24 C
Vaslui
04-iul.-2022

Veterinarii avertizează că virusul gripei aviare a ajuns în România și recomandă măsuri de prevenție!

ATENȚIE… DSVSA Vaslui a solicitat să se întreprindă toate măsurile în vederea limitării propagării virusului influenței aviare.

ATENȚIE LA AVIARĂ… DSVSA Vaslui a transmis adrese de înștiințare către toate exploatațiile comerciale de pasări  de la nivelul județului și către Consiliile Locale, prin care  solicită implementarea unor măsuri care să prevină  pătrunderea virusului H5N5 în exploatație și difuzarea lui în cazul în care acesta a fost identificat la nivelul efectivelor de păsări. Solicitarea vine în contextul epidemiologic actual, sub raportul influenței gripei aviare înalt patogene, atât la nivelul Uniunii Europene cât și după identificarea în județul Călărași a unei lebede de iarnă de la care s-a izolat subtipul H5N5.

Astfel, conducerea DSVSA Vaslui a solicitat administratorilor exploatațiilor comerciale de păsări și a exploatațiilor comerciale de tip A de păsări, precum și medicilor veterinari care au încheiate contracte de prestări servicii cu aceste exploatații să întreprindă toate măsurile în vederea limitării propagării  virusului influenței aviare: Revizuirea planurilor de biosecuritate și întărirea măsurilor de biosecuritate la nivelul fiecărei exploatație de păsări; Monitorizarea zilnică a statusului de sănătate al păsărilor și anunțarea de urgență la DSVSA Vaslui a modificărilor apărute în starea de sănătate a acestora; Realizarea programului de supraveghere pentru influență aviară, prin recoltarea de probe  și afluirea lor către LSVSAJ Vaslui; În situația în care se achiziționează păsări vii din spațiul intracomunitar, să notifice transporturile la DSVSA Vaslui și să respecte locul de destinație a păsărilor,  menționat în certificatul TRACES.

La nivelul gospodăriilor populației, se impun următoarele  măsuri:

Creșterea păsărilor numai în interiorul curții cu luarea tuturor măsurilor în vederea prevenirii intrării în contact a păsărilor domestice cu păsările sălbatice; Interzicerea accesului păsărilor domestice în afara curților; Interzicerea accesului palmipedelor ( rate, gaște ) la luciurile de apă; Este interzisă achiziționarea de păsări ( pui de o zi, pui zburați, găini reforma) de la mijlocitorii de afaceri – mașinile care transportă și vând păsări prin localități. „Solicităm crescătorilor de păsări să supravegheze starea de sănătate a acestora și să anunțe de urgență medicul veterinar în cazul în care apar cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările pe care le dețin. În perioada următoare, DSVSA Vaslui va intensifica controalele la nivelul exploatațiilor comerciale de păsări și la nivelul gospodăriilor populației, în vederea verificării modului în care sunt respectate condițiile de biosecuritate  la nivelul acestor exploatații. Acolo unde situația o va impune, se vor lua măsuri care să conducă la remedierea deficiențelor constatate, iar acolo unde se vor constata nereguli grave, se vor aplica sancțiuni conform legislației sanitare veterinare în vigoare”, a transmis echipa de comunicare a DSVSA Vaslui.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Dupa ce romanii nu mai sunt lasati sa creasca porci, acum li se interzice si pasarile. Intelegeti? Sa nu cumva sa devina independenti alimentar sa depinda de carnea umflata din corporatiile nemtesti, europene! Lidl, kaufland etc…sa nu manance omul din propria curte…treziti-va romani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here