spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Vasluiul, capitala alimentatiei sãnãtoase, timp de trei zile (foto)

- Advertisement -

Începând de ieri si pânã vineri, Vasluiul devine gazda unui seminar transnational programat în cadrul retelei tematice URBACT „Sustainable Food in Urban Communities”. Seminarul face parte din reteaua tematicã URBACT „Sustainable Food in Urban Communities” („Alimentatie sustenabilã în comunitãtile urbane”). La seminar participã partenerii de proiect, reprezentanti ai primãriilor din Amersfort (Olanda), Atena (Grecia), Bristol (Anglia), Brussels (Belgia), Goteborg (Suedia), Lyon (Franta), Mesina (Italia), Oslo (Norvegia), Ourense (Spania) si Vaslui. Acest proiect important, care s-a desfãsurat deja în sapte din cele nouã orase implicate, vine într-un moment în care se pune necesitatea schimbãrii modului de perceptie fatã de alimentele consumate. În cele trei zile cât vor sta în judet, europenii vor sã învete cum se poate produce mâncare sãnãtoasã în fermele si grãdinile din orase si de lângã orase. Partenerii strãini se vor întâlni cu agricultori, comercianti, oameni de afaceri.

Proiectul „Sustainable Food in Urban Communities” vizeazã impactul asupra mediului înconjurãtor la toate nivelele lantului alimentar; reducerea cantitãtii de alimente irosite si cãutarea de solutii la faptul cã cetãtenii s-au înstrãinat de originea alimentelor pe care le consumã, încurajându-i sã aleagã un regim alimentar de provenientã localã, mai sãnãtoasã, iar dacã este posibil, se va încerca implicarea acestora în productie. Proiectul urmãreste trei obiective: Cresterea productiei urbane de produse alimentare durabile (fructe, legume, preparate locale, etc.), care analizeazã cãile prin care se poate facilita dezvoltarea acesteia în fermele si grãdinile din mediul urban si periurban; Distribuirea produselor alimentare, care analizeazã lantul aprovizionãrilor, reducerea distantelor parcurse si diminuarea emisiilor de carbon; Educatia consumului, care analizeazã mijloacele prin care oamenii pot fi determinati sã se bucure de alimente sãnãtoasesi sãaprecieze productia localã de bunã calitate. Pânã în prezent, în toate tãrile participante au mai avut loc încã sapte întâlniri de lucru, ultima vizitã urmând sã se organizeze în Grecia. Seminarul transnational de la Vaslui se desfãsoarã în perioada 17-19 septembrie 2014, cu participarea partenerilor de proiect din Amersfort (Olanda), Atena (Grecia), Bristol (Anglia), Bruxelles (Belgia), Goteborg (Suedia), Lyon (Franta), Mesina (Italia), Oslo (Norvegia), Ourense (Spania) si Vaslui. Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, a salutat invitatii din tãrile partenere la proiect, precizând cã toate etapele de la Vaslui se vor desfãsura conform programului stabilit. “Proiectul a început în anul 2012. Am participat la dezbaterile de la Bruxelles, apoi au continuat etapele din Italia si Franta, unde au participat colegii nostri. V-am asteptat cu drag la Vaslui si am convingerea cã vã veti simti bine la noi. Acest lucru nu se va întâmpla fãrã aportul celorlati colegi care ne-au fost alãturi, printre care se numãrã grupul local de sprijin si viceprimarii orasului, Sorin Radu si Daniel Neacsu. Este soare la Vaslui, nu va ploua, iar toate întâlnirile cu fermierii, oamenii de afaceri, comerciantii se for desfãsura conform programului. Vã asigurãm cã vã vom sprijini pentru a avea o sedere cât mai plãcutã în Vaslui, un oras cu oameni linistiti, cu 70.000 de locuitori, oameni care vor sã trãiascã frumos si sãnãtos”, a spus Vasile Pavãl. În urmãtoarele trei zile, partenerii din tãrile europene se vor întâlni cu membrii ai grupului local de sprijin din cadrul retelei tematice a proiectului. Este vorba despre producãtori de legume, fructe, miere de albine, producãtori de vin de la nivelul judetului Vaslui. Ieri, delegatia a fost invitatã sã viziteze mai multe livezi din jurul Vasluiului, urmând ca, joi si vineri, sã se desfãsoare sedinte pe grupuri de lucru, fiind prezente la Vaslui în jur de 30 de reprezentanti ai administratiilor locale din cele nouã orase participante la proiect. Dupã ce vizitele în cele nouã tãri vor fi finalizate, la conferinta de închidere a proiectului se vor trage concluziile privind alimentatia din centrele urbane monitorizate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.