spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Vasluienii au scãpat de „bomba ecologicã”

- Advertisement -

USURARE Cianurile de la Vascovin au fost neutralizate. În cazul cantitãtii de 100 de tone depozitate pe platforma industrialã a fostului producãtor de vinuri si bãuturi alcoolice, de la iesirea spre Bacãu, noul proprietar al spatiilor a neutralizat pe cheltuiala proprie, cu toate cã nu era obligatia sa, ci a lichidatorilor fostei societãti sã facã acest lucru, pentru a nu mai risca alte amenzi usturãtoare din partea Gãrzii de Mediu Vaslui. În cazul cantitãtii mai mari, de peste 400 tone de cianuri din incinta fostei fabrici, s-au fãcut analize, care au demonstrat cã respectivele substante nu mai sunt periculoase, ba mai mult, cã ele erau atât de diluate, încât toxicitatea lor era practic nulã. Practic, amenzile primite fãrã vinã de cei care au cumpãrat fosta fabricã de coniac erau fãrã rost, asa cum fãrã rost a fost si sedinta din luna mai, în care mai-marii judetului se dãdeau de ceasul mortii cãutând solutii. Dacã mãcar ar fi verificat cineva înainte de izbucnirea asa-zisului scandal…

Cel mai mare scandal de mediu din judetul Vaslui, în centrul acestuia fiind cele câteva sute de tone de cianuri stocate, în plin centrul municipiului Vaslui, sub formã de slam de Albastru de Prusia rãmas de pe vremea când la Vascovin încã se mai fãcea productie, s-a dezumflat ca o gogoasã. În luna februarie a acestui an, Garda de Mediu a amendat cu câte 100 milioane lei vechi cele douã firme care s-au procopsit cu aceste cianuri în urma achizitionãrii de spatii de la lichidatorii fostului mare producãtor de bãuturi alcoolice. Pentru dezamorsarea situatiei, având în vedere cã cele douã firme refuzau sã cheltuie miliarde pentru neutralizarea unor substante care nu le apartineau, în luna mai a fost chiar convocatã o mare sedintã organizatã de Institutia Prefectului, la care au participat, pe lângã Garda de Mediu Vaslui, si reprezentantii Directiei Finantelor Publice Vaslui, sedintã rãmasã cam fãrã rezultat. Pânã la urmã, din câte se pare, nici amenzile, si nici implicarea sefului judetului nu au fost cele care au neutralizat respectivele substante periculoase, ci pur si simplu timpul a fãcut acest lucru. Cantitatea de 101.095 litri deseu lichid din platforma industrialã a SC Vascovin SA Vaslui, de la iesirea spre Bacãu, activ cumpãrat de SC Agrimex Company SRL Vaslui, a fost neutralizatã si vãrsatã la reteaua de canalizare a municipiului. În cazul cantitãtii de 417.455 litri deseu lichid de la fosta unitate de vinificatie (de lângã Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, n.r.), societatea comercialã în curtea cãreia este depozitat nu a ajuns la o întelegere financiarã cu firma specializatã care se ocupã de netralizarea unor astfel de substante toxice. „În schimb, au fost preluate probe de lichid si analizate, si, conform certificatului de analizã primit, acestea, datoritã vechimii, sunt complet neutralizate, si în consecintã nu sunt periculoase, chiar dacã ar ajunge în reteaua de apã freaticã a orasului. În plus, concentratia respectivelor substante este atât de micã, încât oricum nu s-ar fi produs nici o catastrofã ecologicã în cazul în care recipientii în care sunt pãstrate s-ar fi fisurat. Eu am fost de pãrere încã de la început cã este posibil ca respectivele substante toxice sã fie prea diluate sau prea vechi pentru a fi periculoase, dar, în lipsa buletinului de analizã aferent, Garda de Mediu a trebuit sã le considere toxice si sã ia mãsuri în consecintã”, pretinde Adrian Jecu, comisar sef al Gãrzii de Mediu Vaslui. Cu toate cã, teroretic, respectivele cianuri au fost declarate nepericuloase, se pare cã societatea în curtea cãreia sunt depozitate, SC Agrimex Company SRL, tot va trebui sã apeleze la o firmã de profil pentru a scãpa de ele, doar pentru cã asa spune legea. Între timp, lichidatorii fostului Vascovin, în sarcina cãrora cãdeau cheltuielile necesare pentru neutralizarea substantelor, nu a fost obligat de nimeni sã se achite de sarcini. Între timp, cele douã firme au rãmas si cu amenda, si cu cheltuielile.

Firul povestii: La desfiintarea Vascovin, oficialii din conducerea judetului au aflat un fapt uluitor: în depozitele unitãtii existau câteva sute de tone de cianuri, care trebuiau neutralizate cât mai repede. În octombrie 2003, directorul de atunci al DGFP Vaslui, Alec Bujorianu, si directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului, Constantin Dorobãt, încheie o minutã cu noul cumpãrãtor al activelor de la Vascovin, Marcela Butnaru (în numele si pentru Agrimex Company SRL), alãturi de conducerea Vascovin, prin care ultima se obligã sã neutralizeze peste 500 de tone de cianuri, substante care erau folosite în prepararea vinurilor si coniacurilor, în perioada în care Vascovin producea pentru piata internã. În timp, sutele de tone de cianuri nu au mai fost neutralizate. Lichidatorul Vascovin a uitat care-i sunt îndatoririle si s-a mulțumit doar sã ia banii de pe vânzarea activelor, desi peste 500 de tone de slam de Albastru de Prusia trebuiau distruse, înainte de a se produce un dezastru ecologic. În februarie 2011, Garda de Mediu Vaslui a verificat în ce condiții sunt stocate cianurile de la Vascovin, în cele douã locatii (fostul sediu central si unitatea de vinificatie din zona Motor Grup, la iesirea spre Bacãu). În mod ciudat, desi știau cã firmele pe terenul cãrora erau stocate nu detineau cianurile în proprietate, comisarii Gãrzii de Mediu au aplicat amenzi de câte 100 de milioane lei vechi pentru fiecare firmã, spre uluirea patronilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

27 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.