spot_img
spot_img
27.9 C
Vaslui
09-iul.-2025

VIDEO | Accident de muncă pe șantierul bazinului olimpic din municipiul Vaslui. Muncitorii se plâng de condiții inumane, constructorul neagă și spune că victima a băut bere

- Advertisement -

GRAV… Un bărbat de 50 de ani a fost la un pas să-și piardă viața după ce a căzut de la o înălțime de aproximativ 4 metri. Angajat al unei firme de construcții din municipiul Vaslui care a subcontractat lucrări la șantierul viitorului bazin olimpic, bărbatul a suferit mai multe răni și a ajuns la spital. Mai mult, acesta pare să fi avut darul premoniției și a povestit că de dimineață a cerut echipamente de protecție administratorului firmei la care este angajat, dar aceasta s-a făcut că nu-l aude. Acum, administratorul va trebui să răspundă inspectorilor de muncă veniți la fața locului pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a întâmplat tragedia și cine se face vinovat. Intervievat de reporterii „Vremea Nouă”, constructorul afirmă că muncitorii săi au tot ce le trebuie, de la echipamente pentru protecție, până la apă pentru caniculă. Mai mult, spune că muncitorul său, după pauza de masă a băut bere și din acest motiv a căzut. La finalul anchetei, inspectorii de muncă au decis sistarea lucrărilor pentru schelă neconformă și lipsa echipamentelor de protecție. Mai mult, legislația în vigoare obligă angajatorul ca, în această perioadă, să asigure apă potabilă plus echipamente de protecție, muncitorii de pe șantier spun că muncesc în condiții inumane și singuri își cumpără apă. La noile acuzații, administratorul firmei de construcție spune că o parte din vină o poartă victima și că acesta a călcat pe o bucată de scândură, în afara schelei. Acest accident de muncă pare tras la indigo cu un altul petrecut la sfârșitul lunii trecute, la Lunca Banului. Acolo, un bărbat de 37 de ani și-a pierdut viața după ce a căzut de pe o schelă care s-a destabilizat, de la o înălțime de 6 metri. În momentul producerii accidentului, ca și în cazul muncitorului de la ștrand, bărbatul nu avea cască pe cap sau centură de siguranță care să împiedice căderea în gol.

O nouă tragedie pe șantierele vasluiene a avut loc ieri, în municipiul reședință de județ. Un hușean de 50 de ani, angajat la o firmă de construcții din municipiul Vaslui a fost la un pas să-și piardă viața după ce a căzut de pe o schelă. Bărbatul a povestit că au tot existat discuții cu angajatorul pentru a primi echipamente de protecție, mai ales că înălțimea schelei este de aproximativ 12 metri dar acest lucru nu s-a întâmplat. Nici măcar în perioada caniculară, chiar dacă legea obligă acest lucru, muncitorii nu primeau nici măcar apă potabilă și și-o cumpărau din banii proprii. „Am călcat pe o improvizație, o șipcă de vreo 7 cm și m-am dus pe copcă, cum se spune. Nu aveam nici un fel de echipamente de protecție pentru că nu ne-a dar firma. Au fost discuții și azi dimineață. Ferească Dumnezeu! Stai pe marginea la grindă, la 12 metri înălțime! Și apa tot noi o cumpărăm”, a povestit victima accidentului. De partea cealaltă, administratorul firmei de construcție spune că tragedia a avut loc după masa de prânz, în momentul în care acesta a venit din pauza de masă și că ar fi consumat două beri. În plus, bărbatul de 50 de ani a călcat alături de schelă, din greșeală, pe o scândură de cofraj.

Accident tras la indigo cu cel de la Lunca Banului

În urmă cu mai puțin de o lună, la Lunca Banului, a avut loc un accident care, din păcate, a avut un final tragic, aproape identic cu cel de pe șantierul bazinului olimpic. Un bărbat de 37 de ani a murit după ce a căzut de pe o schelă, de la înălțime, pentru că nu purta echipament de protecție. Beneficiar al venitului minim garantat, bărbatul, tatăl a trei copii minori, a fost însărcinat de către conducerea Primăriei Lunca Banului să pună plase de jur împrejurul terenului de sport, pe niște țevi metalice, la înălțime. Instituția i-a pus acestuia și o schelă la dispoziție, însă destul de șubredă. Unii martori spun că la un moment dat, sesizând pericolul la care este expus bărbatul, un proprietar de utilaje din comună le-ar fi spus celor din primărie că este dispus să le închirieze un astfel de utilaj, care i-ar fi oferit mai multă stabilitate. Reprezentanții primăriei au refuzat însă acest lucru, pe motiv că nu au bani la buget pentru astfel de închirieri. După câteva ore, tragedia s-a produs. În timp ce Florin se chinuia să așeze plasa respectivă, schela s-a destabilizat, iar bărbatul ar fi căzut de la o înălțime de aproximativ 6 metri, nicidecum de la doar 3 metri, așa cum s-a anunțat imediat după accident. În momentul când primele echipaje medicale au ajuns la fața locului, Florin era inconștient, prezentând un traumatism cranio-cerebral și facial grav. Practic, acesta era de nerecunoscut, după cum ne-au declarat prietenii lui. Bărbatul a fost stabilizat pe terenul de sport al școlii, apoi a fost transportat la marginea localității, de unde a fost preluat de un elicopter SMURD și transportat în centrul universitar Iași dar, la o zi de la internare, medicii au declarat decesul.

Bazinul olimpic de la Vaslui, o investiție de peste 97 de milioane de lei se pare că are nevoie de jertfe

DATE TEHNICE… Anunțată cu mare fast în 2023, investiția în valoare totală de 97.129.000 lei, finanțată de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Natională de Investiții, ar trebui să fie finalizată în 18 luni. Vorbim aici de bazinul olimpic care ia locul fostului ștrand construit de un grup de firme a cărui lider este MBS Group SRL, o societate din Turda, specializată în asemenea construcții. Numai că, deocamdată, la ștrand lucrează angajații firmei Almasist SRL, iar victima accidentului este angajat al acestei societăți. Complexul va fi construit pe un regim de înălțime S P M (subsol, parter, mezanin – n.r.) și va avea trei bazine de înot (1 bazin de 50×25 m pentru concursuri internaționale, 1 bazin de 25×12.5 m pentru antrenamente, 1 bazin de 25×12.5 m pentru copii), precum și toate spațiile anexe necesare. În timpul competițiilor sportive, în clădire se vor putea afla simultan 1.127 de persoane: 100 înotători, 10 persoane cu funcții auxiliare (salvamari, personal terapii etc.), 989 persoane în tribuna fixă, 15 persoane în tribuna oficială și 13 angajați. Spre deosebire de pista stadionului, care a fost construită după ureche, ea neputând găzdui nicio competiție oficială, noul bazin olimpic a fost proiectat ținând cont de cerințele FINA (Federația Internațională de Natație), recunoscută de Comitetul Olimpic Internațional pentru competiții sportive acvatice, astfel încât la final să poată primi acreditarea pentru campionate europene, campionate mondiale și olimpiade. Bazinul ar urma să fie construit pe locul fostului ștrand, pe un teren în suprafață de 10.311 mp, clădirea în sine urmând a avea o suprafață construită propusă de 5.105,04 mp. La parterul clădirii ce urmează a fi ridicată vor fi, pe lângă saune, vestiare, birouri grupuri sanitare și dușuri, nu mai puțin de 3 bazine, unul olimpic, cu dimensiuni ce vor permite organizarea de competiții sportive, unul de antrenament și un bazin pentru copii, în timp ce la etaj vor fi amplasate tribunele. Bazinul de înot de dimensiuni olimpice care va fi construit la Vaslui va fi prevăzut cu un sistem de 126 de panouri solare cu câte 30 de tuburi vidate montate pe o structură metalicăîn parcare, pentru a nu încărca acoperișul construcției proiectate. Astfel, energia va fi produsă din surse regenerabile și, de asemenea, se va instala un sistem de generare a energiei electrice cu panouri solare fotovoltaice, inclusiv stocare în baterii, pentru consumul propriu al clădirii. Complexul bazinului olimpic va mai cuprinde la exterior spații verzi, alei pietonale și de acces auto, precum și o parcare de 70 de locuri, între care 3 locuri pentru autocare și 6 locuri destinate persoanelor cu dizabilități.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.