Vasluienii din Austria, mãrturii din infernul de la Viena!

POVESTIRI DE GROAZÃ… Vasluienii stabiliti de ani buni în capitala Austriei au trecut prin momente de cosmar. Acestia au trãit pe propria piele atacul terorist de luni seara în urma cãruia trei persoane si-au pierdut viata si alte 17 au fost rãnite. Acum, vienezii traverseazã clipe de groazã, mai ales cã este pentru prima datã când are loc un astfel de atac terorist pe teritoriul Austriei. “Eu am ajuns astãzi si la serviciu, dar am colegi care au sunat si au anuntat cã nu vin de teamã, iar sefii i-au învoit. Atacul a fost unul bine gândit, dupã pãrerea mea. Am trecut chiar prin acea zonã, dar, din fericire, în momentul în care au început împuscãturile, eram deja plecat acasã. Lumea este extrem de speriatã si cred cã, dupã acest atac, Austria se va schimba radical. Nu au fost nici pânã acum de acord cu primirea refugiatilor pe teritoriul lor dar, dupã acest episod, cred cã vor apãrea schimbãri.

Austria este în doliu dupã atacul terorist de luni seara. Soldat cu cel putin trei morti si 17 rãniti, atacul a avut loc chiar cu o searã înainte ca tara sã intre în lockdown si multi vienezi erau iesiti în centrul orasului, într-o zonã numitã “triunghiul bermudelor”, plinã de restaurante. Printre cei care au trãit momentele de groazã se numãrã si câtiva vasluieni, stabiliti în Viena de ani buni. “Am trãit pe pielea noastrã ceea ce vedeam, pânã acum, doar la televizor. Întreaga Vienã este cuprinsã acum de panicã si multi au refuzat sã meargã la muncã de fricã, mai ales cei care folosesc mijloacele de transport si care tranziteazã zona în care a avut loc atacul. Din fericire, sefii au înteles lucrul acesta si i-au lãsat acasã. Este pentru prima datã când se întâmplã asa ceva aici si cred ca va fi si ultima. Austria se va schimba radical dupã acest atac terorist. Nici pânã acum oamenii de aici nu erau de acord cu primirea emigrantilor, dar au fãcut-o. Dupã acest episod, multe se vor schimba. Acum trãim cu fricã, lumea este speriatã, scolile au fost închise si mii de politisti, adusi din alte orase, patruleazã acum pe strãzi sau îi cautã pe teroristi. Stiu cã unul dintre ei a fost împuscat în seara atacului, dar nu era singur. Altii, care erau cu el, au reusit sã fugã, care încotro si nimeni nu stie dacã au fost sau nu prinsi pentru cã autoritãtile nu ne spun nimic. A doua zi dupã atac, am folosit metrolul sã merg la serviciu, dar si acolo se simtea teama. Vagoanele erau mai mult goale. Tot a doua zi, a fost declaratã zi de doliu national si, la ora 12.00, a fost tinut un minut de reculegere. Vom vedea ce se întâmplã în zilele urmãtoare, dar trãim cu speranta cã asa ceva nu se va mai întâmpla si cei vinovati vor fi prinsi repede”, spune Alexandru, un vasluian stabilit în Viena de mai bine de 8 ani.

Unul dintre atacatori, adept al islamismului, a fost ucis de politie

Un atac terorist a avut loc, luni searã, la Viena. Mai multi atacatori au deschis focul asupra oamenilor din centrul capitalei Austriei. Autoritãtile locale au confirmat decesul a patru victime si anihilarea unui atacator. Pe strãzile din centrul capitalei austriece si pe terase se aflau multi oameni, deoarece la miezul noptii intra în vigoare carantina cu privire la coronavirus. Ministrul austriac de interne, Karl Nehammer, a declarat cã atacatorul ucis de fortele de politie avea cetãtenie austriacã si nord-macedoneanã. El a subliniat cã atentatorul este în mod cert un adept al organizatiei islamiste radicale Stat Islamic. Acesta a fost condamnat la 25 aprilie 2019 la 22 luni de detentie pentru cã încercase sã plece în Siria pentru a se alãtura Statului Islamic. La 5 decembrie a fost eliberat conditionat. În urma atacului, trei bãrbati si o femeie au murit. Seful politiei din capitala austriacã a declarat marti dimineatã într-o conferintã de presã cã seria de atacuri a fost comisã de cel putin un „terorist islamist”, într-o încercare de a slãbi sau diviza societatea democraticã a Austriei. El a repetat apelurile ca localnicii sã rãmânã marti acasã. Politia a adãugat cã atacul este considerat ca având „motive islamiste”, iar atacatorul ucis avea asupra lui o armã de asalt si mai multe pistoale. El avea si o vestã explozivã, care însã era falsã.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ