Venita la spital pentru ca o durea burta, a nascut la Urgente fara sa stie ca era insarcinata

Caz inedit la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) din cadrul Spitalul Judetean de Urgenta Bacau: cadrele medicale din unitate au fost nevoite sa asiste o femeie pe care au apucat-o, “pe nepusa masa” chinurile facerii intr-un context cel putin bizar.

Pacienta s-a prezentat marti, 20 martie, la UPU Bacau, cu mijloace proprii, acuzind dureri foarte mari de burta si stari de voma, neridicind totusi problema ca ar fi insarcinata. De altfel, aceasta nici nu prezenta semne foarte vizibile care sa induca ideea de sarcina. Asteptindu-si rindul la consultatie, femeii i s-a rupt apa, moment in care a inceput sa strige speriata ca medicii sa vina mai repede, ca “i se intimpla ceva rau tare!”. Imediat, cadrele medicale si-au dat seama ca, de fapt, femeia era in travaliu si ca urma sa nasca.

“Pacienta, in virsta de 33 de ani a nascut in Urgente, imediat dupa nastere, atit ea cit si pruncul fiind transportati, insotiti de echipa de cadre de specialitate, in Maternitate” a spus Mirela Romanet, purtator de cuvint SJU Bacau.

Odata ajunsa sub supravegherea medicilor de la Maternitate, mama si fatul au fost investigati amanuntit si spitalizati, ambii fiind in afara oricarui pericol. “S-a luat legatura cu Maternitatea din prima clipa, medicul de garda se afla insa in acel moment in operatie, iar cazul nu mai suferea aminare. Nasterea s-a produs fara probleme deosebite, iar acum mama si copilul sint bine”, a spus si dr.Vladimir Corneliac, seful Maternitatii Bacau.

Dincolo de finalul fericit al povestii, ramine insa un mare semn de intrebare.

“Curios este ca pacienta sustine ca nu se stia gravida. Ea s-a dus cu varsaturi si dureri abdominale la Urgente, semne ale travaliului. Nasterea a fost la termen”, a declarat dr. Corneliac.

Pacienta de 33 de ani se afla la prima nastere. In urma cu un an, un caz similar s-a inregistrat la Maternitatea din Bacau. Atunci a fost vorba, despre o fata de 17 ani din mediul rural, provenind dintr-o familie dezorganizata.

In luna aprilie a anului trecut, medicii de la Maternitate au fost pusi in situatia de a asista la nastere adolescenta care, nu doar ca nu a avut habar ca-i gravida, dar s-a mai si prezentat la spital abia dupa o saptamina dupa ce i se rupsese apa.

Autoritatile sanitare reamintesc populatiei ca exista programe gratuite prin care anumite categorii de persoane pot beneficia de consiliere si educatie privind contraceptia, sarcina, viata de familie etc. Tot ce trebuie sa faca femeile, in special, este sa se adreseze medicului de familie pentru a afla cum pot deveni beneficiarii unor astfel de programe.

www.ziaruldebacau.ro
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ