spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
20-apr.-2024

Vasluienii nu mai pot merge la Sf. Parascheva. Pelerinii vor fi legitimati si sanctionati, dacã nu au domiciliul în Iasi | FOTO | VIDEO

- Advertisement -

HOTÃRÂRI… Vasluienii nu mai pot participa la pelerinajul Sf. Cuvioase Parascheva, programat în perioada 8-15 octombrie, la Iasi. Decizia a fost luatã de Comitetul National pentru Situatii de Urgentã si îi priveste pe toti credinciosii care nu au domiciliul în Iasi. Pelerinii ce se asazã la rând vor fi legitimati de autoritãti, iar dacã printre ei se aflã persoane care încalcã dispozitiile legale, vor fi sanctionate de politisti si jandarmi. Riscul epidemiologic este foarte mare, a explicat secretarul de stat Raed Arafat, nu doar prin participarea în sine la eveniment. Cãlãtoria pânã la Iasi în autocare si trenuri, în special creste riscul contaminãrii. Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au declarat cã îi încurajeazã pe cei care nu pot ajunge la Iasi la racla Cuvioasei sã se roage pentru alinare.

Gradul de infectare în municipiul Iasi a atins 1,58 si, încã de luni, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã a adoptat o serie de mãsuri, care intrã în vigoare astãzi: se închid restaurantele, cafenelele, dar si institutiile de culturã, unde nu vor mai putea fi organizate spectacole si concerte. De asemenea, iesenii nu vor mai putea atinge racla în care se aflã moastele acesteia, în schimb, sunt obligati sã poarte mãsti, sã pãstreze distanta cât stau la rând si sã se dezinfecteze pe mâini. „Arhiepiscopia Iasilor are obligatia delimitãrii raclei cu Moastele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii sã nu aibã contact direct cu aceasta”, se precizeazã în hotãrârea CJSU Iasi. De asemenea, CJSU i-a atribuit Arhiepiscopiei Iasilor responsabilitatea de a delimita un perimetru, având ca punct de referintã Ansamblul Mitropolitan Iasi, în care este permis accesul doar pentru pelerinii cu domiciliul sau resedinta în municipiul Iasi. Perimetrul va fi stabilit de comun acord cu organele de ordine si cu Primãria Iasi, iar accesul în zonã se va face doar cu actul de identitate. „Organizarea de sãrbãtori religioase este permisã doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau resedintã în locul unde se desfãsoarã evenimentul. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasã. Dacã se stã în autobuz ore întregi, e suficientã o persoanã infectatã ca sã îi infecteze pe toti. Sãrbãtorile religioase se fac, dar participanti sunt doar cei care au resedinta sau domiciliului în localitatea respectivã”, a anuntat secretarul de stat Raed Arafat.

Reactia Bisercii: „Întelegem cã noile mãsuri sunt justificate exclusiv de cresterea alarmantã a numãrului de pacienti cu Covid”

Biserica a transmis cã nu se opune mãsurilor luate pentru prevenirea rãspândirii coronavirusului, însã cere ca restrictiile sã nu afecteze libertatea religioasã si sã nu conducã la „contrarierea si tulburarea oamenilor credinciosi care compun majoritatea coplesitoare a societãtii românesti”, potrivit purtãtorului de cuvânt al patriarhiei, Vasile Bãnescu. „Întelegem, desigur, cã noile mãsuri ale autoritãtilor sunt justificate exclusiv de cresterea alarmantã a numãrului de pacienti cu Covid, de necesara prevenire si diminuare a îmbolnãvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea sectiilor ATI din spitale. Din perspectiva prezervãrii unor libertãti intangibile, precum fundamentala libertate religioasã, considerãm cã mãsurile sprijinite pe ratiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernãmânt si atentã bunãvointã, astfel încât ele sã nu conducã la afectarea acestor libertãti, la contrarierea si tulburarea oamenilor credinciosi care compun majoritatea coplesitoare a societãtii românesti. Mãsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de ratiuni sanitare foarte limpezi, precum si de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau institutii. Bisericile sunt prin natura lor spatii ale decentei, curãteniei si ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienã, la purtarea mãstii în anumite momente si la pãstrarea distantei de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spatiile liturgice si trebuie riguros respectate. Ceea ce în toatã perioada de pânã acum s-a fãcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România. Biserica Ortodoxã Românã a fost si rãmâne implicatã într-un mod fãrã precendent si fãrã termen de comparatie inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar si multor spitale din România”, a declarat Vasile Bãnescu, purtãtorul de cuvânt BOR.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.