spot_img
27.5 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Vasluiul nu mai este roșu: sângerează! Ciocu’ mic, Solomon este noul șef de județ! (TABEL)

- Advertisement -
VICTORIOS… Adrian Solomon are motive să fie bucuros. În urma acestor alegeri nimic nu va mișca în județ fără aprobarea sa!

“DEMOCRAȚIA A ÎNFRÂNT”… Județul VasluI, din păcate, nu mai este roșu, ci sângerează adundent. PSD a câștigat primăriile din toate municipiile din județ, plus orașul Murgeni. PNL pe urban a rămas doar cu orașul la Negrești. Din 81 de comune, PSD a câștigat în 72,83% dintre acestea, adică 59 de comune. Principalul partid de Opoziție, PNL, a câștigat doar în 18, dintre care, comune mici, sub 900 de voturi, cum are fi: Ibănești, Bogdănița, Arsura, Deleni, Miclești sau Crețești. Pentru a arăta dimensiunea pesederizării județului, să mai luăm în calcul un indicator: din 1060 de mandate de consilieri locali cât are județul, 53,86%, adică 541 de consilieri, aparțin PSD-ului. Dacă e să facem un calcul statistic, fiecare secție de votare din județ a “produs” câte un consilier PSD din doi. PNL nu a reușit să obțină decât 259 de mandate din 1060, adică un procent de 24,43%, iar celelalte partide de opoziție ADU și AUR au fiecare câte 109 mandate de consilier de fiecare, ceea ce în procente înseamnă câte 10,28% pentru fiecare partid. În rest, celelalte partide, cu tot cu independențI, au reușit să strângă 19 mandate. Vorbim de PUSL, Pro România, SOS și independenții. Aceste date vorbesc de la sine. Democrația este în pericol la Vaslui, dacă mai luăm în calcul un indicator care măsoară echilibrul politic din comunități. Din cele 86 comune și orașe câte are județul, în 62 dintre ele se fac majorități cu un singur partid: PSD are 40 de astfel de majoritați, PNL 11 și USR doar o primărie. Doar în 24 de comunități din 86 se vor face alianțe pentru a obține majoritatea. Acest indicator arată că în 72,1% din comunitățile din Vaslui, vor fi dictate de partidul unic afalt la putere. Primarii vor avea forțe nebănuite, ei vor centra și tot ei vor da cu capul. La fel va fi și la CJ Vaslui. PSD are majoritatea cu 17 consilieri și cu votul președintelui ajung la 50% plus unu din numărul de voturi. Opoziția va face doar figurație, fiindcă prin vot nu vor putea face nimic. Vorba unui parlamentar PDL din 2008 (Anca Constantinescu): „Ciocu’ mic la ei, nu la noi, că acu’ suntem noi la putere!”

În 2008, un parlamentar PDL, Anca Constantinescu, avea să scoată o perlă care s-a viralizat în spațiul public și a rămas etalon pentru cei care exultă după terminarea unei campanii electorale: „Ciocu’ mic la ei, nu la noi, că acu’ suntem noi la putere!”. Așa și acum! Solomon Șaormă, în calitate de președinte PSD Vaslui, poate decreta la Vaslui: Ciocu’ mic! Partidul său a spulberat opoziția de dreapta, fie că se cheamă PNL, USR, PMP, Forța Dreptei sau AUR. Am prezentat mai sus argumentele pentru care Vasluiul a trecut de la stadiul de județ roșu, la unul care sângerează. Este total controlat de PSD, cu mici excepții. Dacă PSD are 541 de consilieri în tot județul și nu există comunitate unde ei să nu aibă reprezentant, iată că PNL are găuri în 8 comune: Al Vlahuță, Gârceni, Mălușteni, Poienești, Solești, Ștefan cel Mare, Tutova și Voinești. De asemenea, acest partid nu a avut candidat la primărie la Coroiești, Vutcani, Dodești, Solești, Mălușteni, Ștefan cel Mare, Puiești sau Voinești. Și AUR, de asemenea, are o astfel de contraperformanță, nu are consilieri locali în 28 de comune, iar ADU în 37. Iată o explicație de ce PSD a reușit o așa performanță. Când nu ai candidat la funcția de primar sau nu ai listă de consilieri în toate circumspcripțiile, atunci nu poți emite pretenții.

Partidele mici care au ciupit, ici, colo, câte un consilier local: PUSL, Pro România, SOS România, Partidul Ecologist Român

Partidele mici au ciupit voturi sporadic prin comune. De exemplu, PUSL lui Marius Iamandi are 9 consilieri, câte unul în Bârlad, Codăiești, Coroiești și Bogdănița, iar restul de 5 la Ivești, acolo unde are și un primar. Pro România, care la un moment dat se aliase când cu PNL, când cu PSD, are 7 consilieri, câte unul în Bogdănița, Crețești, Găgești, Ivănești, Miclești și doi la Boțești. Partidul lui Diana Șoșoacă, care a reușit surpriza de a trimite doi parlamentari la Bruxelles, față de numai șase cât a trimis AUR, are la Vaslui doar 3 consilieri: Vinderei, Dumești și Drânceni. Mai este un ecologist la Tătărăni și doi independenți, la Bârlad și Negrești. A mai fost un candidat independent care a trecut pragul, în comuna Iana, care a trecut pragul electoral, dar care nu a reușit să strângă voturile necesare de a lua mandatul. În comuna Iana, coeficientul electoral a fost de 123 de voturi, iar Daniel Bărbăscu, cu cele 6,39% (110 voturi) nu a intrat consilier. I-ar mai fi trebuit 13 voturi. Curat ghinion!

Doar 14 primării și-au schimbat edilii. În trei comune au revenit foștii primari

PUȚINE SCHIMBĂRI… Așa cum am mai spus, în județul Vaslui au fost trei comunități, unde nimeni nu a avut curajul să-l contracandideze pe edil. Este vorba de comuna Vutcani, Dodești și Coroiești. Un lucru interesant este că după aceste alegeri doar în 14 comunități primarii s-au schimbat. Iată lista: Bogdănești (ADU), Miclești (PNL), Laza (PNL), Bogdănița (PNL), Ivești ( PUSL), Berezeni (AUR), Tăcuta (AUR) și restul PSD, la Vaslui, Dragomirești, Voinești, Pogana, Perieni. Trei dintre ei revin, după o pauză de patru ani: Albești, Voinești și Pogana. Ultimii doi și-au terminat de ispășit interdicția de a candida, dictată de instanțele de judecată.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

 1. gaozari inrositi la forja proletara a partidului , rosii in gaoaza rosii in gura. gilcile inrosite ale psd cu aroma de tepari banditii astia rosii. pleava proletara de partid a inrosit judetul ciuma rosie a pus stapinire pe judet. vine foamea baeti cu astia dupa japca si hotie baska spagarie , panarame la costum care umbla dupa cite un tun dupa lovele grele.

 2. Shaormarule Sulamon, sa tii minte ce kkt mananci. Ala nemestecat de care ziceai zilele trecute, o sa ti-l bage pe gat Mihaila, daca isi pune mintea cu tine !!! Ala e sportiv prostule, nu un gaozar tigan, pitic si gras cum esti tu ! Uita-te in oglinda înainte sa deschizi gura. Te bate ala intr-o zi, pentru toata saptamana imputitule !!! Ia si te mai spala, caci stii foarte bine, ca un tigan parfumat, e ca un kkt. Oricat l-ai parfuma, tot a kkt pute ! Asa sunteti voi, ciorile !!

 3. Ba Timo, e clar, nici cu penitza sau analiza nu te descurci, ci cred ca doar cu furculita.
  De ce? Pai plasezi titlul mare, cu sangeratul, și apoi, mai jos, ideea – forta: „VICTORIOS… Adrian Solomon are motive să fie bucuros. În urma acestor alegeri nimic nu va mișca în județ fără aprobarea sa!”.

  Pai ce sa mai înțeleagă cititorul, deșteptule, primul sau al doilea mesaj?

  Timo, Timo, mimezi jurnalismul, nu ai treaba cu asa ceva.
  Dacă o termini cu Tataru, închizi prăvălia și poate se redeschide Barul Turn! Mai multor boemi și analiști regaseai acolo, odată, decât acum, în redacția ta.

 4. Popica ar trebui sa înțeleagă ca fără Solomon în preajma sa, nimeni, dar absolut nimeni, nu l-ar baga în seama! Este cunoscut (mai ales) în PSD pentru neseriozitatea sa, lipsa de cuvânt și altele.
  E apreciat dintr-o singura privinta: ca vaca de muls. Dar, asta cât o mai tine.

  • Ce treaba are Popica in ecuatia asta? Ce va mai place sa ii dati la o parte pe astia tineri. Eu am votat PSD acum datorita tinerilor! Partidele ttebuie sa puna pe functii tineri! Primari tineri, prefecti tineri. Au alta viziune!

  • Doamna director, vol. II se va numi: “ NU O MAI SUGE, RAMONA!” Hoască bătrână, vezi-ti de cateringul tău! Ai ajuns de nu ești buna nici de căciulă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.