Vasile Vieru, ajutat de doi consilieri locali (Ion Duca si Ion Stãrpu), Gheorghe Rujoiu – dirigintele de santier si Gheorghitã Stanciu, tehnician de la Primãrie, au semnat un proces-verbal de receptie a unor lucrãri neexecutate, fiind încasate peste cinci miliarde de lei de la Agentia de Plãti, în mod injust. Curtea de Apel Iasi a dat în 2016 o sentintã definitivã, prin care cei din acest dosar, inclusiv Vasile Vieru si Ioan Duca, au primit câte doi ani si zece luni închisoare cu suspendare, perioadã de probã de trei ani si interzicerea unor drepturi – printre care si acela de a fi ales sau de a face parte din structurile de conducere.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ