Vasluiul, ultimul la finantari din fonduri europene

SITUATIE DEZASTRUOASÃ… În sesiunea din luna mai pentru accesarea de fonduri prin Mãsura 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole”, vasluienii au depus doar 7 proiecte, din totalul de 691 depuse la nivel national, adicã mai putin de 1%. 3 proiecte ale fermierilor vasluieni au fost propuse spre finantare, alte patru fiind considerate eligibile, dar ne-având punctaj destul de mare, nu au primit finantare. Doar pânã în 2013 agricultorii din România mai pot accesa acest tip de finantare de la UE, si aceasta doar în limita fondurilor rãmase. Pentru un judet preponderent agricol, numãrul mic de proiecte depuse aratã ori cã producãtorii vasluieni o duc prea bine, si nu au nevoie de bani europeni, ori cã suntem atât de slabi, încât la mai bine de trei ani de la aderarea la UE nu sunt în stare sã cerem bani, asa cum fac alti fermieri, poate chiar din tãri mai dezvoltate decât noi!

Fondurile alocate în cadrul acelei sesiuni au fost de 150 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro au fost alocati pentru sectorul vegetal, iar 90 de milioane de euro pentru sectorul animal. Din pãcate, fermierii din judetul Vaslui sunt iar printre codasii tãrii, doar 7 proiecte fiind depuse în sesiunea din mai. Singurul lucru bun este cã toate aceste proiecte depuse au fost eligibile, 3 dintre ele fiind deja propuse spre finantare si care îsi vor primi în aceste zile banii. Este vorba de 2 proiecte din sectorul animal, pentru înfiintarea de ferme de pãsãri, la Ivãnesti si Mãrãsãni (com. Stefan cel Mare), si o plantatie pomicolã la Stãnilesti, pentru sectorul vegetal. Alte 4 proiecte, unul apartinând unui producãtor din Mugeni – din sectorul zootehnic, si alte 3 pentru fermieri din Fãlciu, care au cerut finantare pentru achizitionarea de tractoare si utilaje agricole, au fost considerate eligibile, dar, din cauza punctajului ceva mai mic obtinut, nu au primit finantare în cadrul sesiunii trecute de depunere a proiectelor pentru modernizarea exploatatiilor agricole. Aceste ultime proiecte au sanse mari sã primeascã bani de la Uniunea europeanã dacã vor fi redepuse în urmãtoarea sesiune, care începe peste doar câteva zile, de la 1 octombrie pânã pe 29 octombrie, chiar dacã suma alocatã acestei sesiuni este ceva mai micã, de doar 100 milioane euro.

Oficialitãtile vãd partea plinã a paharului

“Îmbucurãtor este faptul cã, de la an la an, se depun din ce în ce mai multe proiecte de cãtre agricultorii vasluieni, proiecte în general bine fãcute, si care sunt eligibile pentru finantare. Trebuie totusi ca cei care doresc sã-si înfiinteze sau sã-si modernizeze exploatatiile agricole sã se grãbeascã cu depunerea proiectelor, având în vedere cã timpul scurt rãmas pânã în 2013, datã de la care României nu i se vor mai aloca bani de la UE pentru aceste lucruri, iar fondurile alocate tãrii noastre trebuie accesate cât mai repede, pentru a ajunge competitivi cu agricultura practicatã în alte tãri europene.” a dcelarat directorul AJPDRP, Virgil Cadãr.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ