viata-libera.ro: De azi, se SCUMPESC gazele naturale

Cei care folosesc gazele doar pentru gătit vor plăti în plus, în medie, circa 8 lei pe an, în vreme ce posesorii de centrale termice vor avea de achitat în plus, tot în medie, circa 50 de lei pe an


Începând de astăzi, vom plăti facturi mai mari pentru gaze. Astfel, micii consumatori vor achita de la 1 iulie cu 2,5 la sută mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5 la sută. Concret, consumatorii casnici care folosesc gazele doar pentru gătit vor plăti în plus, în medie, circa 8 lei pe an, în vreme ce posesorii de centrale termice vor avea de achitat în plus, tot în medie, aproximativ 50 de lei pe an. Motivul invocat de ANRE pentru această modificare de preţuri este că au crescut importurile de gaze din Rusia.
Pe de altă parte, Guvernul a decis că preţul gazelor din producţia internă pentru clienţii noncasnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, nu va mai creşte. Astfel, preţul va rămâne la nivelul de la 1 aprilie, de 89,4 lei MWh, se arată într-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie. Potrivit calendarului de eliminare a tarifelor reglementate la gazele naturale, asumat de Guvern, preţul urma să crească de la 1 iulie la 109 lei/MWh pentru consumatorii noncasnici.
Din datele furnizate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), nivelul estimat al preţurilor gazelor naturale pe plan european se situează în medie la circa 20 euro/MWh pentru trimestrul al treilea 2014. De asemenea, preţul gazelor naturale din producţia internă aplicabil în prezent pentru clienţii noncasnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, se plasează în intervalul preţurilor estimate la nivelul hub-urilor din Uniunea Europeană, atât pentru luna iulie 2014, cât şi pentru trimestrul al treilea.
Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să renunţe treptat la preţurile reglementate la electricitate şi gaze. Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an. Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma să se încheie în 1 octombrie 2014.

Cititi: http://www.viata-libera.ro/eveniment/55991-galati-viata-libera-cotidian-de-azi-se-scumpesc-gazele-naturale
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ