spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
23-apr.-2024

Vasluieni, mare atenție la mâncarea de post, s-au găsit până la 13 E-uri în pateul vegetal

- Advertisement -
TOXIC… Aproape 59% dintre produsele vegetale au în componență caragenanul (E 407), un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroșare, de umplere și de aglomerare.

ATENȚIE… Pateul vegetal, de post, poate conține până la 13 E-uri, arată un studiu realizat de InfoCons, care a analizat 39 de astfel de produse, de la diverși producători și distribuitori. Aproape 59% dintre produsele studiate au în componență caragenanul (E 407), un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroșare, de umplere și de aglomerare. Este un produs natural, obținut din anumite specii de alge. Un alt aditiv alimentar găsit în proporție destul mare este monoglutamatul de sodiu (E621), care are rol de potențiator de aromă. Este recunoscut drept sarea de sodiu a acidului glutamic. 94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Din punct de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală): broccoli  33% din compoziție; boabe de soia 32 % din compoziție; boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție; boabe de soia 32 % și măsline 2.1% din compoziție; semințe de floarea soarelui 10% din compoziție; măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție; ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție; ardei  într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție; semințe de in 2.5% din compoziție; ceapă verde 2% din compoziție.

Președintele InfoCons: “să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic”

Potrivit studiului efectuat de InfoCons, valoarea energetică a produselor studiate s-a clasat între 184 kcal și 319 kcal. “Cantitatea de grăsimi variază între 16g și 28.9g, iar cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.7g și 3.3g. Se poate observa că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă cantități de zaharuri de până la 4.9g”, se arată în studiu. “Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic. Am citit noi etichetele, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate vegetal sau o salată la conservă cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.