spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Vasluiul în flãcãri

- Advertisement -

PÃDURI ARSE Nouã incendii s-au produs în ultimele zile, în zona de competentã a Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui, sapte dintre acestea fiind arderi necontrolate. Aproape toate au fost datorate inconstientilor care au încercat sã curete terenurile agricole în vederea arãturilor de toamnã, prin incendierea vegetatiei uscate. Face exceptie interventia la un autovehicul la Stãnilesti (Husi).

Duminicã, 28 august, la ora 16.43, pompierii de la Sectia Husi au intervenit cu o autospecialã de lucru cu apã si spumã pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un autovehicul în localitatea Stãnilesti. Focul a distrus aproximativ 50 metri pãtrati din acoperisul din tablã pe asterealã din lemn al garajului, anvelopele încãrcãtorului si a degradat cabina acestuia. Cauza probabilã a producerii incendiului a fost focul deschis în spatii deschise. Acesta a fost un caz izolat, în ultimele trei zile au fost semnalate mai multe incendii necontrolate care au fost, probabil, puse intentionat, pentru curãtarea miristilor sau a vegetatiei uscate, incendii care se puteau extinde si pe suprafete acoperite de pãduri. De exemplu, luni, 29 august, în jurul orei 12.00, douã echipaje de pompieri de la Detasamentul Vaslui au intervenit cu o autospecialã de lucru cu apã si spumã si un autocamion, pentru stingerea unui incendiu la o zonã de vegetatie uscatã, care ameninta sã se propage la liziera pãdurii din cadrul Ocolului Silvic Brodoc. Interventia pompierilor a durat mai bine de douã ore, focul distrugând aproximativ 20 hectare de vegetatie uscatã. La stingerea incendiului au participat si echipe de pãdurari din cadrul Directiei Silvice Vaslui, care au încercat sã limiteze focarele de incendiu care se puteau extinde si la pãdurea Paiu. O parte din cele 20 ha erau chiar în liziera pãdurii Paiu, astfel cã a fost mistuitã de foc si o parte din vegetatia forestierã din marginea arealului. În afarã de aceste evenimente, pe teritoriul judetului, în acest weekend au mai fost incendii la Puscasi, unde, din cauza unui foc lãsat nesupravegheat de cãtre un cioban, circa sase ha de islaz au fost mistuite de foc, dar si la Mãrãseni, o jumãtate de ha de vegetatie forestierã si pãsune înierbatã au ars, sau la Husi, unde un incendiu a afectat o suprafatã de nu mai putin de 8 ha.

Pãdurarii si voluntarii – în sprijinul pompierilor

În afara echipajelor de pompieri de la ISU Vaslui, în mai multe locuri unele focare de incendiu au fost stinse cu ajutorul pãdurarilor sau lucrãtorilor silvici, sau a pompierilor voluntari din zonele afectate. Astfel, spre dupã-amiazã, au fost semnalate incendii care amenintau fondul forestier la Iazul Dracului, comuna Ivãnesti, sau Soci, comuna Gherghesti, de mai micã întindere, la care au contribuit, pentru stingerea lor, voluntari din satele din apropiere. Un alt incendiu a fost stins la Dragomiresti, focul afectând o suprafatã de nu mai putin de 50 ha de vegetatie ierboasã si lemnoasã, în mare parte terenurile apartinând ANIF sau persoanelor particulare. Un alt punct în care a fost nevoie de interventia atât a pompierilor din cadrul ISU, cât si a voluntarilor, a fost în localitatea Corbu. Pentru stingerea incendiului din zona Paiu, fumul acestuia fiind la un moment dat vizibil chiar si din municipiul Vaslui, a fost nevoie de interventia a 14 pompieri, 15 voluntari din Lipovãt, dar si a peste 30 de salariati ai Directiei Silvice Vaslui, îngrijorati cã incendiul se putea extinde spre fondul forestier. Cauza principalã a incendiilor a fost neglijenta localnicilor care, pentru a pregãti terenul agricol în vederea lucrãrilor de toamnã, au dat foc la miristi, fenomen care, în ciuda tuturor avertizãrilor si a sanctiunilor, se repetã în fiecare an. Mai ales acum, când fenomenul de secetã este instalat, vegetatia uscatã ia foc foarte usor, iar incendiul se propagã foarte repede, cei care dau foc scãpând focarele de sub control, dar, mai grav este cã aceste peroane dispar de la locul faptei fãrã a semnala organelor competente pericolul. „Fondul forestier de stat sau privat aflat în administrarea Directiei Silvice nu a fost afectat pânã acum de aceste incendii, doar lãstãrisul, fãrã valoare economicã, fiind afectat în câteva locuri. Doar la Husi, în urma unui incendiu de sãptãmâna trecutã, paguba se ridicã la circa 1800 lei (18 milioane lei vechi). Echipele de pãdurari si voluntari sunt în alertã, si doar datoritã acestor oameni au fost limitate efectele incendiilor provocate de acesti inconstienti care dau foc miristilor fãrã a-si lua cea mai elementarã mãsurã de sigurantã. Aceste lucruri se întâmplã în fiecare an, si pânã nu se vor lua niste mãsuri drastice, nu vãd nici o îmbunãtãtire a situatiei”, declarã Dumitru Popoiu, directorul Directiei Silvice Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.