spot_imgspot_img
13.9 C
Vaslui
20-apr.-2024

O familie de medici moldoveni castiga 60.000 Euro/an (foto-video)

- Advertisement -

Medicii nostri pleacã în strãinãtate pentru salarii de 60.000 de euro, moldovenii îi câstigã aici

POVESTE DE SUCCES… În urma materialului apãrut ieri în ziarul nostru, referitor la câstigurile medicilor de familie, zeci de vasluieni au sunat la redactie pentru a-si exprima nemultumirile fatã de calitatea actului medical din centrele de permanentã. Multi s-au plâns cã doctorii din centrele respective nu prea se omoarã cu firea când vine vorba de îngrijirea pacientilor, altii s-au plâns cã, desi au un program pe usã, foarte putini medici sunt de gãsit pe timpul noptii la datorie. Mânati de nemultumirile cititorilor nostri, ieri am vizitat unul din centrele de permanentã cu cele mai proaste referinte, cel de la Cozmesti. Acolo am întâlnit-o pe Mitic Nina, medic din Moldova, care din 2007 profeseazã în judetul Vaslui. “Dincolo de Prut oamenii sunt mai mofturosi, mai dificili, aici lumea e mai întelegãtoare. E mult mai bine în România.” ne-a declarat medicul de familie Nina Mitic. Spune cã în anul 2014, împreunã sotul ei, medic de familie în aceeasi comunã, au câstigat aproximativ 60.000 de euro brut, din care au trebuit sã plãteascã taxele si impozitele, contabilul, si cele douã asistente. “N-am tras linia sã vedem cu cât am mai rãmas, dar cred cã vorbim de o sumã sub 40% din cei 60.000 de euro.” a mai afirmat medicul Mitic. “Sã nu aparã nimic în presã, pentru cã nu am o relatie bunã cu presa. Dacã apare, fac infarct.” ne-a sfãtuit medicul înainte sã plecãm.

Lumea din sat îi spune “spital”. Îti dai seama cã denumirea e mult prea pompoasã imediat ce-i intri în curte. Fãrã luminã afarã, drumul de la poartã pânã la usã se face mai mult pe bâjbâite. De fapt, Centrul de permanentã Cozmesti este gãzduit de o scoalã pãrãsitã, renovatã între timp cu eforturile financiare ale celor cinci medici care fac de gardã acolo. Ajunsi la intrare, batem în geam pentru a fi primiti înãuntru. Ne întâmpinã domnisoara asistentã cu un friguros “ce doriti?”. Ne prezentãm, spunem cã suntem de la presã si cã vrem sã vorbim cu medicul de gardã. Ne ghideazã spre camera de gardã, unde într-o atmosferã la fel de rece ca afarã suntem primiti de medicul Mitic Nina. “Dacã sunteti de la presã, eu n-am ce sã vorbesc cu voi. Nu suport presa”. Ne povesteste de un episod de acum câtiva ani cu o televiziune, care în loc sã prezinte lucrurile frumoase de la cabinet, s-a concentrat pe toaleta insalubrã. Îi întelegem supãrãrile, dar îi explicãm cã scopul nostru acolo este cu totul altul, de a elucida traseul banilor pe care un medic de familie îi încaseazã de la CJAS si cu cât mai rãmâne acesta în mânã dupã plata taxelor, impozitelor si a angajatilor.

“Sunt sume frumoase, într-adevãr, dar nouã ne rãmâne mai putin de 40 % din ele”

Nina Mitic este din Republica Moldova. Pânã în 2007 a fost medic internist în Bãlti. A lãsat viata de medic de oras din Moldova, pe cea de medic de familie dintr-o comunã vasluianã. Spune cã se meritã. “Sotul meu a venit în 2000 în România iar sapte ani mai târziu l-am urmat si eu. Diferenta dintre sistemele de sãnãtate din cele douã tãri este uriasã. În primul rând, din punct de vedere al pacientilor. Aici lumea e mult mai întelegãtoare, mai amabilã. Dincolo de Prut, cei care au nevoie de medic sunt mai mofturosi, mai dificili. Apoi din punct de vedere al banilor, lucrurile stau mai bine aici. Ca medic, în centrul de permanentã câstig 12 lei pe orã, iar asistenta mea, 8 lei. Nu mã plâng. Ca medic de familie, pe capitatie, câstig 2500 de lei pe lunã. Sunt sate mici, populatia nu e asa numeroasã. Anul trecut, împreunã cu sotul meu, si el medic de familie aici, am avut un venit pe cabinete de aproximativ 60.000 de euro brut. Vorbim de ambele servicii, si de medic de familie si de medic la centrul de permanentã. E o sumã importantã, dar care, mai bine de jumãtate se duce pe diferite cheltuieli. Din banii astia trebuie sã plãtim taxele si impozitele, trebuie sã plãtim cele douã asistente, contabilul. Cred cã la final, dupã ce tragem linie, eu si sotul rãmânem cu mai putin de 40 % din suma respectivã.” a spus Nina Mitic. Anul trecut, SC Miamed Com SRL, firma sotilor Anatolie si Nina Mitic au decontat de la CJAS suma de 71.000 de lei de pe urma serviciilor de la centrul de permanentã de la Cozmesti.

“5-6 pacienti ne trec pragul sãptãmânal”

Una dintre sarcinile de serviciu ale medicilor din centrele de permanentã este si asigurarea de consultatii în regim de gardã la domiciliul pacientului. Însã Nina Mitic declarã cã, pe timpul cât e la serviciu, nu are voie sã pãrãseascã centrul. “Pacientul dacã este bolnav, trebuie sã vinã aici. Eu nu pot sã închid si sã plec pe teren. În plus, ca sã mã deplasez mi-ar trebui o masinã, un sofer. Dacã omul e prea bolnav sã se dea jos din pat, sã cheme Salvarea.” a fost sfatul medicului dat locuitorilor din comunele arondate centrului de permanentã de la Cozmesti. Cazurile cu problemele “reale”, care au necesitat anul trecut cheltuieli de peste 700 de milioane de lei vechi de la CJAS sunt celor ale pacientilor cu ameteli, tãieturi, dupã cum declarã chiar Nina Mitic.”În general, cei care ne trec pragul sunt bolnavii de epilepsie, cei cu ameteli, sau cu diferite tãieturi. Sãptãmâna trecutã, cât am fost eu de gardã, cred cã au venit 5 persoane, azi, pânã la ora asta (n.r. ieri, ora 20:00 ) a venit un singur cetãtean.”

http://youtu.be/Eo7KQYrdEeA

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.