Vesti bune de la Casa de Pensii cu privire la cei care si-au cumpãrat vechime

MÃSURI… Casa Nationalã de Pensii Publice (CNPP) vine cu o veste bunã pentru toti cei care si-au cumpãrat vechime si doresc sã îsi depunã dosarul pentru pensionarea la limita de vârstã. Cei aflati încã în activitate pot acoperi perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii, prin semnarea unui contract de asigurare socialã cu casa de pensii si prin plata unor sume cãtre aceasta. În acest context, Casa Nationalã de Pensii Publice (CNPP) transmite celor care au încheiat astfel de contracte cã pot beneficia deja de recunoasterea perioadelor asigurate în scopul obtinerii pensiei pentru limitã de vârstã, decizia urmând sã vinã în 45 de zile de la depunerea dosarului.

Printr-un comunicat de presã, CNPP le transmite celor care folosesc mecanismul introdus de OUG 163/2020, adicã cel ce permite cumpãrarea de vechime pentru cel mult sase ani anteriori, cã autoritãtile sunt în plin proces de aplicare a prevederilor actului normativ. Astfel, potrivit CNPP, “persoanele care au încheiat astfel de contracte pot beneficia de recunoasterea perioadelor de asigurare în scopul deschiderii drepturilor de pensie de limitã de vârstã, urmând ca, dupã depunerea dosarului de pensionare, sã primeascã decizia de pensionare în termen de maximum 45 de zile”. Termenul de 45 de zile  pentru emiterea deciziilor de pensionare este cel stabilit de actuala Lege a pensiilor si este calculat de la data înregistrãrii unei cereri în acest sens.

Fãrã adeverinte inutile

În plus, Casa Nationalã de Pensii Publice transmite cã, în curând, pentru a solicita iesirea la pensie, cei care au cumpãrat vechime în muncã nu vor mai trebui sã prezinte si o adeverintã în care sã fie trecutã perioada asiguratã, datele urmând sã fie preluate de cãtre casa de pensii direct dintr-o aplicatie informaticã. “Având în vedere cã informatiile privind stagiul de cotizare realizat în baza unui astfel de contract de asigurare vor fi preluate automat din modulul informatic dedicat acestei activitãti, nu este nevoie de eliberarea unei adeverinte care sã facã dovada perioadei asigurate, aplicatia informaticã pentru implementarea acestui act normativ urmând sã fie functionalã în scurt timp, iar beneficiarii nostri vor primi drepturile de pensie care li se cuvin”, mai transmite Casa de Pensii. Noul mecanism pentru cumpãrarea de vechime pentru pensie a apãrut în luna septembrie, conditiile prevãzute în OUG nr. 163/2020 urmând sã se aplice doar pânã la sfârsitul lunii august 2021, deoarece, de la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuitã de Legea 127/2019, care contine deja aceastã mãsurã.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ