spot_imgspot_img
14.9 C
Vaslui
02-oct.-2023

VERDICT în cazul lui Breivik: Criminalul din Norvegia, condamnat la 21 de ani de închisoare

- Advertisement -

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost declarat vinovat, vineri, pentru uciderea a 77 de persoane şi condamnat la 21 de ani de închisoare.

Tribunalul din Oslo l-a declarat în unanimitate pe extremistul de dreapta, în vârstă de 33 de ani, responsabil de actele sale, în timp ce acuzatul, îmbrăcat într-un costum negru, cămaşă albă şi cravată gri, a ascultat verdictul cu zâmbetul pe buze, după ce a efectat salutul extremei drepte la intrarea în tribunal.

Pedeapsa cu închisoarea presupune executarea a minim zece ani, ceea ce înseamnă că în această perioadă Breivik nu va putea să depună o cerere de eliberare condiţionată în această perioadă.

Acuzatul, îmbrăcat într-un costum negru, cămaşă albă şi cravată gri, a efectuat salutul extremei drepte la intrarea în tribunal, apoi a ascultat verdictul citit de judecătoarea Wenche Elizabeth Artnzen cu zâmbetul pe buze.

La 22 iulie 2011, Breivik a ucis 77 de persoane, dintre care opt într-un atentat cu bombă comis împotriva sediului Guvernului din Oslo, apoi alte 69, în principal adolescenţi, într-un atac armat pe insula Utoeya, unde se desfăşura o tabără de vară a tinerilor laburişti.

Problema cea mai controversată a procesului său, desfăşurat în perioada 16 aprilie-22 iunie, a fost sănătatea sa mintală. O primă expertiză psihiatrică a conchis că acesta este iresponsabil din punct de vedere penal, în timp ce a doua a afirmat că este sănătos din punct de vedere mintal.

Breivik, care a recunoscut că este autorul acestor crime, a pledat nevinovat: el a afirmat că a comis acte „atroce dar necesare” pentru a proteja Norvegia de multiculturalism.

El şi-a dorit cu orice preţ să fie declarat sănătos din punct de vedere mintal, pentru a-şi legitima ideologia rasistă şi xenofobă, şi a afirmat în timpul procesului că nu va face apel dacă va fi condamnat la închisoare.

www.mediafax.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.