spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Vesti bune pentru vasluienii cu credite în valutã: legea dãrii în platã a fost promulgatã

- Advertisement -

MODIFICATÃ… Mii de vasluieni care si-au luat credite în valutã si nu mai au posibilitatea sã plãteascã ratele vor putea apela la legea dãrii în platã a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.

Presedintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 13 mai 2020, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în platã a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Noua lege stabileste exact cuantumul deprecierii leului de la care evolutia valutarã a creditului poate fi consideratã impreviziune de cãtre judecãtori. Astfel, deprecierea valutei în care a fost contractat creditul cu 52,6% si cresterea obligatiei de platã lunare a împrumutatului cu 50%, sunt considerate impreviziune, potrivit modificãrilor aduse la legea 77/2016. Potrivit noii legi, reprezintã criterii alternative de individualizare a impreviziunii urmãtoarele evenimente: „a) pe durata executãrii contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpãrãrii monedei creditului, înregistreazã la data transmiterii notificãrii de dare în platã o crestere de peste 52,6% fatã de data încheierii contractului de credit. În vederea calculãrii procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Nationalã a României la data transmiterii notificãrii de platã si cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit; si b) pe durata executãrii contractului de credit, obligatia de platã lunarã înregistreazã o crestere de peste 50% ca urmare a majorãrii ratei de dobândã variabilã”. Potrivit acestui calcul, toate creditele în franci elvetieni acordate în perioada de dinainte de crizã pentru care cresterea cursului e mai mare sau în jurul a 100% si chiar majoritatea creditelor în euro sau dolari s-ar încadra la impreviziune.

O lege care a generat multe discutii

De-a lungul parcursului legislativ, legea a stârnit atât reactii politice, cât si ale sectorului bancar, care aprecia recent cã legea dãrii în platã, alãturi de alte sapte initiative legislative cu impact asupra sistemului bancar (plafonãri de dobânzi, conversia creditelor, suspendarea plãtii ratelor sau eliminarea titlului executoriu) vor avea impact asupra economiei si scãderea creditãrii. Legea a suferit modificãri de-a lungul timpului, noua formã fiind o modificare a legii 77/2016 privind darea în platã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.