spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Vasluienii din Rebricea și alte două comune din județ ar putea fi chemați la vot, de două ori în doi ani

- Advertisement -
ALEGERI… Guvernul a fost obligat, printr-o sentință judecătorească, să organizeze alegeri locale parțiale în toate localitățile în care primarii, din diverse motive, și-au pierdut mandatul.

DECIZIE CU ÎNTÂRZIERE… În comunele Rebricea, Mălușteni și Pogana ar putea avea loc alegeri pentru funcția de primar chiar în acest an. Asta după ce Guvernul condus de Nicolae Ciucă a fost obligat, printr-o sentință judecătorească, să organizeze alegeri locale parțiale în toate localitățile în care primarii, din diverse motive, și-au pierdut mandatul. Procesul a fost deschis de fostul lider PNL Ludovic Orban, în prezent președintele partidului Forța Dreptei, după ce a constatat că în cel puțin 51 de orașe și comune din România oamenii nu își pot alege primarii pentru că Executivul nu a declanșat această procedură. Dacă decizia Curții de Apel București va rămâne definitivă la instanța superioară, locuitorii comunelor Rebricea, Mălușteni și Pogana vor ieși la vot și anul acesta și anul viitor, când sunt vor fi organizate din nou alegeri locale.

Reprezentanții partidului Forța Dreptei au salutat decizia Curții de Apel București de la sfârșitul săptmânii trecute, subliniind că aceasta îi dă cîștig de cauză lui Ludovic Orban în procesul intentat Guvernului pentru refuzul de a organiza alegerile locale parțiale. “Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parțiale locale și să declanșeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcția de primar și pentru consiliul local în toate circumscripțiile electorale care sunt evidențiate în situația centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă, ca fiind circumscripții electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv consiliul local a fost dizolvat”, prevede soluția instanței de fond a Curții de Apel București. Potrivit Autorității Electorale Permanente, la momentul actual, sunt cel puțin 51 de localități în cazul cărora sunt îndeplinite condițiile pentru organizarea alegerilor locale parțiale. “Reiterăm faptul că, potrivit reglementărilor legale în vigoare în materie electorală, Guvernul este obligat la organizarea alegerilor locale parțiale în termen de 90 de zile de la momentul vacantării mandatului de primar ori de la dizolvarea consiliului local. Refuzul Guvernului Ciucă de a organiza alegerile locale parțiale, în acord cu obligațiile legale, reprezintă un act de sfidare la adresa comunităților locale în cauză, precum și dovada acțiunii anti-democratice a actualei puteri politice pentru blocarea exercitării unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul de a alege și dreptul de a fi ales”, au mai transmis reprezentanții Forța Dreptei.

Doi incompatibili, unul decedat

Valerică Radu a fost suspendat, în luna noiembrie 2021, din funcția de primar al comunei Rebricea în baza sentinței definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a confirmat starea de incompatibilitate constatată de Agenția Națională de Integritate (ANI). Motivul pentru care primarul de la Rebricea a intrat în vizorul ANI, a fost faptul că prin 2011, acesta a angajat-o pe fiica sa, licențiată în specializarea “Administrație Publică”, pe funcția de consilier personal, în Primărie. Degeaba a încercat edilul să le explice situația celor de la Agenția de Integritate care a fost contextul și că fiica sa chiar are studii în domeniul pentru care a cooptat-o în echipa de la primărie, căci ANI a invocat litera legii care interzice astfel de angajări între membrii aceleiași familii. Agenția Națională de Integritate sa găsit incompatibilitate și în comuna Mălușteni. Aurel Gherghescu, primarul ales de locuitorii comunei în 2020, și-a pierdut scaunul de primar după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul față de decizia pronunțată de Curtea de Apel Iași, instanță care a dat dreptate Agenției Naționale de Integritate. Primarul comunei Mălușteni fusese găsit incompatibil după ce, în perioada 1 aprilie 2015 – 3 noiembrie 2016, a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de titular întreprindere individuală. O altă comună care a rămas fără primar în acest mandat este Pogana. Edilul de aici, Cristi Spiridon, se internase în 2021, la Alba Iulia, pentru a se vindeca de depresie. Pe fondul acestei boli, primarul și-a pus capăt zilelor în clinica unde fusese internat. Prefectura Vaslui a notificat Guvernul privind aceste situații și, conform Codului Administrativ aprobat prin OUG nr. 57/2019, data organizării alegerilor trebuia stabilită de către Executiv în termen de maximum 90 de zile de la data emiterii ordinului de prefect. Acest lucru nu s-a întâmplat în niciuna din cele trei unități administrativ-teritoriale, unde au rămas la conducere viceprimarii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.