Vasluiul a luat AUR-ul la alegerile parlamentare, PNL doar argintul, iar PSD a rãmas constant

INCREDIBIL… Surprize mari la alegerile parlamentare în judetul Vaslui, partidul lui George Simion, AUR, reuseste un rezultat impresionant, clasându-se pe locul III, dupã PSD si PNL. Cel care acum doi ani organiza revelionul unionistilor la Fãlciu îi administreazã o bãtãie serioasã USR, dar si PNL. Practic acest partid “furã” 12 % din electoratul judetului si cel mai mult ia de la PNL. PSD îsi conservã voturile obtinute la locale, ceea ce demonstreazã cã armata de primari si-a fãcut datoria. Asadar, din primele estimãri în Parlamentul României, de la PSD vor merge: Gabriela Cretu, Edi Popica, Solomon Adrian si Irinel Stativã. De la PNL, ministrul Sãnãtãtii si probabil Tudor Polak la Camera Deputatilor, iar Iulian Bîca la Senat. AUR, cel mai probabil, o va trimite pe Enachi Raisa la Camera Deputatilor, dar si pe senatorul Andrei Busuioc. De la USR e posibil sã mai prindã un loc Mihai Botez, dar si Alin Silitrã la Senat. Mandate întregi însã le au doar Gabriela Cretu la Senat, Edi Popica, Adrian Solomon si Nelu Tãtaru, la Camera Deputatilor. Restul vor intra în loteria redistribuirii.

Rezultate SENAT în județul Vaslui

AUR, partidul minune al acestor alegeri, a fãcut ravagii si în judetul Vaslui, luând voturile de pe dreapta, dacã e sã ne raportãm la alegerile locale din septembrie. În judetul Vaslui, PSD câstigã detasat alegerile, cu un procent asemãnãtor de la locale, pe când PNL pierde între 11-12 procente care se duc 90% la AUR, iar restul la USR. În judet, partidul lui George Simion, cel care în 2020 fãcea revelionul cu unionistii la Fãlciu, a luat 12,6% atât la Camera Deputatilor, cât si la Senat. PSD îsi pãstreazã procentele de la locale si la Senat ia 37,8%, iar la Camera Deputatilor 36,63%. Astfel, partidul lui Buzatu are toate sansele sã ia un senator si trei deputati. PNL cu noroc poate lua senatorul, dar si pe cel de-al doilea deputat, fiindcã nu reuseste decât 21,31% la Camera Deputatilor si 21,6% la Senat. Astfel, AUR poate lejer sã obtinã un post de deputat si cu noroc si pe cel de senator. La USR norocul poatã sã aparã doar dacã Pro România si PMP nu intrã în Parlament. Astfel, poate visa la un post de parlamentar, fie el de deputat sau de senator. USR la Senat ia 10,4%, iar la Camera Deputatilor 10,8%. Pro România, partidul adoptiv a lui Dan Marian si a lui Daniel Olteanu, a luat sub scorul de la locale, iar dacã pe tarã nu treg pragul, adio Parlament. La Vaslui au reusit sã obtinã la Senat 6,45%, iar la Camera Deputatilor 10,4. PMP obtine nu cu mult peste 3%. Iatã, asadar, cum se scrie istoria alegerilor parlamentare în judetul Vaslui.

PNL câstigã alegerile doar în orasele unde are primar, AUR rupe tot

PNL, pe orase, câstigã alegerile doar în Bârlad si în Negresti, acolo unde au reusit si la alegerile locale. De exemplu, la Bârlad, PNL obtine 28,3% la Camera Deputatilor, iar la Senat 29,89%. La Negresti, tot 28,3% si la Camerã si la Senat. PSD vine pe locul II în aceste douã orase la micã distantã, iar pe locul III de abia se claseazã USR, care pierde asadar procente importante datoritã lui AUR. La Bârlad, de exemplu, AUR smulge 10%, iar la Negresti 15%. AUR obtine un scor incredibil si la Husi, peste 16%, dar si la Vaslui, unde reuseste peste 12% si îi ia fata USR. Pro România stã în sase procente la Vaslui si Bârlad. Si în mediu rural, AUR reuseste sã obtinã multe voturi, ceea ce-l claseazã la nivelul judetului Vaslui pe un onorabil loc III.

Rezultate DEPUTAȚI în județul Vaslui

AUR-ul lui George Simion, printre preferintele vasluienilor: se preconizeazã a treia fortã a judetului

Surprizã de proportii în judetul Vaslui, unde Alianta pentru Unirea Românilor adunã mai multe voturi decât se astepta oricine. Reprezentantii celorlalte partide politice nu înteleg cum este posibil ca un partid înfiintat în urmã cu un an sã fie atât de votat de vasluieni. Discursul nationalist, împotriva corporatiilor si a tuturor celor care îsi bat joc de români, a fost secretul cu care George Simion a devenit cea mai mare surprizã la aceste alegeri. La doar câteva minute dupã anuntarea rezultatelor exit-poll, liderul AUR a declarat cã nu va pactiza cu niciun partid politic, deoarece formatiunea sa politicã a fãcut deja o aliantã, cu românii care au votat-o. “Ce se întâmplã în seara asta e numai începutul. Pentru AUR este o mare victorie, pe care reusim sã o obtinem dupã un an de la înfiintare. Felicitãri sutelor de mii de sustinãtori, sutelor de mii de români adevãrati, lor le apartine aceastã victorie. Nu vom dezamãgi poporul român, nu îl vom trãda, nu vom intra în nicio coalitie de guvernare. Suntem oamenii faptelor, rãmânem cei care au zis de la bun început cã nu vedem nicio diferentã între partidul lui Klaus Iohannis si partidul lui Marcel Ciolacu. Vom merge înainte doar pe calea noastrã, votând fiecare lege si fiecare initiativã care este în interesul poporului român. De acum înainte trebuie sã avem grijã pentru salvarea democratiei în România si sã luptãm pentru libertatea noastrã. Reprezentãm o fortã politicã nouã, nu suntem extremisti, dar suntem radicali fatã de sistemul care ne-a distrus speranta la viatã în ultimii 30 de ani. Este prima bãtãlie pe care AUR o duce ca fortã politicã patrioticã, vor urma altele, de aceea în seara aceasta fac un apel cãtre toti românii de bunã credintã sã se alãture AUR pentru a schimba pe toate palierele societatea româneascã. Nu ne-a fost usor sã intrãm în mizeria numitã politicã, dar am fãcut-o pentru cã este singura variantã pentru a reforma societatea si pentru a-i uni pe toti cei de bunã credintã. Asa cum am mai spus, nu vom face aliante cu niciun partid pentru cã noi avem deja o aliantã, cu românii. Suntem pe primele pozitii la voturile românilor de peste hotare, asteptãm numãrarea voturilor si cerem pedepsirea celor vinovati pentru fraudarea alegerilor din strãinãtate” a declarat George Simion, imediat dupã ce au fost publicate rezultatele exit-poll-urilor. Desi la ora 21:00 era creditatã cu 5% din voturile românilor, dupã 2 ore de numãrat buletinele de vot, AUR a crescut, potrivit televiziunilor centrale, la 9%.

Peste 30.000 de vasluieni au spus “pas” alegerilor parlamentare, fatã de 2016. Fundu Vãii si Putu Olarului au dat clasã la prezentã celor din urban

DIFERENTE… Peste 5,7 milioane de români au votat duminicã, la alegerile parlamentare 2020. Prezenta la vot a fost cea mai scãzutã din istoria post-decembristã a alegerilor legislative, adicã de 31,84%. Dacã la nivel national voturile din urban au fost cu 458.265 mai multe decât în rural, în judetul Vaslui prezenta mai numeroasã a fost la sate. Astfel, din totalul celor 98.920 de cetãteni care si-au exercitat dreptul la vot, 56.689 au provenit din mediul rural, adicã un procent de 57,3 din totalul numãrului de voturi. Cea mai mare prezentã la urne din judetul Vaslui s-a înregistrat în satul Valea Târgului din comuna Puscasi, acolo unde, din cei 120 de înscrisi pe liste, 112 s-au prezentat la urne, ceea ce înseamnã un procent de 93,33%. Prezente numeroase au fost si în satele Fulgu (comuna Puiesti) – 51,63%, Fântânele (comuna Puiesti) – 55,55%, Tomsa (comuna Hoceni) – 59,71%, Drânceni – 55,01%, Polocin (comuna Pogonesti) – 58,12%, Fundu Vãii ( comuna Lipovãt) – 66,66%, Putu Olarului (comuna Ibãnesti) – 55,33%, Sipeni (comuna Blãgesti) – 65,07%, Mihail Kogãlniceanu (comuna Arsura) – 72,72%. De partea cealaltã, sectiile de vot cu cea mai scãzutã prezentã sunt cele din municipiul Vaslui, unde sunt arondati cetãtenii din Republica Moldova cu domiciliul aici. Fatã de alegerile din 2016, când s-au prezentat la urne 129.709 vasluieni (32,9%), la alegerile locale din 6 decembrie, anul acesta, doar 98.920 (23,55%) de cetãteni au votat, rezultând o diferentã de 30.789 de voturi.

La Vaslui a fost dezastru 

ABSENTEISM…În municipiul Vaslui, au fost sectii de votare care duminicã nu au depãsit nici mãcar 1% prezentã la vot. La Clubul Prietenia, de exemplu, unde sunt înscrisi pe liste 1564 de cetãteni, doar 13 si-au exercitat votul, dintre care 11 pe listele suplimentare. La o sectie de la Liceului “Mihail Kogãlniceanu” situatia este si mai scandaloasã, atât timp cât din cei 1968 înscrisi pe liste, doar 11 s-au prezentat la urne, adicã un procent de numai 0,55%. Si la unele sectii de la Scoala nr. 3 “Constantin Parfene” (1933 înscrisi -22 prezenti), Liceul cu Program Sportiv (1711 înscrisi -34 prezenti), Scoala Gimnazialã “Alexandra Nichita (1798 înscrisi – 16 prezenti) numãrul celor care s-au ostenit sã vinã la urne s-a învârtit în jurul procentului de 1%. Aceste cifre reprezintã harta cartierelor din municipiul Vaslui unde sunt cazati cei peste 60.000 de moldoveni care au umflat listele electorale. Din cauza acestor cetãteni care locuiesc fictiv în orasul nostru, Vasluiul a fost dat exemplu negativ, duminicã, în toatã tara, fiind clasat la coada judetelor cu cea mai micã prezentã la urne. Din cei 121.816 vasluieni care locuiesc în municipiul resedintã de judet, doar 17.481 si-au exercitat dreptul la vot, ceea ce înseamnã o prezentã de putin peste 14%.

Amenzi usturãtoare si dosare penale pentru cei care au încãlcat Legea electoralã 

ÎN AFARA LEGII… Un bãrbat si-a fotografiat buletinul de vot, apoi si-a pus poza pe retelele de socializare. Acesta si-a pus stampila pe partidul lui Ponta si îi sfãtuia pe vasluieni sã facã la fel, desi acest lucru e interzis în ziua alegerilor. Pentru fapta sa, vasluianul s-a ales cu o sanctiune contraventionalã în cuantum de 600 de lei. De asemenea, politistii s-au sesizat din oficiu, în urma aparitiei unui material în mediul online (pe o retea de socializare) si au efectuat verificãri cu privire la continuarea propagandei electorale. Înainte de încheierea procesului electoral au mai fost înregistrate patru sesizãri cu privire la fapte ce pot avea legãturã cu procesul electoral. În fiecare dintre aceste situatii, au fost demarate imediat verificãri. De altfel, s-a aplicat si o sanctiune contraventionalã în cuantum de 1.500 de lei, unui bãrbat de 43 de ani din localitatea Hoceni, pentru amplasarea afisajului electoral în alte locuri decât cele stabilite. În cazul unei alte sesizãri formulate de un bãrbat de 47 de ani din Brãila, cu privire la faptul cã nu a fost lãsat sã-si exercite dreptul de vot la o sectie de votare de pe raza localitãtii Mãnãstirea, comuna Mãlusteni, judetul Vaslui, a fost deschis un dosar de cercetare penalã sub aspectul sãvârsirii infractiunii de împiedicarea exercitãrii drepturilor electorale. Într-o altã localitate din comuna Lipovãt, judetul Vaslui, politistii fac cercetãri dupã ce au fost sesizati prin 112 cã reprezentantii unui partid politic transportã alegãtori la sectia de votare. În restul cazurilor sunt continuate verificãrile. Politistii sunt în continuare la datorie pentru a se asigura cã procesul de vot se va desfãsura, ca si pânã acum, în conditii de sigurantã. De asemenea, la nivelul judetului Vaslui, în Centrul de Retinere si Arest Preventiv al Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, si-au exercitat dreptul de a vota un numãr de 23 de persoane. Totodatã, 217 persoane încarcerate în cadrul Penitenciarului Vaslui au depus cereri pentru a-si exercita dreptul la vot. Structurile Ministerului Afacerilor Interne rãmân la datorie pentru a asigura buna desfãsurare a procesului electoral. Pentru prevenirea unor evenimente negative, vã recomandãm sã respectati legislatia electoralã si regulile de convietuire socialã.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ