spot_img
spot_img
19.5 C
Vaslui
30-apr.-2025

Vasluianca Raluca Otel, cea mai bunã la Olimpiada Nationalã de Limba Francezã

- Advertisement -

BRAVO… Eleva Raluca Otel a strãlucit, încã o datã, la Olimpiada Nationalã de Limba Francezã. Aceasta a obtinut pentru a patra oară un rezultat foarte bun: Premiul I la categoria Normal si Premiul special pentru calitatea argumentãrii si expresivitate lingvisticã. Eleva învatã la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui si este pregãtitã la clasã de profesoara Lola Gabriela Tãtaru, iar la Centrul Judetean de Excelentã, de prof. Alexandru Mîtã. De asemenea, tot la Olimpiada Nationalã de Limba Francezã a obtinut un Premiu special eleva Maya Andreea Ciobotaru (clasa a VIII-a), de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi, pregãtitã de profesoara Elena Talasman. Etapa nationalã a Olimpiadei de limba francezã s-a desfãsurat în perioada 22 – 26 aprilie, la Ploiesti, judetul Vaslui fiind reprezentat de un lot lãrgit de 12 elevi. Pe tot parcursul competitiei, acestia au fost însotiti de profesora Aurelia Curelaru.

Contactatã de ziarul Vremea Nouã, Raluca a povestit cum a trãit experienta olimpiadei de anul acesta si cât de importantã este aceastã disciplinã pentru ea: „îmi este greu sã vorbesc despre experienta mea cu limba francezã, pentru cã ea înseamnã mult mai mult decât o pasiune: este o parte din identitatea mea, un reper care mã va însoti toatã viata. Frumusetea limbii si a culturii franceze îmi completeazã felul de a fi, aducând rafinament, elegantã si expresivitate vietii mele. Încã din copilãrie, limbile strãine au fost pentru mine ferestre spre alte lumi, fiecare dezvãluindu-mi noi culori si perspective. Învãtînd franceza, am descoperit un alter ego mai liber si mai visãtor, o altã fatetã a sufletului meu, una care stie sã iubeascã frumusetea lumii într-o luminã nouã. Prin studiul acestei limbi, am descoperit ce înseamnã cu adevãrat sã trãiesti: sã te lasi purtat de frumusetea cuvintelor, de farmecul unei culturi strãine si sã gãsesti bucurie în fiecare nouã descoperire. Am înteles câtã culoare poate aduce în viata ta pasiunea pentru o altã lume, câtã împlinire si luminã poate aduce dorinta de a cunoaste si de a întelege. Aceastã limbã a devenit pentru mine o aventurã interioarã, o sursã de împlinire si de sens. Sunt, deocamdatã, doar la poalele unui munte înalt, pe care, poate, nu îl voi escalada niciodatã pânã la capãt. Însã frumusetea stã tocmai în aceastã nesfârsitã explorare, într-o înflorire continuã care nu se încheie niciodatã. Asa cum ne-a spus si doamna profesoarã Aurelia Curelaru, care a însotit si a însufletit lotul nostru si cãreia îi multumesc pe aceastã cale pentru devotamentul si grija fatã de noi, rezultatele obtinute reprezintã încununarea eforturilor unei echipe formate din elev, profesor si familie. Am avut norocul de a întâlni profesori minunati încã din gimnaziu. Doamnei profesoare de la liceu, Tãtaru Lola, îi multumesc din suflet pentru cãldura si sprijinul constant oferite”, a povestit Raluca Otel.

„Sunt foarte fericitã, întrucât comisia s-a arãtat impresionatã de compunerea mea”

De asemenea, aceasta a povestit care a fost subiectul care a surprins-o într-o oarecare mãsurã: „Subiectele au fost, asa cum mã asteptam, mai complexe la etapa nationalã. Gramatica mi s-a pãrut accesibilã, însã subiectul de redactare a fost unul neobisnuit pentru nivelul clasei a X-a. Am avut de simulat un articol de revistã, destinat unui concurs de scriere creativã, în care trebuia sã aleg o carte sau un film al cãrui final m-a intrigat sau dezamãgit si sã îi imaginez o continuare. Având o limitã de cuvinte, provocarea a fost si mai mare, însã am reusit sã obtin punctajul maxim, scriind despre cartea lui Haruki Murakami, „Le Passage de la nuit”. Sunt foarte fericitã, întrucât comisia s-a arãtat impresionatã de compunerea mea si mi-a acordat, în plus, un premiu special pentru „claritatea în argumentare si expresivitatea lingvisticã”. Experienta olimpiadei nationale a fost interesantã prin prisma faptului cã am trãit în fiecare zi diferite aventuri, fiind cazati undeva la periferie, am petrecut mult timp pe drum. Însã toate grupurile au lãudat veselia si legãtura lotului nostru. Ba chiar, soferului de autobuz i-a pãrut rãu când a aflat cã plecãm, mãrturisind cã i-a plãcut sã ne conducã timp de câteva zile, cã am fost „o patã de culoare”. Ploiesti a fost despre unitate, amuzament, comunicare. Am vizitat Muzeul Ceasului si Muzeul de Artã, ne-am plimbat prin centru si am admirat câteva clãdiri cu o arhitecturã foarte frumoasã. Din pãcate, distanta lungã pe care trebuia sã o parcurgem, precum si durata probelor, ne-a luat mult din timp, dar, în cele din urmã, acesta era scopul nostru. Îi felicit pe toti participantii pentru eforturile depuse”, a transmis Raluca Otel.

Maya Andreea Ciobotaru: „drumul pe care l-am parcurs pentru a ajunge aici a fost plin provocări, dar cu adevărat prețios”

Maya Andreea Ciobotaru ne-a povestit că „participarea la etapa națională a fost cu siguranță o experiență unică, de neuitat. Mi-am făcut prieteni noi și am întâlnit adolescenți din toate colțurile țării care împărtășesc aceeași pasiune pentru limba franceză. Am avut ocazia să explorez și să descopăr orașul Ploiești, localitate pe care o cunoașteam doar de la orele de geografie. Muzeul de ceasuri a fost un obiectiv ce m-a fascinat, deoarece nu este doar o colecție de obiecte, ci o călătorie în timp, oferind vizitatorilor o incursiune fascinantă în istoria măsurării timpului și în arta orologeriei. Cât despre competiția în sine, subiectele au fost dificile, dar frumoase. Proba audio a fost cea la care m-am împotmolit un pic, dar și cea care mă ambiționează ca anul viitor să lucrez și mai mult. Drumul pe care l-am parcurs pentru a ajunge aici a fost plin provocări, dar cu adevărat prețios. Cu ajutorul doamnei profesoare Elena Talașman, care nu este doar un ghid al cunoștințelor, ci și un mentor al încrederii, un antrenor al curajului și un constructor de vise, am reușit să îmi îmbogățesc biblioteca de informații, să îmi prelucrez pronunția și să mențin flacăra iubirii mele pentru limba franceză vie. Cu alte cuvinte, destinația Ploiești a necesitat o călătorie lungă și extrem de utilă”, a declarat Maya Andreea Ciobotaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Este trist să vezi cum unii aleg să arunce comentarii răutăcioase și lipsite de respect la adresa muncii și performanței adevărate. Să câștigi premiul 1 la Olimpiada Națională patru ani la rând nu este doar relevant, este o realizare extraordinară, care implică ani de muncă, sacrificii și o inteligență de excepție.
    Premiul 1 la o olimpiadă națională înseamnă să fii cel mai bun dintre reprezentanții fiecărui județ din țară, într-o competiție extrem de selectivă, cu probe riguroase și standarde de excelență.
    Faptul că tu nu înțelegi greutatea acestui succes spune mai multe despre tine decât despre cel care a muncit pentru el. Înainte să discreditezi munca altora, poate ar trebui să îți pui întrebarea ce ai realizat tu, în afară de a arunca vorbe goale.

    • Am învățat la școală , ceva ani în urmă lb. franceză. Vorbesc curent mă descurc. Și cu asta ce-am făcut. Nimic. A trebuit să fac o facultate ce nu are legătură cu lb. franceză. Apoi am mai făcut și altă calificare și uite așa am ajuns la anii de pensie. Primesc o pensie pe măsura muncii nu pentru că știu să vorbesc lb. Franceză. La asta m-am referit eu. Dar dacă voi comentatori de doi lei nu aveți cultură în voi se vede în comentariile voastre. Rușine să vă fie. Sunteți niște analfabeți funcționali. Am vrut să vă scriu mai codificat și cu multe greșeli dar am zis că sunteți începători. Păcat de vârsta voastră. Voi aveți ceva studii ,merite deosebite?? Canci.

  2. Bravo, Raluca! Cine stie cu ce se mănânca o olimpiadă nationala stie ce înseamna un asemenea rezultat! Felicitări pentru toată munca ta! Esti o mare norocoasă că ai un profesor ca doamna Lola Tataru pe care eu, ca elevă, am adorat-o! Este un dascal MINUNAT!

  3. Prea multă vorbărie pentru mai nimic. Premiul 1, dar în ce constă?? Da în vorbe. Și apoi nu ai spus redactorule în ce clasă e, sau nu am citit eu tot. Îmi cer scuze. Ceva mai serios mai aveți de scri?? Mai dați-o pe ce a cu morcov sau cu pastarnac că e tare de tot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.