2.3 C
Vaslui
30-nov.-2022

Vasluiancã implicatã în alegerile din Italia!

- Advertisement -

Izabela Pulpan, pe lista de consilieri a orasului Napoli!

CANDIDATÃ Izabela Pulpan, presedintele Partidului National al Strãinilor din Italia (PNSI), va candida pentru obtinerea unui post în Consiliul Comunal la Primãria din Napoli pe listele “Udeur Popolari per il Sud”. Pe lista de candidati se aflã si Clemente Mastella, fostul ministru al Justitiei, care vizeazã postul de primar. Izabela sperã ca românii sã înteleagã cã aceste alegeri sunt o extraordinarã oportunitate pentru comunitate, într-o zonã unde “e mult mai greu sã faci politicã”. Ea spune cã a ales politica pentru cã doar asa poate face ceva pentru românii din Italia, care sunt destul de prigoniti de autoritãti.

Izabela Pulpan are 34 de ani, este originarã din Vaslui si a plecat în Italia în urmã cu cinci ani. În România ea a fost jurnalistã la fostul cotidian „Adevãrul de Vaslui”, fiind apoi acreditatã în peninsulã ca ziarist de cãtre Ambasada Românã din Italia. De putin timp este si colaborator al publicatiei “Ora”, din Italia. Decizia Izabelei si a partidului din care face parte (PNSI) de a sustine “Udeur Popolari per il Sud” (Uniunea Democratã pentru Europa) si pe Clemente Mastella, este pornitã din deschiderea pe care acesta o are fatã de politica destinatã imigrantilor si a pozitiei de centru a partidului. „Udeur este un adevãrat partid de centru, nu este în nicio coalitie, în nicio aliantã cu vreun partid aflat la dreapta sau la stânga esichierului politic, iar cel mai important lucru este deschiderea pe care a avut-o si o are fatã de strãini. Eu, în calitate de presedinte al PNSI, am fost acceptatã pe listele de la Napoli, oferindu-se astfel posibilitatea tuturor strãinilor cu drept de vot, dar în special românilor, sã-si aleagã reprezentantul la Primãria din Napoli”, a precizat Izabela Pulpan.

Jurnalism si politicã

„Perioada cât am fost jurnalist în Vaslui m-a marcat foarte mult si a fost aceea în care am avut sansa de a avea doi dascãli nemaipomeniti. Am devenit jurnalist în Vaslui si dupã ce am venit în Italia am rãmas corespondent la ziarul unde mi-am început cariera. Colaborez si în Italia, cu Cristian Gaitã de la “Ora”. Am încercat sã descriu problemele cu care ne confruntãm noi, cei din comunitatea româneascã, sau sã aduc în prim – plan figuri ale celor care s-au integrat în societatea italianã. Politica a fost una dintre pasiunile mele încã din România. Am studiat stiinte politice în cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti, sectia Stiinte ale Comunicãrii. Aceste studii m-au ajutat în cariera de jurnalist si, ulterior, în Italia. Astfel, intrarea mea în politicã, as putea spune, era iminentã”, a mai precizat Izabela Pulpan. Ea a fost aleasã presedinte al PNSI în unanimitate de cãtre membrii fondatori ai partidului, pe 16 martie, la “Centro Congressi Ramada” din Napoli.

Programul electoral al vasluiencei – o surprizã pentru româniii din Italia!

În privinta programului pe care Izabela Pulpan îl are pentru românii din Napoli, dar si pentru strãini în general, ea a precizat cã „Pe data de 1 mai, la Napoli, în Corso Garibaldi, 388, a fost o întâlnire a mea si a echipei PNSI, cu electorii strãini din Napoli în care am prezentat un program deosebit. A fost o adevãratã surprizã, un model perfect în opinia noastrã, care îmbinã perfect nevoile – atât a italienilor, dar si a strãinilor din Napoli. În linii generale pot spune cã grija noastrã este îndreptatã cãtre cei cãrora nu le sunt respectate drepturile, cãtre cei nevoiti sã lucreze la negru, care nu sunt considerati la adevãrata valoare rezultatã din studii si experientã profesionalã. Munca la negru duce la eliminarea unor drepturi importante. Fãrã muncã legalã, ca strãin nu poti avea o rezidentã, deci ti se ia dreptul la vot, nu poti beneficia de o pensie, nu poti avea demnitate si nu esti respectat. Unul dintre sloganele noastre este “mai piu da soli” ( nu fi niciodata singur – n.r.), iar cei care ne sustin trebuie sã înteleagã cã, dacã voi reusi sã ocup un post de consilier, nu se vor simti niciodatã singuri. Vreau sã anticipez faptul cã o grijã deosebitã vom avea de femeile strãine care muncesc la Napoli. O atentie deosebitã voi avea pentru cursurile de specialitate si, foarte important, pentru crearea unor locuinte tranzitorii. Cunosc situatia a zeci de femei care lucreazã ca îngrijitoare sau menajere si care fiind nevoite sã renunte la locul de muncã datoritã decesului persoanei care o îngrijeau, rãmân pe strãzi, fãrã ajutor, fãrã casã sau cineva care sã aibã grijã de ele. Locuintele le vor da posibilitatea ca mãcar pentru câteva zile, pânã îsi gãsesc un nou loc de muncã, sã aibã un acoperis deasupra capului”, a mai spus Izabela. Alegerile locale din Italia vor avea loc pe 15 – 16 mai.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.