14.5 C
Vaslui
26-sept.-2021

Vasluienii pot primi despăgubiri de sute de lei pentru penele de curent

MODIFICĂRI… Operatorii de distribuție a energiei electrice vor trebui să plătească despăgubiri consumatorilor în cazul penelor de curent. Decizia a fost luată de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), în ședința Comitetului de reglementare, în cadrul căreia s-a aprobat un nou ordin privind standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice. Această măsură va obliga distribuitorii de energie electrică să investească mai mulți bani în modernizarea rețelelor, care în unele părți din județul Vaslui sunt la pământ.

Principalele modificări se referă la includerea întreruperilor scurte, între 3 secunde și 3 minute, în categoria întreruperilor care se monitorizează și pentru care operatorii de distribuție sunt obligați să acorde compensații la depășirea numărului maxim stabilit prin standard. Pentru fiecare astfel de depășire, operatorii de distribuție vor acorda compensații tuturor utilizatorilor afectați, astfel: înaltă tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămână; joasă tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămână. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte și prevederea acordării de compensații utilizatorilor la depășirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide și eficiente pentru remedierea disfuncționalităților care în prezent se manifestă în diferite zone de rețea de joasă tensiune și care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum și generarea de disconfort clienților.

Alte modificări care vin în sprijinul consumatorilor

O altă prevedere este acordarea posibilității utilizatorilor de a-și monta pe cheltuială proprie analizoare de calitate care pot fi folosite în relațiile contractuale dintre aceștia și operatorii de distribuție. A fost aprobată reducerea, începând cu data de 1 ianuarie 2022, a abaterii pozitive permise a tensiunii de alimentare la joasă tensiune de la Â10% la Â5% din valoarea tensiunii nominale, monitorizată săptămânal. Această modificare asigură corelarea cu valoarea tensiunii maxime admisibile pentru echipamentele electrice și electronice care se alimentează la joasă tensiune, deținute de utilizatorii rețelei. O altă prevedere este adăugarea la indicatorii de calitate comercială a serviciului de distribuție a termenului de 90 de zile de realizare a racordării, inclusiv recepția și punerea în funcțiune a instalației de racordare pentru utilizatorii clienți casnici și clienți finali noncasnici ale căror locuri de consum sunt alimentate prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri. Pentru nerespectarea acestui indicator s-a prevăzut un cuantum al compensației de 100 lei, indiferent de nivelul de tensiune sau de categoria utilizatorului (persoana fizică/juridică). Se urmărește, astfel, îmbunătățirea activității de racordare a utilizatorilor la rețelele electrice de distribuție.A fost stabilit, de asemenea, un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuității în alimentarea cu energie electrică și a calității tehnice a energiei electrice. Prin actul normativ aprobat a fost prevăzut un calendar gradual pentru montarea de analizoare de calitate astfel încât 100% din stațiile electrice să fie monitorizate cu ajutorul acestor echipamente până la sfârșitul anului 2026, respectiv 100% din posturile de transformare până la 1 ianuarie 2028.

Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here