Viața electricianului Iulică Duluman, curmată de cârligul unui jgheab

Iulian Marcel Duluman

CONDOLEANȚE… Durere fără margini, în aceste zile, în comuna Muntenii de Sus, unde unul dintre cei mai apreciați electricieni din zonă a decedat în urma unui accident stupid. Marcel Iulian Duluman lucra, luni după-amiază, la instalația electrică a unei locuințe din comuna Ferești, împreună cu un coleg, când a alunecat de pe acoperișul casei. Cum distanța până la sol era mică, de aproape trei metri, bărbatul nu și-a mai pus casca de protecție, gândindu-se probabil că nu va păți nimic grav în caz că va aluneca. Șansele să mori după ce cazi de la o asemenea distanță sunt foarte mici, aproape infime. Ghinionul lui Iulică, așa cum îl știu toți cei care l-au cunoscut, a fost că în căzătură, pantalonii i s-au agățat în cârligul jgheabului, întorcându-l cu picioarele în sus și capul în jos. Impactul cu suprafața de ciment i-a fost fatală. Bărbatul a suferit un traumatism cranio-cerebral sever, leziune ce s-a dovedit a fi incompatibilă cu viața. În urma incidentului, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, dar și reprezentanții companiei unde electricianul era angajat au demarat verificări, pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs tragedia. 

Comuna Muntenii de Sus are mulți oameni destoinici, muncitori, care doar prin forțele proprii și-au făcut un rost în viață și au devenit la rândul lor modele de urmat pentru alții. Deși încă tânăr, Iulian Marcel Duluman era unul dintre acești oameni. A reușit la doar 43 de ani să arate lumii că doar munca înnobilează omul. De când a ieșit de pe băncile școlii profesionale s-a angajat la fostul Renel, cu sprijinul tatălui său, electrician cu ștate vechi în Vaslui, iar ușor ușor, datorită profesionalismului de care a dat dovadă, și-a făcut un nume prin toate comunele unde prindea lucrări. Lumea știa că unde pune Iulică mâna, nu iese lucrare de mântuială.

“Se dădea peste cap și lăsa de la el să ajute pe alții”  

Luni după-amiază, în timp ce se afla în afara orelor de serviciu, Iulică a mers împreună cu un coleg în comuna Ferești, unde trebuiau să monteze o consolă pe acoperișul unei case. Și-a lăsat colegul să lucreze în podul locuinței, iar el s-a urcat, cu ajutorul unei scări, pe acoperiș. La puține minute, probabil și din cauza zăpezii, bărbatul a alunecat și a căzut în cap pe terasa din fața casei, acolo găsindu-și și sfârșitul. Marți după-amiază am stat de vorbă cu tatăl lui, pentru a afla cum a fost posibilă o asemenea tragedie, mai ales că și el a lucrat zeci de ani în domeniu. Cu ochii în lacrimi, acesta ne-a declarat că niciodată nu se aștepta ca fiul său să moară astfel. “El a fost genul de om care tot timpul s-a dat peste cap să ajute pe alții. Nu era cu alcoolul, nu era un om rău, care să facă probleme la locul de muncă sau altora de prin sat. Tot timpul și-a văzut de treabă, de bucățica lui, fără să deranjeze pe alții. A început să lucreze ca electrician imediat după ce a terminat profesionala. Cum a terminat școala, l-am angajat la Electro-Construcția. După aia s-a ivit un post la Electrica Furnizare și s-a dus acolo, apoi s-a angajat la E-on, unde a lucrat până ieri (n.r. luni), la ora 16:00. Când s-a întâmplat tragedia nu era în timpul serviciului, pentru că meseria pe care am practicat-o noi te invita să mai câștigi un ban și după program. S-a dus împreună cu un coleg să pună o consolă pe o casă în Ferești. Colegul lui a rămas în pod, iar el s-a urcat cu scara pe acoperiș. Când a văzut că alunecă, a aruncat consola și se pregătea să sară pentru că distanța nu era mare, aproape trei metri. Când să cadă, hainele i s-au agățat într-un cârlig al jgheabului, care l-a întors. În loc să cadă cu picioarele înainte, a căzut cu capul. S-a lovit cu partea din spate a capului de ciment și acolo a rămas. Femeia la care lucra s-a speriat și ea săraca, a sunat imediat la ambulanță. Cadrele medicale care au ajuns acolo au spus că dacă avea puțin puls îl duceau direct la Iași, dar la el toate aparatele indicau zero. L-au resuscitat, au făcut tot ce trebuie, dar de adus înapoi la viață nu au mai putut. Băiatul meu zăcea într-o baltă de sânge. Când cumnatul lui s-a dus acolo să-i ia bunurile, a zis că i-a pus mâna după cap să-i poată scoate lănțișorul, iar două degete i-au intrat în craniu. Avea fractură acolo, i-a fost sfărâmat osul. Din momentul în care s-a lovit cu capul de ciment, nu a mai avut nicio șansă. Acum îl plângem cu toții, toată lumea a rămas înmărmurită, parcă nu ne vine să credem că Iulică al nostru nu mai e. Au rămas în urma lui soția și fetița lor de 18 ani, pe care le iubea ca pe ochii din cap.”

Au fost deschise două anchete

În urma tragediei de luni, atât reprezentanții firmei la care bărbatul lucra cât și Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui au demarat propriile anchete, pentru a stabili circumstanțele care au dus la acest final tragic. “Polițistii Secției 2 Poliție Rurală Vaslui, au fost sesizați prin apel 112, de un bărbat din comuna Ferești, cu privire la faptul că un lucrător al unei firme de electricitate a căzut de pe acoperiș în timp ce efectua lucrări la locuința sa. Victima, un bărbat de 43 de ani, din comuna Muntenii de Sus, a fost resuscitată de cadrele medicale, însă, din păcate, a fost constatat decesul. În cauză a fost deschis dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, polițiștii urmând să stabilească în ce împrejurări s-a produs incidentul”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Sute de mesaje de condoleanțe pe rețelele de socializare 

Faptul că Iulian Duluman era o persoană iubită și apreciată de toată lumea o demonstrează și numărul foarte mare de mesaje pe care cunoștințele acestuia le-au transmis, ieri, familiei îndoliate. “Dumnezeu să te ierte, dragul nostru vecin, bun, blând și sfătuitor erai, un om tânăr aveai toată viața înainte, o familie minunată și multe visuri de împlinit. Ai lăsat durere mare, cât despre familia ta n-am cuvinte, să le dea Domnul multă putere să treacă peste această durere mare”. “Un om minunat, un familist și un prieten de nădejde! Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar familiei, sincere condoleanțe și putere”. “Dumnezeu să te ierte prietene, ai fost ca un frate pentru mine și m-ai învățat multe lucruri”, au fost doar câteva dintre mesajele transmise pe facebook de cei care l-au cunoscut pe Iulică.
8 COMENTARII

 1. Dumnezeu să te ierte, Iulica! Un om de caracter,cum rar mai întâlnești,parolist, săritor in a ajuta, păcat ca plecat asa repede la îngeri! Condoleante familiei.

 2. Dumnezeu sa te odchneasca suflet bun ..Nevasta si fetita sa va dea dumnezeu putere sa treceti peste aceasta durere ..Of si eu am trecut prin aceasta suferinta cu 2baieti ramasi fara tata …

 3. Asa este ,un om minunat,popular si săritor.A fost un nume in satul nostru.Cuvintele sunt prea puține pt a exprima durerea ce a lăsat o in urma sa.Cindoleante familiei.Dumnezeu sa l primească în împărăția Sa!

 4. Asa este ,om om minunat,popular si săritor.A fost un nume in satul nostru.Cuvintele sunt prea puține pt a exprima durerea ce a lăsat o in urma sa.Cindoleante familiei.Dumnezeu sa l primească în împărăția sa.

  • Dumnezeu să-l ierte,
   Condoleanțe familiei, un om bun este întotdeauna o pierdere,

   DAR:
   Ce învață tot “viteazul” din pățania asta?
   Ci centurî, ci cascî…. da ci, nu s-o mai suit ii pi casî?

   In alte țări, dacă nu porți echipamentul de protecție complet și corect, îți retrage licența. Și mai plătești și spiralizarea in caz de accident.

   Da la noi…. numa meeesteri, numa viteeeji….

   • Nu puteai sa nu comentezi tu asa frumos bine ca știi tu mai bine. Familiei îndurerate exact cuvintele astea trebuia sa audă de parca ei nu știau… Inteligent/a ce esti

LĂSAȚI UN MESAJ