spot_img
spot_img
27.3 C
Vaslui
18-iul.-2025

Vasluienii, lãsati fãrã „arme” în lupta cu antrax si rabia

- Advertisement -

PERICOL… Cazul femeii din judetul Teleorman, care a murit de antrax zilele trecute, i-a fãcut pe reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari sã reactioneze. Într-un comunicat remis presei, acestia si-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul cã în anul 2025 cetãtenii României se îmbolnãvesc si mor din cauza antraxului si a rabiei, având ca sursã animalele bolnave care nu au fost vaccinate. „Din lipsa fondurilor, fiecare D.S.V.S.A. a procedat cum a crezut de cuviintã, fãrã a tine cont cã acele mãsuri au caracter obligatoriu. Prin urmare, sunt judete precum Harghita, Mures, Vâlcea, Vaslui care nu au vaccinat animalele contra antraxului, alte judete au vaccinat animalele foarte târziu”, au mai precizat reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari din România.

În anul 2025, în România se moare de rabie si antrax, cu toate cã legislatia în vigoare spune clar cã vaccinarea contra antraxului a animalelor din speciile receptive este obligatorie, iar vaccinarea animalelor de companie contra rabiei este, de asemenea, obligatorie, costurile vaccinãrii fiind suportate de cãtre stat din bugetul Autoritãtii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (A.N.S.V.S.A.). Numai cã, potrivit Colegiului Medicilor Veterinari din România, bugetul de anul acesta al ANSVSA a fost puternic diminuat, ceea ce a fãcut ca pe plan local, multe DSVSA-uri sã aibã probleme cu aceste achizitii. „Pentru anul 2025, bugetul A.N.S.V.S.A. a fost diminuat consistent, chiar din capitolul alocat <Programului actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor> fãrã sã se fi efectuat o analizã pertinentã a consecintelor care pot sã aparã. Bugetul pentru acest program a fost redus ca si cum s-ar reduce un numãr de basculante de pietris din totalul necesar pentru un drum de tarã, iar acum suportãm consecintele dramatice. Prin memoriul nr. 305/31.01.2025 adresat Guvernului României si Ministerului de Finante, Colegiul Medicilor Veterinari a semnalat care pot fi consecintele diminuãrii bugetului alocat A.N.S.V.S.A. pentru programul de control al bolilor la animale, însã nimeni nu a tinut cont de cele semnalate”, au arãtat reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari.

Vasluiul, printre judetele unde medicii veterinari care nu au vaccinat animalele contra antraxului

Potrivit acestora, la nivel national au fost mai multe judete care nu si-au achizitionat vaccinurile contra antraxului. „Din lipsa fondurilor, fiecare D.S.V.S.A. a procedat cum a crezut de cuviintã, fãrã a tine cont cã acele mãsuri au caracter obligatoriu. Prin urmare, sunt judete precum Harghita, Mures, Vâlcea, Vaslui care nu au vaccinat animalele contra antraxului, alte judete au vaccinat animalele foarte târziu (fãrã a tine cont de prevederile tehnico-profesionale) si animalele nu avut timp sã-si dezvolte imunitatea contra antraxului, alte judete au vaccinat doar efectivele matcã (animalele adulte), altele au retras vaccinul antirabic interzicând vaccinãrile de completare contra rabiei. În concluzie, lipsa fondurilor a dus la o aplicare haoticã a prevederilor privind Programul de control al bolilor la animale pe teritoriul României în anul 2025. Din lipsa fondurilor, A.N.S.V.S.A. nu a mai permis D.S.V.S.A. judetene, încãlcând legislatia în vigoare, sã organizeze licitatii pentru atribuirea de contracte medicilor veterinari de liberã practicã organizati în conditiile legii, pentru efectuarea actiunilor din <Programul Strategic> si, prin urmare, un numãr mare de exploatatii de animale nu au mai fost supuse actiunilor de depistare si prevenire a bolilor. Sãnãtatea animalelor este parte importantã din sãnãtatea publicã, iar dacã nu se întelege acest aspect, chiar si acum când este foarte târziu, vor mai muri oameni din cauza neaplicãrii mãsurilor adecvate pentru depistarea si prevenirea bolilor la animale. Colegiul Medicilor Veterinari solicitã Guvernului Romaniei si în special domnului prim-ministru Ilie Bolojan, în subordinea cãruia se aflã A.N.S.V.S.A., sã analizeze de urgentã situatia, sã constate consecintele deja apãrute ca urmare a subfinantãrii și sã ia mãsurile necesare pentru a remedia ce încã se mai poate remedia”, se mai aratã în comunicat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.