DECIZIE… Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat ieri, în unanimitate, iesirea la pensie a presedintei Înaltei Curti de Casatie si Justitie, Corina Corbu. Mandatul îi expira pe 16 septembrie, însã aceasta a depus cerere de iesire la pensie cu douã luni înainte. „Sectia pentru judecãtori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotãrât înaintarea cãtre Presedintele României a propunerii privind eliberarea din functie, prin pensionare, începând cu data de 20.07.2025, a doamnei judecãtor Corbu Corina Alina, presedinte al Înaltei Curti de Casatie si Justitie. Constatã încetarea mandatului de presedinte al Înaltei Curti de Casatie si Justitie a doamnei judecãtor Corbu Corina Alina, începând cu data eliberãrii din functie, prin pensionare”, se aratã în decizia CSM de ieri.
Urmãtorul pas este ca presedintele Nicusor Dan sã semneze decretul de pensionare al presedintei Înaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si al altor 50 de judecãtori. Motivul pentru care acestia se grãbesc sã se pensioneze este cã un proiect de lege aflat la Senat propune cresterea vârstei de pensionare a magistratilor la 65 de ani, începând cu 2026. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis o scrisoare deschisã cãtre presedintele României în care a solicitat presedintelui sã dispunã mãsurile necesare pentru deblocarea procedurilor privind semnarea decretelor de pensionare: „Având în vedere situatia fãrã precedent generatã ca urmare a nesemnãrii decretelor de pensionare ale judecãtorilor si a decretelor de numire în functia de judecãtor, respectiv 50 de decrete, constatând cã a fost generat un blocaj inexplicabil în derularea acestor proceduri, fãrã vreun argument oferit din partea Administratiei Prezidentiale care sã îl justifice, având în vedere cã tergiversarea, fãrã nicio explicatie, acestor proceduri genereazã consecinte negative în activitatea instantelor judecãtoresti, Consiliul Superior al Magistraturii s-a adresat Presedintelui României, domnul Nicusor Dan, printr-o scrisoare deschisã, solicitând sã dispunã mãsurile necesare pentru finalizarea procedurilor, cât si Ministrului Justitiei, domnul Radu Marinescu, pentru sprijin institutional în vederea solutionãrii cu celeritate a acestei situatii.
Cum îsi explicã judecãtoarea Corina Corbu iesirea la pensie
Contactatã de „Lumea Justitiei”, Corina Corbu a explicat cã plecarea sa din magistraturã nu e nicidecum un semn de supãrare pentru faptul cã nu a fost numitã judecãtoare la Curtea Constitutionalã a României, asa cum se vorbea în sistem de ani întregi. Subliniind cã nu detine informatii în plus fatã de alți magistrati referitoare la modificãrile plãnuite de Guvern în legãturã cu pensiile si statutul judecãtorilor si procurorilor, Corina Corbu a declarat cã gestul sau este unul normal, în condițiile în care mãsurile preconizate de Executiv vor excede mandatul sãu, care s-ar fi încheiat în septembrie, iar viitoarea presedintã a Înaltei Curti, Lia Savonea, trebuie sã aibã timp sã pregãteascã cât mai bine sistemul judiciar pentru ceea ce urmeazã în materie de actiuni guvernamentale.
Corina Corbu a fost judecãtor la Judecãtoria Murgeni, în perioada 1998-2000
TRASEU PROFESIONAL… Corina Alina Corbu s-a nãscut la 6 august 1972 în satul Giurcani, comuna Gãgesti, judetul Vaslui. Tatãl sãu, Valentin Mocanu, a fost primarul comunei Gãgesti în perioada 2000-2004, iar mama sa, tehnician veterinar în sat. A urmat cursurile Liceului „Emil Racovitã” din Vaslui si ale Facultãtii de Drept din cadrul Universitãtii Bucuresti, conform CV-ului postat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. În 1999 si 2000 a urmat cursuri postuniversitare de drept privat si penal, iar în 2004 a urmat Programul de formare continuã la disciplina „CEDO-Aspecte de drept civil” organizat de Institutul National al Magistraturii. A lucrat ca judecãtor la Judecãtoria Murgeni (1998-2000) si apoi la Judecãtoria Sectorului 1 Bucuresti (2000-2002). Între 2002 si 2005 a fost judecãtor la Tribunalul Bucuresti, unde a ocupat functiile de presedinte al Sectiei a VI-a Comercialã si presedinte al Comisiei pentru constatarea condițiilor de acordare a cetãteniei române. Din 2005 a lucrat la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a ocupat functiile de director al Directiei resurse umane si organizare (2005-2006) si de secretar general, începând cu 2006. Începând cu 2010, Corina Alina Corbu a devenit judecãtor la Înalta Curte de Casatie si Justiție, iar din 2018 a condus, în calitate de presedinte, Secția de contencios administrativ si fiscal a instantei supreme.
IN DOUA LUNI SE ANGAJEAZA IAR .
…….vorba lui Creangă ; ,, boii ară ,și caiii mănîncă ” !!!………
Parcă Jobolan a spus că nu mai sunt bani pentru pensii și salarii?Acum se aprobă o nouă serie de pensionari?unde-i echitatea!Unii la 50 iar altii tot înainte.N-au cuvânt și caracter-desene din schițele lui Caragiale
Asta i legea, mestere, n are nicio treaba Bolojan, inca nu suntem tara africana cum vroia Georgescu si se mai aplică legea, nu furca
Câti kgb-iști basarabeni au primit cetățenie română in timpul mandatului dumisale? Câte zeci de mii de basarabeni locuiesc in câteva apartamente din Vaslui? In spitalul din Huși există indicatoare in alfabetul rusesc și nimeni nu vede această anomalie . Daca le este atâțt de drag acest alfabet, de ce nostalgicii rusoofili pripășiti in spital nu profesează in Rusia ? Mamaia Natalița de la Corni trebuie să invețe alfabetul rusesc pentru a ajunge in secția pe care o caută?
Este moral ?