spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Vaslui, capitala cult «rurală» a Moldovei: fermă de porci și vaci la câțiva metri de principalul bulevard al orașului! (FOTO)

- Advertisement -
TABLOU RURAL… Strada Oltea Doamna din Vaslui seamănă cu o uliță de țară, unde vacile pleacă în fiecare dimineață la păscut. Vecinii disperați, au făcut nunumărate sesizări.

DOMNIA FĂRĂDELEGII… Nu ne putem compara cu municipiul Iași, care în acest an luptă pentru titlul de capitală culturală europeană, dar avem șanse mari să câștigăm un alt premiu, cel de capitală cult «Rurală» a regiunii Moldova. Asta după ce orașul pare să se înconjoare cu din ce în ce mai multe ferme de păsări, porci, bovine și alte animale. Avem ferma de pui de lângă penitenciar, care în fiecare an ne scoate din case cu mirosurile pestilențiale, avem caii și căruțașii care în fiecare e zi pun probleme șoferilor în trafic, avem cotețe de găini sub balcoane, avem crescători de iepuri, de porumbei, avem tot ce ne trebuie pentru a ne câștiga meritatul premiu. Râdem, glumim, dar pe lângă caracterul umoristic al situației, lucrul acesta este și puțin îngrijorător. Mai ales că fenomenul nu doar că nu stagnează, ci pare că se dezvoltă. Mulți cititori ne-au scris de-a lungul anilor că sunt efectiv asfixiați de mirosurile care vin din curțile vecinilor, iar exemple sunt toate cartierele orașului care au și case. Însă poate cea mai gravă situație o întâlnim pe strada Oltea Doamna, acolo unde de ani de zile un fermier crește zeci de porci și bovine, fără a fi deranjat de nicio autoritate a statului. Mizeria și disconfortul olfactiv sunt insuportabile, chiar și pe timp de iarnă, pentru că despre sisteme de colectare și depozitare a dejecțiilor nici nu poate fi vorba. Și asta se întâmplă la câțiva metri de bulevardul Ștefan cel Mare, principala arteră din oraș. Sunt ani de zile de când vecinii acestui fermier tot trimit petiții către autoritățile statului, fără însă niciun rezultat. Oamenii sunt revoltați peste măsură pentru că, spun ei, terenul pe care au fost construite acele grajduri ar aparține chiar Primăriei Vaslui, instituție care, dacă ar vrea, ar putea începe și mâine curățirea zonei. Deocamdată, declară vasluienii care locuiesc în zonă, nu se vrea, și nimeni nu știe din ce motive.

Zilele trecute am fost contactați de locatarii de pe strada Oltea Doamna. Bieții oameni nu mai știu la cine să apeleze pentru că mai sunt câteva săptămâni până se va încălzi, iar damfurile porcilor de la vecin îi va scoate din nou din case. Aceștia nu înțeleg cum e posibil ca într-un oraș cu pretenții europene, legea să permită funcționarea unei ferme cu zeci de animale chiar în interiorul urbei. “Noi locuim în urban, plătim taxe și impozite de oraș, dar condițiile sunt de rural. Aici e ca la țară, cu străzi neasfaltate, cu vaci care dimineața se duc la păscut pe șes, iar seara vin înapoi în fermă, cu guițatul a zeci de porci și cu mirosurile aferente celor mai neîngrijite grajduri pe care vi le puteți imagina. De ani de zile ne tot întrebăm cum e posibil ca într-un oraș al unei țări din Uniunea Europeană să-și desfășoare activitatea o fermă care până de Crăciun avea peste 100 de porci și peste 10 bovine. De ani de zile atragem atenția autorităților locale și județene că, din primăvară până târziu în toamnă, nu putem respira, din cauza mizeriei din acele grajduri. Și tot de atâta timp suntem trimiși de la Ana la Caiafa, de la o instituție la alta. La începutul acestui an, am atras din nou atenția asupra situației de pe strada noastră, iar răspunsurile au fost aceleași: “vom lua măsuri”. Nimeni nu spune și când vor fi luate aceste măsuri!” ne-a declarat unul dintre locatarii de pe strada Oltea Doamna.

Protecția Mediului și-a declinat competența către Garda de Mediu

Una dintre instituțiile statului în care vasluienii și-au pus speranța că le va rezolva problema este Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui. În data de 12 ianuarie, după câteva zile de la sesizarea primită, APM Vaslui vine cu următorul răspuns către vecinii fermierului. “Urmare a sesizării dumneavoastră înregistrată la Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui (…), vă aducem la cunoștință că cele menționate de dumneavoastră nu fac obiectul competenței și responsabilității instituției noastre, autoritatea competentă cu atribuții de inspecții și control în domeniul protecției mediului este Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Vaslui. APM a direcționat sesizarea dumneavoastră în baza Ordonanței 27/2002 ,art. 6 alin. 1 către Garda Națională de Mediu -Comisariatul Județean Vaslui – în data de 12.01.2021”. Pentru că de la direcționarea sesizării și până în prezent a trecut mai mult de o lună, iar semnatarii ei nu au primit niciun răspuns, l-am contactat noi pe comisarul-șef al Gărzii de Mediu Vaslui, Gabriel Laic, pentru a afla dacă s-au făcut controale la ferma respectivă și ce măsuri au fost luate. “Noi am impus măsuri crescătorului de animale să respecte legislația de mediu, să amenajeze acea gospodărie de creștere a porcilor și platforma de gunoi de grajd conform reglementărilor legale în vigoare. A fost stabilit un termen limită, care ,din câte rețin, este în curs de realizare. Controlul a fost făcut în această lună, iar termenul limită este în jur de 15 martie. Urmare a sesizării cetățenilor, noi am făcut adresă și către Direcția de Sănătate Publică Vaslui, Primăria Vaslui, către Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor, și ne-am întâlnit în două rânduri la Primăria Vaslui pentru a vedea ce soluții pot fi luate de către fiecare instituție a statului pentru ca acea gospodărie să intre în legalitate și pentru a reduce disconfortul olfactiv. Pentru că vorbim de un crescător de animale, persoană fizică, acesta are anumite obligații vizavi de legislația privind protecția sănătății umane, siguranța animalelor, inclusiv față de vecini. Noi am dispus măsuri de diminuare a acestui disconfort olfactiv, iar dacă aceste măsuri nu vor fi respectate amenda poate ajunge la 15.000 de lei. În anii trecuți am mai avut sesizări, prin care vecinii persoanei respective ne atrăgeau atenția că în acea gospodărie se cresc și bovine. Între timp, crescătoria de bovine a fost mutată pe șes, iar acolo au rămas doar porcii. Cei de la Direcția de Sănătate Publică pot să impună măsuri restrictive privind numărul de animale crescute în funcție de alimentarea cu apă, vecinătăți, distanța minimă față de zonele locuite. Cu Primăria Vaslui s-au purtat discuții pentru că persoana respectivă n-ar deține acte de proprietate pe terenul unde și-a amenajat acea gospodărie, nu se cunoaște deținătorul acelui teren. Noi avem problema în atenție, încercăm să o rezolvăm cât mai repede” ne-a declarat Gabriel Laic, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Vaslui.

Primăria Vaslui a mers în control pentru a număra animalele; “urmează a fi luate măsurile legale ce se impun”

În control la ferma de animale din oraș au fost și reprezentanții Direcției de Gospordărire Urbană din cadrul Primăriei Vaslui, care deocamdată s-au pus de acord asupra numărului de animale găsite în grajduri. Aceștia contrazic conducerea Gărzii de Mediu, afirmând că în gospodăria respectivă au fost găsite și 13 capete de bovină. Așadar, nici vorbă ca vacile să fie mutate pe șes, așa cum ne-a declarat comisarul-șef al Gărzii de Mediu. De altfel, cetățenii revoltați ne-au dat mai multe poze, cu vacile care se plimbă nestingherite pe strada Oltea Doamna. Iată răspunsul dat de reprezentanții Primăriei Vaslui vecinilor fermierului. “În urma sesizării dumneavoastră, înregistrată la Primăria Municipiului Vaslui, privind disconfortul olfactiv și starea de salubrizare necorespunzătoare rezultate din activitatea desfășurată de domnul R. D. împreună cu familia, respectiv creșterea animalelor, vă aducem la cunoștință faptul că în perioada 25-26.01.2021 au avut loc întâlniri la sediul Primăriei Municipiului Vaslui cu reprezentanții DSP Vaslui, DSVSA Vaslui, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Vaslui, ANIF – Filiala Teritorial și IPJ Vaslui. În urma deplasărilor efectuate de reprezentanți ai Primăriei Municipiului Vaslui pe str. Oltea Doamna s-a discutat cu domnul D. R și s-a constatat existența unui număr de 13 capete de bovine în incinta de la nr. 8 și a unui număr de 47 de porcine la nr. 11. Sesizarea dumneavoastră este în analiză, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun”, au transmis reprezentanții Primăriei Vaslui.

Ce spune legea?

La începutul acestei săptămâni ne-am deplasat pe strada mai sus menționată, unde într-adevăr mirosul insuportabil se făcea simțit în anumite zone, cu toate că afară era foarte frig. Am putut observa baloți de paie, gunoi de grajd, ceea ce confirmă faptul că proprietarul grajdurilor respective se ocupă cu creșterea animalelor. Faptul grav e că oricât ne-am dori să depășim “caracterul rural” al urbei noastre, nimeni din conducerea orașului nu pare să fie destul de interesat să aplice ferm legea. La articolul 15 din Ordinul 119/2019 privind normele de igienă și sănătate publică, se arată că:

(1) În gospodăriile unde nu sunt asigurate racordurile de apă curentă și canalizare printr-un sistem centralizat de distribuție, adăposturile pentru creșterea animalelor în curțile persoanelor particulare, de cel mult 6 capete în total (ovine, caprine, porcine, bovine, cabaline) și cel mult 50 de păsări se amplasează la cel puțin 10 m de cea mai apropiată locuință învecinată și se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului și risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligația respectării condițiilor de biosecuritate.
(2) În gospodăriile unde sunt asigurate racordurile la sistemul centralizat de apă curentă și canalizare, adăposturile de animale de cel mult două capete cabaline, 5 capete bovine, 15 ovine sau caprine, 5 capete porcine și cel mult 50 de păsări se amplasează la cel puțin 10 m de cea mai apropiată locuință învecinată și se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului și risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligația respectarii condițiilor de biosecuritate.” Cum fermierul de pe strada Oltea Doamna are peste 60 de porci și bovine în grajduri, și distanța față de locuințele vecinilor ar trebui să fie pe măsură, de câteva sute de metri. Dacă mai adăugăm și faptul că terenul pe care au fost ridicate grajdurile nu ar aparține fermierului ci chiar Primăriei Vaslui, așa cum spun reclamanții, situația este cu adevărat gravă. Se pare că în municipiul Vaslui, unii fermieri nu pot fi atinși cu nimic de nimeni, oricâtă poluare olfactivă ar produce aceștia zi de zi, iar acest lucru nu e tocmai normal într-un oraș care se pretinde a fi civilizat!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. cei cu vaci din vaslui sa-si alega primar separat.
    pe urma refrendum. vaslui cu vaci sa se separe de cel fara vaci,
    sa știe lumea ce boi să voteze.

  2. toata activitatea este la negru, animalele sunt crescute in conditii insuportabile, chinuite, nu sunt hranite si adapate la timp, conditii insuportabile, comercializate la negru, necrotaliate si verificate starea de sanatate, purtatoare de boli si foarte agresive!!!!!!!! cine raspunde pentru asta??????? dsp…dsvsa…opc….ipj….mediu…… politia animalelor….. finante……primarie………cineeeeee??????

  3. Unde drc vezi tu strazi neasfaltate? tu creca confunzi Vaslui cu Negresti. Toti cum apar o problema fac comparatii cu Iasi. Nu stiu nimic altceva. Tu inteligentule crezi ca la periferia Iasului nu este asa ceva?
    Ia si intereseaza-te mai mult inainte de a scrie.

  4. Mai mult ca sigur…este „procurorul„..cu poreclă de pe timpul lui „ceașcă”!Individul ăsta de un metru și jumătate..a tot uns osiile să nu scârție ..pe la toți foști șefi de poliție..primari…funcționari de la mai multe instituții …făcând-o așa cum i-au dorit mușchii.Nici acum ..nu este mai prejos cu acestă m meteahnă a mituirii celor care ar trebuiu să facă dreptate.Nu pot…pentru că sunt la mâna lui prin cașul..miei ..vițeii..etc. sacrificati și dăruiti la zile mari sau când este nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.