spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
28-mart.-2024

Vasluienii, campioni pe Moldova la… boli venerice

- Advertisement -

În primele nouã luni ale acestui an, 55 de vasluieni au fost depistati ca fiind infectati cu sifilis, alti 59 fiind bolnavi de gonoree, ambele fiind boli cu transmitere sexualã. Mai grav este faptul cã doi dintre acestia au vârsta mai micã de 14 ani, ceea ce presupune cã au început viata sexualã foarte precoce, fãrã a cunoaste mãcar minimele norme de profilaxie. Conform statisticilor, în judetul Vaslui sunt cele mai multe cazuri din zona Moldovei, peste media nationalã de îmbolnãviri.

Sãrãcia si mizeria în care trãiesc unele comunitãti, lipsa de informare sau culturã medicalã, lipsa mijloacelor de protectie împotriva bolilor cu transmitere sexualã, numãr de parteneri multipli, de cele mai multe ori contacte sexuale cu parteneri necunoscuti, sunt doar unele dintre cauzele care au dus la cresterea incidentei bolilor cu transmitere sexualã. În plus, dacã înainte vreme, în cazul în care era depistat un pacient infectat cu sifilis, de exemplu, acesta era, prin lege, obligat sã declare organelor de militie toate persoanele cu care a întretinut contacte sexuale, acum acest lucru nu mai este valabil, în numele asa-zisei respectãri a drepturilor si a confidentialitãtii pacientului. Astfel, acesti bolnavi pot refuza sã declare contactii posibil infectati, ajungându-se uneori la adevãrate focare de propagare a bolilor transmise sexual, fiind imposibilã depistarea focarului primar sau rãspândirea bolilor. “De multe ori, cei infectati nu se prezintã la medic de rusine, unii din pãcate recurg la automedicatie învãtatã de pe internet, ceea ce este total gresit, pentru cã doar la cabinetele medicale de boli dermato – venerice, medicii specialisti pot prescrie tratamentul adecvat. Cel putin în cazul sifilisului, relativ usor de tratat în zilele noastre, în cazul în care nu este descoperit si tratat la timp, poate duce la complicatii, pacientii respectiv putând rãmâne cu sechele. Poate de aceea, cei care au întretinut contacte sexuale cu persoane infectate, sunt obligati sã se prezinte la control si vor primi, chiar în cazul în care nu dau semne de îmbolnãvire, tratament preventiv”, a declarat dr. Luminita Costache, director adjunct al DSP Vaslui.

Bolnavii, în cifre.

În cazul sifilisului, din cele 55 de cazuri noi apãrute în judetul Vaslui, proportiile sunt aproape egale, atât în ceea ce priveste provenienta pacientilor, – 26 din mediul urban, 29 din mediul rural, – dar si când e vorba de sexul persoanelor infectate, cele mai multe dintre ele, 29, fiind de sex feminin. Marea majoritate a pacientilor au vârsta cuprinsã între 15 – 64 ani, dar a fost semnalat si cazul unui minor bolnav de sifilis, mai mic de 14 ani. De altfel, faptul cã, de cele mai multe ori, viata sexualã a adolescentilor începe foarte devreme, fãrã ca acestia sã fie constienti de riscurile la care se expun, împreunã cu faptul cã au parteneri multipli în perioade scurte de timp, sunt principalii factori care mãresc probabilitatea de a contacta o boalã venericã. În cazul gonoreei, sau blenoragiei, cum mai este numitã, din cele 59 de cazuri noi apãrute în acest an, 43 sunt persoane provenite din mediul urban, doar 16 din cel rural. În functie de sexul persoanelor infectate, 54 sunt bãrbati, în timp ce 5 dintre ele sunt de sex feminin. Majoritatea, asa cum este si normal, provin din grupa de vârstã 15 – 64 ani, persoane activ sexual, dar au fost semnalate si douã cazuri din afara acestei categorii de vârstã, respectiv un bãrbat de peste 65 ani, dar si o minorã sub 14 ani, ambele provenind din mediul urban. Incidenta, în primele nouã luni a acestui an, a acestor boli venerice face ca numãrul de cazuri raportate la nivelul judetului Vaslui sã fie cel mai mare din zona Moldovei, peste media nationalã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.