spot_imgspot_img
3 C
Vaslui
19-mart.-2024

Vasluienii care își împrumută mașinile riscă dosar penal! Iată în ce condiții!

- Advertisement -

PROPUNERE… Un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului rutier prevede sancțiuni dure șoferilor care își încredințează mașinile altor persoane. Amenzile ar putea ajunge până la 2.900 de lei.  În plus, potrivit proiectului, proprietarul autovehiculului va răspunde penal pentru împrumutul mașinii sale unei alte persoane, dacă șoferul de ocazie nu are permis de conducere, are un permis de conducere necorespunzător sau suspendat, are probleme cu alcoolul, sau a consumat substanțe psihoactive. În această situaţie, deținătorul mașinii riscă pedeapsa cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau amendă penală. Ca să se aplice, proiectul de OUG, inițiat de Ministerul Afacerilor Interne, trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Înainte de a da cheile mașinii unei rude sau prieten, trebuie să vă gândiți de două ori pentru că în viitorul apropiat, cel care deține autoturismul va suferi inclusiv din perspectiva factorului bonus/malus in cazul in care cel aflat la volan este implicat într-un accident sau dacă este prins conducând sub influența alcoolului. “Potrivit dreptului comun, proprietarul unui bun trebuie să asigure paza juridică a acestuia, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește folosirea efectivă a acestuia. Din această perspectivă, proprietarului unui vehicul îi revine responsabilitatea de a cunoaște persoana care îi conduce vehiculul”, a explicat Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Aceasta măsura ar urma sa fie aplicată pentru a depista persoanele care au săvârșit contravenții rutiere conducând mașinile altora, atunci când identificarea n-o poate face personal un polițist. În cazul unui eveniment rutier cu autor neidentificabil, proprietarii de mașini riscă sancțiuni mult mai dure în situația în care nu comunică, la cererea poliției rutiere, datele respectivilor “șoferi de ocazie”.  Autoritățile vor stabili un termen minim de răspuns la solicitare și, totodată, ce date trebuie comunicate efectiv. Conform acestora, lipsa unui termen minim de răspuns și a indicării precise a datelor personale care trebuie comunicate sunt deficiențe in legislație si trebuie corectate.

Amenzile vor fi achitate în integralitate

“În primul rând, pentru cei care vor ignora solicitările poliției rutiere de a comunica datele șoferului de ocazie, amenda va trebui achitată integral. Adică, în acest caz, nu se va mai aplica regula de acum a plății, în termen de 15 zile, a jumătate din minimul amenzii. Ci se va plăti exact cât este trecut pe procesul-verbal de contravenție. Amenda pentru faptă este din clasa a patra de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă). În prezent, deoarece punctul-amendă este de 145 lei, sancțiunile se pot ridica la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 lei. Astfel, dacă un proprietar poate scăpa acum cu o amendă de 652,5 lei în caz de achitare rapidă, în viitor acesta va plăti cel puțin 1.305 lei, dacă nu chiar mai mult”, potrivit avocatnet.ro. Reprezentanții Poliției Române spun că măsura este mai mult decât necesară deoarece, în prezent, proprietarii de mașini tind să ignore solicitările poliției sau să transmită date greșite. “S-a constatat faptul că, în practică, scopul normei (…) nu este atins, respectiv identificarea în mod cert a persoanei care a condus vehiculul la un anumit moment, în principal fie pentru că proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului nu comunică datele conducătorului, fie pentru că sunt comunicate date eronate, motiv pentru care este necesară adoptarea unei măsuri suplimentare care să responsabilizeze proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului și să asigure eficiență normei, constând în introducerea unei excepții de la posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în cazul săvârșirii acestei contravenții”, potrivit MAI. În al doilea rând, autoritățile vor stabili un termen minim în care proprietarii vor trebui să transmită poliției rutiere datele personale ale celui căruia i-au încredințat mașina. “La solicitarea poliției rutiere, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Termenul indicat în cuprinsul solicitării (…) nu poate fi mai mic de 20 de zile, calculat începând cu ziua imediat următoare celei în care se transmite solicitarea”, dispune proiectul. De asemenea, se va stabili exact și ce date personale ale șoferului de ocazie trebuie comunicate poliției rutiere – prenumele, numele și codul numeric personal sau numărul permisului de conducere.

 Se poate ajunge și la dosar penal

În prezent, nu sunt precizate exact datele care trebuie trimise polițiștilor, ci scrie doar că trebuie comunicată identitatea persoanei care a condus mașina. Mai trebuie pricizat că proprietarul poate răspunde inclusiv penal pentru încredințarea mașinii sale unei alte persoane, mai precis dacă șoferul de ocazie nu are permis de conducere, are un permis de conducere necorespunzător sau suspendat, persoana are probleme cu alcoolul, persoana care a primit mașina a consumat substanțe psihoactive. În această situaţie, deținătorul mașinii riscă pedeapsa cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau amendă penală.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

    • Romanii sunt mai catolici ca papa. Din dorinta de a avea niste idei sclipitoare care depasesc inteligenta omului de rand, abereaza. Nu se poate pune in aplicare asa ceva. Bine dar ei sunt gay si le place cand ii f*te ue in c*r.

  1. Te-ai trezit doar sa te afli in treabă! Prin OUG-ul propus de minister se măresc toate sancțiunile, legea devine mult mai severă pentru cei care o încalcă. Dacă tot o faci pe deșteptul cu noaptea in cap, arată-ne in vechea lege ce risca un sofer care isi imprumuta mașina!

    • Pai de ce e mai severa, nu mai aveti bani de salarii? Ati stiut intotdeauna sa taxati omul supus legii, de interlopi va e fricuta. Ce treaba are imprumutul masinii, se vede ca esti politist ca ai creier 0. Legea e pentru a furniza datele celui care a condus masina nu neaparat pentru sanctionarea proprietarului. Cacsa nu se mai imprumute masini, asigurari ca in Anglia pe sofer nu pe masina. Esti prost e scumpa, motor mare in raport cu varsta… nu pe numele lu mamaie cu un picior de lemn.

  2. Ziaristule de rahat,asta e lege veche că nu ai voie să împrumuți mașina unei persoane fără permis de conducere.Mai citește și tu dacă vrei să faci articole la ziar .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.