Vasluienii acuză firmele cu care au contract vechi la energie că îi sperie pe abonați cu “întunericul” dacă pleacă la alt furnizor!

CONFUZII… Trecerea pe piața liberă a energiei electrice, făcută brusc și fără explicații pe înțelesul celor mai mulți dintre consumatori, a generat nu doar confuzie, ci și situații în care oamenii se simt manipulați și chiar păcăliți. De pildă, un tânăr din Vaslui povestește faptul că părinților săi, oameni peste 70 de ani, li s-a spus de către reprezentații societății unde au fost ani la rând abonați, că dacă nu rămân la același furnizor, cei pe care i-ar alege, nu vor mai veni să le facă vreo reparație, în cazul unei defecțiuni. “Este o minciună, bineînțeles. Este modul lor de a-i determina, mai ales pe cei mai în vârstă, să rămână la ei, unde poate nu au prețul cel mai bun. Le-am spus părinților mei, iată, dacă o firma are 0,65 lei/kwh, aceasta care vă forțează să rămâneți la ea, precepe 0,82 lei/kwh, ceea ce înseamnă niște bani în plus la fiecare factură. Practic, e o înșelătorie, făcută exact pe faptul că marea majoritate nu a înțeles nimic și nu știe nimic despre piața liberă a energiei”.

Intrarea pe piața concurențială de energie dă mari bătăi de cap vasluienilor. Oamenii, în marea lor majoritate, nu au înțeles mai nimic din schimbările pe care decidenții le-au impus de curând. Nu știu nici de ce și nici cum pot ajunge să plătească facturile în noul sistem, dar la un preț cât mai mic, iar cele mai avantajate de confuzia generalizată par a fi societățile la care oamenii sunt deja abonați. Acestea, prin reprezentanți, în discuțiile cu clienții, încep să le spună verzi și uscate, despre faptul că, dacă vor alege să plece la o societate cu un preț mai mic, nimeni nu o să mai vină să le facă mentenanță, să facă reparații, dacă “pică” lumina. Iar oamenii cred. “Eu locuiesc în centrul municipiului Huși și sunt plecată la muncă în străinătate, de 4 ani. Mama mea, care are 64 de ani, a vorbit cu cei cu care avem contractul de ani de zile la curent electric, iar aceștia i-au spus numai prostii. I-au spus că dacă va schimba contractul și se va duce la altă firmă, o să fie rău, că doar ei vin să facă o reparație. Alții nu vor veni și o vor lăsa pe întuneric. Chiar dacă plătește mai puțin, pe viitor va fi rău, că va rămâne pe întuneric. Vă dați seama că ea, femeie bătrână, singură, a crezut. Dar nu este așa. E o minciună. Te poți duce la ce societate vrei și, în caz de probleme, aceasta se implică să fie rezolvate”, spune Marilena Bejan, 34 de ani.

Comparatorul de oferte de pe site-ul ANRP-ului, o soluție bună!

Dacă operatorii care discută cu clienții recurg la asemenea tactici deloc cinstite și le mai și reușește “rețeta”, înseamnă că intrarea pe piața liberă a energiei a beneficiat de o informare precară a publicului larg. Oamenii au libertatea de a-și alege furnizorul de energie electrică, în funcție de preț, iar cel mai bun și mai sigur mod de a opta pentru cea mai avantajoasă ofertă este folosind comparatorul de oferte de pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei  https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife.

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ