spot_img
spot_img
36.4 C
Vaslui
07-iul.-2025

Vasluiencele se pot testa gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin

- Advertisement -
TESTARE GRATUITĂ… Unitatea mobilă din cadrul IRO Iași, revine în județul Vaslui în luna noiembrie a.c., pentru testarea gratuită a femeilor eligibile pentru prevenirea cancerului de col uterin

PREVENTIE… Campania de preventie și depistare precoce a cancerului de col uterin –  „Fii responsabilă de sănătatea ta”- ajunge luna aceasta în alte în patru localităti vasluiene. Femeile cu vârste între 25 si 64 ani, care vor să se testeze gratuit, sunt asteptate femeile din municipiul Vaslui (activitate desfășurată deja pe 7 și 8 niembrie) și comunele Tutova, Pochidia și Puiești. Ca și la campaniile precedente, de testare vor putea profita atât femeile cu asigurare medicală, cât și cele neasigurate.

Programul se adresează tuturor femeilor asigurate sau neasigurate, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin (sunt asimptomatice, fără antecedente sugestive pentru această patologie), pentru testare gratuită, prezentând doar un act de identitate (fără bilet de trimitere de la medicul de familie). Categoria eligibilă este reprezentată de populatia feminină în vârstă de 25-29 ani pentru testare Babes-Papanicolau si 30-64 ani pentru testare HPV, apartinând grupurilor vulnerabile si nu au beneficiat de testare gratuită în ultimii cinci ani. Numărul necesar de persoane feminine pentru efectuarea screening-ului este minim 60 femei eligibile/deplasare. „Unitatea mobilă din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași are programată deplasare în județul Vaslui, în luna noiembrie a.c., pentru testarea gratuită a femeilor eligibile în cadrul proiectului «Oncoprev – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin», cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020”, a precizat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. Potrivit oficialilor IRO Iași, testarea se va desfășura conform graficului următor:

  • Comuna Tutova pe17 noiembrie, ora 9.00) – caravana mobilă va fi amplasată la Centrul medico-social;
  • Comuna Pochidia (17 noiembrie, ora 11.00) – caravana mobilă va fi amplasată în curtea Primăriei Pochidia;
  • Comuna Puiești (18 noiembrie, ora 9.00) – caravana mobilă va fi amplasată la Căminul cultural.

Așa cum s-a mai spus, cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă 15-45 ani. România este tara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proportie de 99% de infectia cu HPV (Human Papilloma Virus). În 2021, județul Vaslui a înregistrat 48 de cazuri noi de cancer de col uterin si 22 de decese cauzate de această boală, potrivit Directiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. În total, la finalul anului trecut, erau în evidentă 919 cazuri. Cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea anti-HPV, de aceea a fost extinsă grupa de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit.

„Vaccinarea gratuită anti-HPV se realizează la persoanele eligibile (fete cu vârsta cuprinsă între 11 – 18 ani), pe baza solicitărilor părintilor/ reprezentantilor legali care transmit cererile către medicii de familie. Vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosit în prevenirea infectiei. Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infectie cu HPV deja apărută. Vaccinul se poate face, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin să fie vaccinate anti-HPV începând cu vârsta de 11 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-și începe viata sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vârstă 11 – 26 ani, deoarece s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 11 – 15 ani, iar persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 – 26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală. Vaccinul se administrează la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialisti ginecologi, infectionisti sau pediatri”, a transmis la începutul campaniei în județ, directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.